728x79_szukitshu_banner_001.jpg

Sorozatfigyelő: The Mandalorian 2. rész

mandalorian-ep-2-pic-.png

A The Mandalorian második részében nem volt olyan sok utalás, mint az elsőben, de azért volt néhány eater egg és érdekes újdonság ebben az epizódban is - ezeket szedtük össze (a folytatás tehát ezúttal is spoileres!).


Az ismerős elemek

Ebben a részben a főszereplőnek egyrészt meg kell védenie a zsákmányát két másik fejvadásztól (akik valószínűleg ugyanazok a trandoshaiak, akik már az évadkezdő epizódban is nagyon figyelték a mandalórit), majd a jawáktól kell visszaszereznie a hajója ellopott részeit. A jawák már az első részben is feltűntek, itt viszont már az Egy új reményben látotthoz hasonló homokfutójuk is van, és hasonló fegyverrel sokkolják le hősünket, amilyennel annak idején R2-t is. Az apró teremtmények először felvetik, hogy a fejvadász adja nekik a páncélját - ami az Utóhatás című regényt juttathatja eszünkbe, hiszen abban egy férfi egy mandalóri páncélt vesz a Tatooine-on élő jawáktól (valószínűleg Boba Fettét).

"bébi Yoda" lebegő széke/bölcsője az öreg Yoda Mesternek A klónok támadásában látott lebegő székére emlékeztet, míg az a jelenete, amelyben felemeli azt a lényt, amellyel a fejvadász a jawákkal való megállapodás értelmében megküzd, A Birodalom visszavágot idézi: azt a jelenetet, amikor Yoda kiemeli az X-szárnyút a mocsárból. Az az elképzelés pedig, hogy Erő-érzékeny gyerekeket rabolnak el, A klónok háborújából és a Lázadókból lehet ismerős.

A mandalóri és az őt segítő Kuiil láthatóan nem hisznek az Erőben - ez a fajta szkepticizmus jelent meg az eredeti trilógiában és a folytatástrilógiában is, amelyek egyértelművé tették, hogy a Birodalom kikiáltását követő időkben a Jediket és képességeiket már inkább a múltba vesző legendáknak tekintették.


Az újdonságok


A sorozatnak ez az epizódja megmagyarázza, mire gondolhatott Darth Vader, amikor a Birodalom visszavágban figyelmeztette Fettet, hogy "élve akarom őket, nem darabokban" (ami az angolban úgy hangzott, hogy "no disintegrations"): a fejvadász egy olyan fegyvert használ, ami dezintegrálja, azaz felbontja, teljesen eltünteti az áldozatait. Először láthatunk ilyen fegyvert - aminek az érdekessége, hogy újra kell tölteni.

Az orrszarvúra emlékeztető lény szintén újdonság: a szőrös tojásokat rakó állatfajt Mudhornnak hívják, és eddig nem szerepelt a Star Warsban.

Ahogy olyat is most láthattunk először, hogy feliratozzák a Jawák beszédét, illetve most kaptunk először utalást arra, hogy valamilyen hierarchia lehet a jawák között (az egyiküket láthatóan megilleti, hogy a többiek előtt egyen a tojásból).


Kérdések az epizód kapcsán

Továbbra sem fedték fel, hogy ki lehet a "bébi Yoda". És vajon ha nincs köze a jó öreg Jedi Mesterhez (nem rokona s nem is klónja), az vajon azt jelenti, hogy ez a faj különösen Erő-érzékeny? Vagy nincs jelentősége annak, hogy ez a példány is használni tudja az Erőt? És vajon volt valamilyen képzése, vagy ösztönösen használja? Netán rá gondolt Yoda, amikor azt mondta, hogy nem Luke az utolsó reményük?

Ti mit szóltatok a második részhez? Észrevettetek valamilyen utalást, amiről nem írtunk a cikkben? És mit gondoltok a végéről?

A Szerzőről

SonOfMurglak

SonOfMurglak

"Yeah, I know the song. We take what we are given. We must do what we must."
A Szerző cikkei

6 Hozzászólás

 • Károly Balázs
  2019 nov 20 : 15:06
  Beküldte: Károly Balázs

  Egy fontos dolog, amiről eddig nem esett szó, engem viszont az első perctől zavar: miért fekete a szeme? Biztos vagyok benne, hogy ez valami célzás lesz. 08

  0 0
 • SonOfMurglak
  2019 nov 20 : 17:49
  Beküldte: SonOfMurglak

  nem fekete az, csak annyira kicsi a feje, hogy csak a szeméből csak a szembogara látszik ki.
  de azért amikor félrenéz, látható, hogy nem teljesen fekete az 08
  [Linkelt tartalom]

  0 0
 • Károly Balázs
  2019 nov 21 : 10:02
  Beküldte: Károly Balázs

  És tényleg! 01 Pedig 4k-ban néztem, de csak az tűnt fel, hogy mindene megvan, ami egy humanoid szemhez hasonlít, csak mindene fekete, még meg is állítottam a és direkt megnéztem, de ott nem így látszott.

  0 0
 • Steery
  2019 nov 21 : 13:39
  Beküldte: Steery

  A fejvadásznak adnia kellett volna egy névjegykártyát az öreg bennszülöttnek, amiért ingyen segített neki. Azzal, hogy ha egyszer bajba kerülne, hívja fel őt a rajta lévő számon vagy erre a galaktikus internet címre írjon neki vagy hagyjon üzenetet a Fejvadász Céhnél (nem Szövetkezetnél, mert arról nekem a TSZ jut eszembe). És akkor jön és segít. Így egy későbbi részben vissza lehetne hozni a főszereplőt erre a helyszínre. Nem értem, a rendező miért nem élt ezzel a nyilvánvaló lehetőséggel?

  0 0
 • SonOfMurglak
  2019 nov 21 : 16:00
  Beküldte: SonOfMurglak

  Ez is egy lehetőség lett volna. De miután Kuiil elmondta, hogy nem vár érte semmit cserébe - mert ő úgy fogta fel, hogy a fejvadász is szívességet tett neki -, így felesleges lett volna felajánlania ilyesmit (amúgy felelőtlen is lett volna egy ilyen ígéret, mert egyáltalán nem biztos - sőt, kevéssé valószínű -, hogy a fejvadász bármikor azonnal ott tudna teremni, amikor Kuiilnak szüksége lenne a segítségére)

  0 0
 • Gyeze
  2019 nov 21 : 16:59
  Beküldte: Gyeze

  Valószínű a rendező sokkal kreatívabb módon fogja visszahozni a karaktert 05

  0 0

Hirdetések

300x279 szukitshu banner 001

 Ezen a napon történt...

A mai napon semmilyen esemény nem történt.

Online

 • Vendégek: 6
 • Tagok: 0
 • Összes tag:490
 • Legújabb:Bálint Reszegi-Bucsay
 • Legtöbb online:441
  Vendégek: 441 Tagok: 0 ekkor: 2019 november 18 hétfő - 23:44:57