728x79_szukitshu_banner_001.jpg

Sorozatfigyelő: The Mandalorian 5. rész

the-mandalorian-season-1-chapter-5-images-5.png

Az eddigi részek közül egyértelműen a The Mandalorian ötödik epizódja volt az, amely a legtöbb utalást tartalmazott. Ezúttal nemcsak egyes fajok, droidok vagy tárgyak voltak ismerősök, de egy ikonikus helyszínre is eljutottunk - és rengeteg esetben a beállítások is az eredeti trilógia, pontosabban az Egy új remény előtt tisztelegtek. Részletek (és spoilerek!) a folytatásban! [Aki a korábbi epizódok kivesézéséről lemaradt, nézze meg az első, második, harmadik és negyedik részről írt cikkünket is!]

Az ismerős elemek

A fejvadász menekülésének következő állomása Tatooine, az első klasszikus planéta, ami feltűnik a szériában. Mos Eisley-ban száll le, ahol ugyanazt a kantint keresi fel, amelyet annak idején Luke és Obi-Wan. Itt aztán összeakad egy fiatal fejvadásszal, aki ugyanott ül, ahol annak idején Han Solo - ráadásul a lábát is felrakja az asztalra.

Bizonyos változások történtek a bolygón. Egyrészt jóval kevesebben mászkálnak az utcán. Ez összefügghet egyrészt azzal, amit a csapos említ a mandalórinak - vagyis hogy a Fejvadász Céh központja már nem itt van -, másrészt Jabba halálával, és bűnszervezetének eltűnésével. De az is lehet, hogy ez csak egy kikacsintás a készítők részéről: az Egy új remény eredeti változatában ugyanis még hasonlóképpen kihaltak voltak Mos Eisley utcái, csak a későbbi, felújított verziókban jelent meg nagyobb tömeg.

Egy másik változás, hogy a kantinban, ahová annak idején Luke robotjait nem akarták beengedni, ezúttal már EV-droidok szolgálnak fel - ez egy amolyan belső poénként fogható fel.

A klasszikus robotok közül egy WED-15-ös karbantartót láthatunk, valamint a jó öreg R5-D4-et, akit annak idején a Jawák el akartak adni Owen bácsinak.

De az előzménytrilógia is megidéződik, hiszen feltűnik három DUM-sorozatú szereplődroid, és két sikló, amelyek arra emlékeztetnek, amelyet Anakin használt A klónok támadásában.

A hangár tulaja szabakkot játszik a droidjaival.

Az ismerős lények közül láthatunk egy harmathátút, amilyet annak idején a sivatagban járőröző rohamosztagosok is használtak, az értelmes fajok közül pedig a tuskenek tűnnek fel, akikről ezúttal kiderül, hogy jelbeszéddel tudnak kommunikálni az idegenekkel.

Amellett pedig, hogy ismerős helyszínen játszódik a rész, egy másik ismerős bolygó neve is elhangzik: említik Corelliát; valamint a Baljós árnyakban szereplő várost, Mos Espát is említik.

A mandalóri Obi-Wan ikonikus mondatát idézi, amikor azt mondja a tapasztalatlan fejvadásznak, hogy nem érdemes nappal támadni a célszemélyre, amíg övé az előnyösebb pozíció (az angol eredetiben a "high ground"); valamint egy Boba Fett-szállóigét is, amikor azt mondja, hogy a nő semmit nem ér nekik holtan.


Az újdonságok

Korábban már láthattunk nem egy fizetőeszközt a Star Warsban, ebben a sorozatban is szerepeltek már egyes pénznemek, de most látható először az Új köztársaság valutája. A kezdő fejvadász kezében látható érme érdekessége, hogy az ezen látható címer az Új Köztársaság Legendákbeli szimbólumát idézi: a Lázadók főnix-logóját apró csillagok veszik körül.

Egészen eddig nem lehetett tudni, hogy mi a neve annak a bolygónak, ahol a mandalóri a megbízásait kapta, és a törzse bujkált, de most megnevezték: mint kiderült, a planéta neve Nevarro.


Kérdések az epizód kapcsán

Ezzel a résszel kapcsolatban talán csak az kérdés, hogy vajon ki lehet a titokzatos karakter, aki a végén letérdel a lelőtt nő holtteste mellé. Vajon ismerős, vagy új szereplő? Ti mit gondoltok?

Nektek hogy tetszett az ötödik rész? Észrevettetek valamilyen utalást, amiről nem írtunk a cikkben?

