The Mandalorian előzetes elemzés

mandalorian-d23.jpg

Mint tudjátok, az idei D23 Expo rengeteg jó hírt hozott a Star Wars univerzum rajongóinak. Hivatalosan is bejelentették a Kenobi sorozatot Ewan McGregorral a főszerepben, érkezett egy hivatalos poszter a Skywalker korához, és ha hihetünk a pletykáknak, a mai nap a helyszínen levetített videót is megkapjuk. Emellett pedig megérkezett az első hivatalos előzetes az első élőszereplős Star Wars sorozathoz, a The Mandalorianhoz, ami, mint kiderült november 12.-én rajtol a Disney streaming szolgáltatásán, a Disney+-on. Jelen cikkünkben az új előzetest vesszük górcső alá, és megvizsgáljuk, milyen rejtett utalásokat rejt magában. A többsége csak spekuláció, így ezeket mindenképp fenntartásokkal kezeljétek!

Először is nézzük meg a produkció hivatalos plakátját. Bár hivatalosan nincs megerősítve, nagyon úgy fest a dolog, hogy főhősünk a Tatuinra is ellátogat a kalandjai során. Elég csak a dupla napra, a rengeteg homokra és a háttérben lévő homokkúszókra pillantani. Bár nem az az egyetlen bolygó, aminek két napja van, de mindez együtt eddig csak ott szerepelt, így jó esély lehet rá.

Poster


1


Az előzetes nyitó képsorában a homokban heverő rohamosztagos sisakokat láthatunk, ezzel vizuálisan is szemléltetik, hogy a Birodalom korának vége. Mint tudjuk a történet hét évvel a yavini csata és két évvel a jakkui csata után játszódik.

2


A következő jelenetben karóra tűzött rohamosztagos sisakokat láthatunk. Amellett, hogy rendkívül hasonlítanak a Halálosztag c. Legendák könyv borítóján látható sisakra, csak annyi mondható el biztosra, hogy a bolygón nem látták szívesen a rohamosztagosokat a Birodalom bukása után.

Thickbox


Az interneten két teória is kering az esetleges helyszín kapcsán. Az első feltevés szerint ez a jelenet a Tatuinon játszódik, ahol az Új remény óta tudjuk, hogy erős a birodalmi jelenlét. A bűnözők, akik itt bujkálnak, képesek lehetnek ilyen szörnyűség elkövetésére.

Sandtrooper


A másik lehetőség szerint ez a bolygó, maga Mandalore. A Lázadók animációs sorozat záró évada óta tudjuk, hogy a Birodalom ténykedései gyakorlatilag egy élhetetlen sivataggá alakították át a bolygót. Ez pedig indíték is lehet a harcos nép számára, hogy megtorolják elpusztult bolygójukat.

Mandalore
3


Végre láthatjuk főhősünk hajóját, a The Razor Crestet mozgásban is, ahogy épp elrepül egy erdős planéta fölött. Egyelőre semmit nem tudunk ide kötni, annyi biztos, hogy változatos helyszínekre számíthatunk.

Cg4ufa4sgjojno7qifvc


A következő említésre méltó jelenetben láthatjuk, ahogy a Mandalorian felvértezi magát. Ugyanolyan csuklóvédőket használ, mint Jango és Boba Fett, vagy épp Sabine a Lázadók sorozatban. Utóbbiból tudjuk meg, hogy ezeket az eszközöket a Jedik elleni háború során is használta a harcos nép. De a legtöbbeknek talán A Jedi visszatérből lesz ismerős, hiszen Boba Fett ott használt először ilyen eszközöket Luke ellen.

8


Láthatjuk Gina Carano karakterét, Cara Dune-t, aki korábban a Lázadás katonája volt, most pedig a háború után a helyét keresi a káosz sújtotta galaxisban.

9


Ebben a jelenetben élőben is láthatunk egy Blurrgot, ők az 1985-ös Harc az Endor bolygón című ewok-film szülöttei. Ezeket a lényeket a twi’lekek használták már a Klónháború idején is. A különbség annyi, hogy most, A Birodalom visszavágban debütált fajhoz, az ugnaughtokhoz tartozó egyén lovagol rajta.

