Sorozatfigyelő: The Mandalorian 4. rész

mandalorian_cara_dune.png

Félidőhöz érkezett a The Mandalorian első évada: már négy részt bemutattak a nyolcból. Az előzőekhez hasonlóan a negyedik epizódból is összeszedtük az utalásokat és az érdekes újdonságokat - a folytatásban olvashattok ezekről, tehát spoileres a cikk. Aki pedig a korábbi részek kivesézéséről lemaradt, itt találja az első, a második és a harmadik epizódokról szóló cikkeinket.


Az ismerős elemek

Miután a klánja segítségével a főszereplő elmenekült a Fejvadász Céh ellene forduló tagjai elől, egy olyan bolygót keresett, ahol meghúzhatja magát a kicsivel együtt. A választása a Sorgan-re nevű planétára esett, amelyről megjegyzi, hogy "igazi eldugott skug-lyuk". A 'skug' kifejezés egy sértés, amelyet A klónok háborújából ismert zygerriai rabszolgatartók használtak.

A mandalóri "Bébi Yodát" ebben a részben "womp patkány"-nak szólítja - ezekre az állatokra először Luke utalt az Egy új reményben, amikor arról beszélt, hogy nem lehetetlen eltalálni szellőzőnyílását, hiszen egy patkány sem nagyobb annál.

A sorgani fogadóban látunk egy loth-macskát, a Lázadókban a Lothal bolygón gyakran feltűnő négylábút.

Végre bemutatkozik a Gina Carano megformálta volt katona, Cara Dune, akinek a felkelők jelképét tetoválták az arcára (és a színésznő azt mondta, később még foglalkoznak ennek a tetoválásnak a jelentésével).

Kara megemlíti az endori csatát, illetve hogy ezután az ő feladata a birodalmi hadurak levadászása volt - ami az Utóhatás-trilógiát idézi, hiszen annak a hősei is hasonló feladatot kaptak.

Szintén az Utóhatás-könyvekben jelent meg az is korábban, hogy az egykori birodalmi felszerelések bűnözők kezébe kerültek - ahogyan az ebben a részben látott fosztogatók is egy birodalmi lépegetőt, az eredeti trilógiából ismert AT-ST-t használnak.

Maguk a banditák a klatooini fajhoz tartoznak, amelynek képviselőit A Jedi visszatérben Jabba kíséretében láthattuk.

Az epizód története A hét szamuráj és A hét mesterlövész sztoriját dolgozza fel, és hasonlót már láthattunk A klónok háborújában is: a második évad 17. epizódjában, a Fejvadászokban szintén néhány fejvadász (és a Jedik) képezte ki egy falu lakosságát a kalózokkal szembeni önvédelemre.

Kiderül, ami már a korábbi részek alapján is sejthető volt, hogy a főszereplő árva volt, és a mandalóriak befogadták - a Legendákban szintén volt szó arról, hogy a mandalóriaknál nem a vér szerinti származás volt a lényeg, és nem is csak egy faj képviseltette magát közöttük; a közös kultúra tartotta össze őket.

A fejvadász az egyik falubeli nőnek egy Relby V-10-es puskát ad - olyat, amilyet Bossk is használ.


Az újdonságok

A mandalóri sisakjáról kiderült, hogy infravörösben is lehet vele látni - ez a koncepció már Boba Fett maszkjának eredeti tervezésekor felmerült.

Korábban is volt már rá utalás, hogy a fejvadász nem veheti le a sisakját, és most elmagyarázták ennek szabályait: természetesen nem kell állandóan a fején tartani a sisakot, csak mások jelenlétében nem veheti le - ha ezt megteszi, akkor többé nem is veheti vissza.


Kérdések az epizód kapcsán

Talán ezúttal csak annyi merül fel, hogy a sisaklevétellel kapcsolatos szigorú szabály vajon a főhős klánjára jellemző, vagy a Birodalom elöli bujkálás miatt vezették be.


Nektek hogy tetszett a negyedik rész? Észrevettetek valamilyen utalást, amiről nem írtunk a cikkben? Milyen kérdéseitek vannak?

A Szerzőről

SonOfMurglak

SonOfMurglak

"But I can be mouthy, because you know, what are they gonna do, fire me?"
A Szerző cikkei

Hirdetés

Hagyatek Banner Allo 1200x6000

Hirdetés

Darth Bane Trilogia Allo