A Szerzőről

SonOfMurglak

SonOfMurglak

"But I can be mouthy, because you know, what are they gonna do, fire me?"
A Szerző cikkei

13 Hozzászólás

 • TomeKK
  2019 dec 11 : 22:58
  Beküldte: TomeKK

  Bár Jon Favreau maga nyilatkozta, hogy Boba Fett nem fog feltűnni a sorozatban, de annak a titokzatos karakternek a lépteinél halható hang kísértetiesen hasonlít az ő lépteihez. Attól, hogy ténylegesen nem szerepel benne még utalásnak jó.

  0 0
 • SonOfMurglak
  2019 dec 11 : 23:20
  Beküldte: SonOfMurglak

  igen, az a csörgés az tényleg olyan volt, mint Bobánál.

  0 0
 • Gyeze
  2019 dec 12 : 10:24
  Beküldte: Gyeze

  Én örülnek, ha mondjuk Cad Bane lenne. Ő Szerintem beleillene a sorozatba, márcsak a westernes stílusa miatt is. Igaz, itt már elég öregecske lenne 08

  0 0
 • TomeKK
  2019 dec 12 : 12:16
  Beküldte: TomeKK

  Cad Banel maga Boba Fett végez, nem? Legalábbis a TCW anno kimaradt részeinél így volt.

  0 0
 • Gyeze
  2019 dec 12 : 13:40
  Beküldte: Gyeze

  Igaz, viszont az ugye kimaradt így meg sem történt. Legalábbis én ebben reménykedek, hogy azért Bane története kap egy rendes, hivatalos befejezést

  0 0
 • SonOfMurglak
  2019 dec 12 : 16:44
  Beküldte: SonOfMurglak

  nem lenne rossz, bár én azt gondolom, hogy még ha nem is mutatták korábban Cad Bane halálát, valahol magától értetődőnek kellene lennie. legalábbis én úgy képzeltem mindig, még akkor is, amikor kiderült, hogy így fejezték volna be a TCW-t, hogy Bane a klónháborúk végén meghalt. a TCW-ben úgy fel lett építve, hogy ő a legjobb... Fett és ő nem fértek volna meg a csúcson együtt szerintem az OT idején. legalábbis nekem furcsa lenne, ha kiderülne, hogy Bane az OT idején is élt.

  0 0
 • RacerX
  2019 dec 13 : 07:21
  Beküldte: RacerX

  Szerintem nem lesz akkora meglepetés. Én úgy gondolom hogy Gideon Moff volt az. Vagy egy deathtrooper.

  1 0
 • SonOfMurglak
  2019 dec 13 : 10:45
  Beküldte: SonOfMurglak

  igen, a Moff is benne van a pakliban. neki is köpenye volt.

  0 0
 • TomeKK
  2019 dec 13 : 12:06
  Beküldte: TomeKK

  A Mando valszeg elhagyta a Tatooine-t, persze attól még nem kizárt, hogy a hátralevő részekben vissza tér és itt találkozik a Moff-al. De sztem ez a találkozás egy másik bolygón lesz. A Death Trooperekenek nincs ilyen jellegzetes lépés hangjuk. Viszont most, hogy vissza néztem feltűnt egy másik ismerős hang is amit szintén csak Boba Fettnél hallhatunk. Amikor Han Az egy új reményben találkozik Jabbaval, egy pillanatra Boba megáll a kamera előtt és akkor halható ez a hang.

  0 0
 • SonOfMurglak
  2019 dec 13 : 12:13
  Beküldte: SonOfMurglak

  milyen hangra gondolsz?

  0 0
 • TomeKK
  2019 dec 13 : 22:50
  Beküldte: TomeKK

  [Linkelt tartalom] pl. 1:44-nél halható valami fura hang, lényegében amikor Boba bekerül a jelenetbe. Mint ha valami rádió hullám hangja lenneÉs amikor az az alak oda sétál a nő holtestéhez, akkor nem csak az a jellegzetes sarkantyús hang, hanem ez a rádió hang is hallható az elején.

  2 0
 • Gyeze
  2019 dec 14 : 09:49
  Beküldte: Gyeze

  Mond valamit a srác 01 Visszanéztem, tényleg ugyan az a hang hallható a mandaloriban is.
  Hát akkor várjuk szeretettel Boba Fettet 01

  0 0
 • SonOfMurglak
  2019 dec 14 : 10:19
  Beküldte: SonOfMurglak

  jó, hogy kiszúrtad 08 akkor majd meglátjuk. mondjuk nagyon nagy ziccert hagynának ki, ha nem szerepeltetik Bobát...

  0 0

Hirdetések

300x279 szukitshu banner 001

 Ezen a napon történt...

A mai napon semmilyen esemény nem történt.

Online

 • Vendégek: 12
 • Tagok: 0
 • Összes tag:498
 • Legújabb:BaniKing
 • Legtöbb online:441
  Vendégek: 441 Tagok: 0 ekkor: 2019 november 18 hétfő - 23:44:57