Rajongók visszahozták Vader régi magyar hangját

vader_kenobi.png

Sajnos Darth Vader korábbi magyar hangjai, Nagy Attila, Kirstóf Tibor, Hollósi Frigyes és Kránitz Lajos is már az égi társulatban játszanak, és a Lázadók animációs sorozat óta a Nute Gunray-t és Xavier professzort is szinkronizáló Horányi László vette át a sötét nagyúr szerepét, illetve a Skywalker korában az azóta szintén elhunyt Vass Gábor szólaltatta meg pár mondat erejéig. Ennek okán az Obi-Wan Kenobi sorozatban is Horányi töltötte be a pozíciót, ami Obi-Wan az előzmény filmekben és A klónok háborúja animációs sorozatban megszokott magyar orgánuma, Anger Zsolt mellett egyes füleknek kissé "jobb híján" megoldásnak tűnik annak ellenére, hogy nagyon nehéz megugrani a korábbi hangok által felállított lécet.

A forradalmi Respeecher technológiának köszönhetően ugyanakkor a tengerentúlon is mesterségesen keltették életre Vader angol hangját, mivel életkorát figyelembe véve James Earl Jones már nem volt képes hozni a legendás hangszínt, aki később le is mondott a Vader hangjával kapcsolatos jogokról. Továbbá A mandalóri és a Boba Fett könyve sorozatok terén is szintén alkalmazták az ukrán fejlesztésű programot, itt Mark Hamill esetében hozták létre a fiatalított orgánumot.

 

A magyar szinkronnal foglalkozó Szinkronjunkie blog egy izgalmas kezdeményezésről rántotta le a leplet ezzel kapcsolatban, mégpedig hazai vonatkozásban. Egy lelkes kezdeményezés keretein belül kicserélték az Obi-Wan Kenobi sorozatban hallható Horányi Lászlót a Jockey Ewing, és Bujtor István mellett Bud Spencer második hangjaként is ismert Kránitz Lajosra, aki 2005-ben bekövetkezett halála előtt még megszólaltathatta A Sithek bosszújában Darth Vadert. Erről az izgalmas projektről a 24.hu portállal közösen készítettek egy rövid dokumentumfilmet, amiben szó esik a Respeecher által adott lehetőségekről, a munkafolyamat jogi, anyagi, szervezési és technológiai hátteréről.

 

A videóban is felhívják a figyelmet arra, hogy az újraszinkronizálás kizárólag magán megrendelés alapján készült, kereskedelmi forgalomba nem hozható. Viszont ezzel együtt felmerül a kérdés, hogy a Respeecher elterjedésével milyen változások törhetnek be a magyar szinkron piacára, amennyiben a stúdiók hajlandóak lesznek az amúgy is szoros határidő mellett figyelmet szentelni és pénzt áldozni a nézői igények oltárán azzal, hogy visszahozzák az elhunyt, legendás szinkronhangokat, akik neve, és természetesen hangja összeforrt az általuk megszólaltatott karakterekkel.

A Szerzőről

owokaleyo1992

owokaleyo1992

"To defeat an enemy you must know them. Not simply their battle tactics, but their history, philosophy, art." - Grand Admiral Thrawn
A Szerző cikkei

Hirdetés

Hagyatek Banner Allo 1200x6000

Hirdetés

Darth Bane Trilogia Allo