Sorozatfigyelő: The Mandalorian 2. rész

mandalorian-ep-2-pic-.png

A The Mandalorian második részében nem volt olyan sok utalás, mint az elsőben, de azért volt néhány eater egg és érdekes újdonság ebben az epizódban is - ezeket szedtük össze (a folytatás tehát ezúttal is spoileres!).


Az ismerős elemek

Ebben a részben a főszereplőnek egyrészt meg kell védenie a zsákmányát két másik fejvadásztól (akik valószínűleg ugyanazok a trandoshaiak, akik már az évadkezdő epizódban is nagyon figyelték a mandalórit), majd a jawáktól kell visszaszereznie a hajója ellopott részeit. A jawák már az első részben is feltűntek, itt viszont már az Egy új reményben látotthoz hasonló homokfutójuk is van, és hasonló fegyverrel sokkolják le hősünket, amilyennel annak idején R2-t is. Az apró teremtmények először felvetik, hogy a fejvadász adja nekik a páncélját - ami az Utóhatás című regényt juttathatja eszünkbe, hiszen abban egy férfi egy mandalóri páncélt vesz a Tatooine-on élő jawáktól (valószínűleg Boba Fettét).

"bébi Yoda" lebegő széke/bölcsője az öreg Yoda Mesternek A klónok támadásában látott lebegő székére emlékeztet, míg az a jelenete, amelyben felemeli azt a lényt, amellyel a fejvadász a jawákkal való megállapodás értelmében megküzd, A Birodalom visszavágot idézi: azt a jelenetet, amikor Yoda kiemeli az X-szárnyút a mocsárból. Az az elképzelés pedig, hogy Erő-érzékeny gyerekeket rabolnak el, A klónok háborújából és a Lázadókból lehet ismerős.

A mandalóri és az őt segítő Kuiil láthatóan nem hisznek az Erőben - ez a fajta szkepticizmus jelent meg az eredeti trilógiában és a folytatástrilógiában is, amelyek egyértelművé tették, hogy a Birodalom kikiáltását követő időkben a Jediket és képességeiket már inkább a múltba vesző legendáknak tekintették.


Az újdonságok


A sorozatnak ez az epizódja megmagyarázza, mire gondolhatott Darth Vader, amikor a Birodalom visszavágban figyelmeztette Fettet, hogy "élve akarom őket, nem darabokban" (ami az angolban úgy hangzott, hogy "no disintegrations"): a fejvadász egy olyan fegyvert használ, ami dezintegrálja, azaz felbontja, teljesen eltünteti az áldozatait. Először láthatunk ilyen fegyvert - aminek az érdekessége, hogy újra kell tölteni.

Az orrszarvúra emlékeztető lény szintén újdonság: a szőrös tojásokat rakó állatfajt Mudhornnak hívják, és eddig nem szerepelt a Star Warsban.

Ahogy olyat is most láthattunk először, hogy feliratozzák a Jawák beszédét, illetve most kaptunk először utalást arra, hogy valamilyen hierarchia lehet a jawák között (az egyiküket láthatóan megilleti, hogy a többiek előtt egyen a tojásból).


Kérdések az epizód kapcsán

Továbbra sem fedték fel, hogy ki lehet a "bébi Yoda". És vajon ha nincs köze a jó öreg Jedi Mesterhez (nem rokona s nem is klónja), az vajon azt jelenti, hogy ez a faj különösen Erő-érzékeny? Vagy nincs jelentősége annak, hogy ez a példány is használni tudja az Erőt? És vajon volt valamilyen képzése, vagy ösztönösen használja? Netán rá gondolt Yoda, amikor azt mondta, hogy nem Luke az utolsó reményük?

Ti mit szóltatok a második részhez? Észrevettetek valamilyen utalást, amiről nem írtunk a cikkben? És mit gondoltok a végéről?

A Szerzőről

SonOfMurglak

SonOfMurglak

"But I can be mouthy, because you know, what are they gonna do, fire me?"
A Szerző cikkei

Hirdetés

Hagyatek Banner Allo 1200x6000

Hirdetés

Darth Bane Trilogia Allo