Blurrg Ryloth


10


De ha már twi’lek, A Sith-ek bosszúja óta nem volt élőszereplős produkcióban ilyen faj (kivétel a Zsivány Egyes tavalyi Solo, mert ott az egyik jelenetben a háttérben látható volt egy), de úgy látszik a Mandalorian ezen is változtatni fog. Kontextus nélkül nehéz megmondani, hol játszódhat ez a jelenet, ránézésre, mintha egy hangár belsejében lennének. Lehetséges, hogy annál a Fejvadász Céhnél járunk, amit Greef Carga (Carl Weathers karaktere) üzemeltet. Ha ez így van, akkor lehetséges, hogy egy újabb fejvadászt kapunk a twi’lek hölgyemény személyében. A ruhája és a kezében tartott kés alapján nem lehetetlen elképzelés.

14


Talán ez a jelenet szemlélteti a legjobban, hogy egy western filmekre hajazó megközelítést fogunk kapni az első sorozat képében.

ST


A következő jelenetekben talán a korábbi erdős bolygón láthatunk egy birodalmi AT-ST lépegetőt. A lépegetőtől jobbra fából készült barikádot láthatunk. A Jedi visszatérben is fából készült eszközökkel/csapdákkal állították meg a lépegetőket, talán ez erre egy utalás.

18


Ha már a hatodik film szóba került, az előzetesben egy futó is feltűnik, ami eléggé hasonlít az abban szereplőhöz. A hangja pedig szinte egy az egyben ugyanaz, mint a ’83-as filmben volt.

13


A Zsivány Egyesben először szerepet kapó Halálosztagosok (vagy Death Trooperek, kinek melyik tetszik jobban) is visszatérnek a sorozatban. A jelek szerint őket egy eddig meg nem nevezett birodalmi tiszt (akit Giancarlo Esposito kelt életre) fogja vezetni, aki szintén felbukkan egy képkocka erejéig az előzetesben.

Am


Az előzetes végéhez közeledve további összecsapásokat láthatunk, immáron egy sivatagos bolygón. Végre akció közben is megcsodálhatjuk az IG-11 droidot. Egyelőre róla is csak annyit tudunk, hogy új karakter lesz, és a hangját az a Taika Waititi (Thor: Ragnarök) kölcsönzi majd, aki rendezőként is részt vett a produkcióban. A jelenethez kapcsolódik, hogy a jelek szerint itt nem rohamosztagosok ellen fognak harcolni hőseink, talán fejpénz miatt érkeztek ide. Talán ez a bűnbanda a felelős az előzetes elején látható karóra tűzött sisakokért.

52d57f47d2276810a0628186e4b9f744ae7cbe66


26


Az utolsó harcjelenetben talán egy bárban járunk, ahol a Mandalorian először kiüt egy quarrent, majd a korábban írt eszközök segítségével ártalmatlanítja a csoport többi tagját is. Ha figyelmesek vagyunk, egy újabb helyszín jelenik meg odakint. Ezúttal egy havas táj látható egy pillanatra a nyitott ajtón keresztül, tehát ez megint egy újabb helyszín.

28


A záró képsorok előtt még négy karbonitba fagyasztott alakot is megszemlélhetünk. Ez egyértelmű utalás Han Solóra, akit A Birodalom visszavágban hasonló módon fagyasztanak le. A jelenet érdekessége, hogy a filmben elhangzik, a karbonitot „szén fagyasztásra használják, egy ember meghalhat benne”, itt ennek ellenére négy áldozatot is lefagyasztottak. Elképzelhető, hogy a Solo kapitányon végrehajtott teszt híre elterjedt a galaxisban, így a fejvadászoknál bevett szokássá válhatott a karbonit használata. (Elvégre Jabbánál is sok fejvadász fordulhatott meg, míg befagyasztva lógott a hutt falán).

29


Az előzetes végén megjelenik Werner Herzog, aki egy egykori birodalmi tisztet fog játszani a sorozatban. Hozzá fűződő érdekesség, hogy a nyakában még mindig egy birodalmi medált visel.


Elsőre ennyi érdekességet vettünk észre az előzetesben. Ha kihagytunk volna valamit, várjuk észrevételeiteket a kommentszekcióban.

A Szerzőről

Darth Law

Hirdetés

Hagyatek Banner Allo 1200x6000

Hirdetés

Darth Bane Trilogia Allo