Utalások a The Mandalorian 11. fejezetében

bokatan.jpg

The Mandalorian előző évadához hasonlóan az új szezon részeiben elrejtett utalásokat is összeszedjük a Sorozatfigyelő-sorozatunkban, ezúttal egy kicsit később indítva, mint a széria, így mindenkinek lehet ideje megnézni az egyes epizódokat, mire az azokról szóló cikk megjelenik.

Ezúttal az évad harmadik epizódja, azaz a 11. fejezet következik.


Az ismerős elemek

Az epizód elején a fejvadász egy inkább zuhanásra hasonlító landolást hajt végre, ami A Sith-ek bosszúját idézi, amelyben Anakin próbálta Grievous zuhanó hajóját letenni.

A víz borította planétán, amelyre a béka-lényt elvitte Din, két faj él, mindegyiket a klasszikus trilógiából ismerhetjük: a tintahalakra emlékeztető quarrenek és a halszerű mon calamarik, azaz Ackbar admirális fajtársai. Ez a két faj eredetileg a Mon Cala bolygóról származik, de nem éltek mindig ilyen békésen egymás mellett: A klónok háborúja egyik történetszála a köztük levő polgárháborúról szól. Akkor a quarrenek akkor a szeparatisták oldalára álltak, azaz az animáviós sorozatban negatív szerepet kaptak, és hasonló a felállás a The Mandalorianben is: a mon calamarik pozitív figurák, segítik a főhőst (információval, a hajója megszerelésével), míg a quarrenek tőrbe csalják, és megpróbálják megölni.

A szerencsétlen landolás végén a Razor Crest a víz alatt végzi, ahonnan egy olyan daru emeli ki, amelynek az alját egyértelműen a négylábú AT-AT birodalmi lépegetők ihlették.

A quarrenektől három mandalóri menti meg a főhőst és a Gyermeket, akik közül az egyiket ismerhetik azok, akik az animációs Star Wars-sorozatokat nézték: ő Bo-Katan, aki eredetileg a Clone Warsban debütált. Persze ő nem az első karaktere a kánonnak, akit animáltként ismerhettünk meg, utána láthattunk élőszereplős változatban (hiszen korábban így volt ez A klónok háborújában debütált Saw Gerrerával és a Lázadókból ismert Chopperrel is, akik feltűntek a Zsivány Egyesben), mindenesetre sok rajongónak okozhatott örömet a cameója. Különösen azért, mert az a színésznő játszhatta el, aki az animációs sorozatokban szinkronizálta: Katee Sackhoff. (A megjelenése ugyanakkor nem lehetett meglepetés azoknak, akik követik a híreket, hiszen már tavasszal felröppentek a pletykák arról, hogy Sackhoff benne lesz a sorozatban.)

A fejezet címe, "The Heiress", azaz "Az örökösnő" Bo-Katanra utal, ugyanis ő volt a Mandalore bolygó utolsó legitim uralkodójának testvére, ráadásul még a galaktikus polgárháború idején hozzá került a Sötétkard, amelyet a kultúrájukban az uralkodás szimbólumának tartanak (ez volt az a fekete fénykard, amelyet az első évad végén Moff Gideonnál láthattunk, és mint kiderült, Bo ezt igyekszik visszaszerezni.

Az a jelenet, amelyben Bo-Katan a kezét nyújtja a főhősnek, az arra a flashback-jelenetre emlékeztet, amelyben a gyermek Din Djarint egy mandalóri megmenti a klónháborúk idején.

Amikor Bo-Katan egyik társa elkáromkodja magát, azt a kifejezést használja ("Dank Farrik"), amelyet a sorozat legelső epizódjának a mythrol is mond, miután megmenekülnek a jég alól előbukkanó szörnytől. Hasonlóan ahhoz, ahogy a Lázadókban gyakran visszatér a "Karabast" káromkodás.

A főhősnek természetesen ezúttal is teljesítenie kell egy küldetést, cserébe Bo-Katanék segítségéért: a harcosokkal együtt elfoglal egy Gozanti-osztályú cirkálót, amely legelőször a Baljós árnyakban tűnt fel, a tatooine-i űrkikötőben, a birodalmi változatát pedig a Rebelsben többször is láthattuk.

Az epizód végén Bo egy másik, A klónok háborújából ismert karaktert nevez meg, Ahsoka Tanót, aki Anakin Skywalker padawanja volt a sorozatban, majd később a Lázadókban a felkelőket segítette.


Az újdonságok

Akik nézték az animációs sorozatokat, azokat meglephette az, hogy a mandalóriak nem vehetik le a sisakjukat, ugyanis A klónok háborújában és a Lázadókban egyikük sem tartotta magát ehhez a szabályhoz. Ez a fejezet végre magyarázatot adott az eltérésre, amikor Bo-katan elmagyarázta, hogy csak a vallási fanatikusok csinálják ezt. Ennek a szélsőséges, a mandalóri társadalomból kivált csoportnak a neve "Children of the Watch", azaz "Az Őrség gyermekei", ami valószínűleg a klónháborúk idejéből ismert Death Watch, azaz Halálőrség nevű csoportosulás elnevezéséből származik (egyébként azok a harcosok, akik a fiatal Din Djarint megmentették, az ő szimbólumukat viselték).


Érdekességek

Az epizód elején a zuhanásszerű landolás közben a Razor Crest kijelzőjén előbb a "Landing Gear Offline" ("Leszálló készülék offline") felirat látható - amely nem igényel magyarázatot -, majd az "Of course I still love you" ("Persze, hogy még mindig szeretlek") szöveg, amely egy utalás Iain Banks sci-fi író A játékmester című regényére. A könyvben ugyanis konkrétan ez volt az egyik hajó neve. A birodalmi cirkálón pedig, a pilótafülkében a hajó képét mutató kijelzőn a "Breach" ("Áttörés") látható aurebesh betűkkel, amikor Bo-Katanék áttörik a védelmet. 

Az űrhajón dolgozó mon calamari maszkjának mozgatásába (egészen pontosan az orrlyukakéba) besegített az a Janina Gavankar is, aki Iden Versiót játszotta a Battlefront II-ben.

Az egyik új mandalóri karaktert Sasha Banks játssza, aki a való életben is harcos, egészen pontosan pankrátor.

A cirkálón a Halálcsillagról jól ismert birodalmi riadószirénát hallhatjuk.


Kérdések az epizódok kapcsán

Bo-Katan megjelenése vajon azt vetíti előre, hogy a főhős csatlakozni fog a Mandalore bolygóért folyó harchoz, vagy pedig ő megmarad magányos farkasnak, és a mandalóriaknak a birodalmiak elleni küzdelme csak egy mellékszál lesz? Emellett felmerül az a kérdés, hogy Bo-Katant azért hozták-e be, hogy később saját sorozatot kapjon, vagy megmarad a The Mandalorian mellékszereplőjének.


A korábbi epizódok utalásait itt találjátok:

1. évad: 1. fejezet / 2. fejezet / 3. fejezet / 4. fejezet / 5. fejezet / 6. fejezet / 7-8. fejezet

2. évad: 9-10. fejezet

Forrás: ScreenCrush, New Rockstars

A Szerzőről

SonOfMurglak

SonOfMurglak

"But I can be mouthy, because you know, what are they gonna do, fire me?"
A Szerző cikkei

Hirdetés

Hagyatek Banner Allo 1200x6000

Hirdetés

Darth Bane Trilogia Allo