Ősrégi Legendák-könyvből kanonizált a Kenobi

kenobi_cave.jpg

A mandalóri és a Boba Fett könyve sorozatokhoz hasonlóan az Obi-Wan Kenobi se maradhat ki a sorból, ha egyes Legendák-elemek kánonba való átültetéséről van szó. Míg a Holiday Specialben megmutatkozó Boba Fett régi fegyvere, illetve Luke fiatalkori tatuini barátai a IV. rész kivágott jeleneteiből a Tochee-állomáson finom kis easter eggeknek bizonyultak, a Kenobi-sorozat a Star Wars-irodalom legrégebbi írásából kanonizált, a IV. rész regényváltozatából.

Az 1976-ban kiadott, Alan Dean Foster (A közelgő vihar, Az ébredő Erő regényváltozata) szellemírása által keletkezett regény még a legelső forgatókönyv vázlatot vette alapul, ennek hála több eltérés jelentkezik a film és a könyv között. Például a legelején a rohamosztagosok a mennyezet felől törnek át a Tantive IV-re, Tarkin is jelen van Leia megkínzásánál, a Halálcsillag elleni csatában Luke osztaga Vörös helyett Kék jelzésű, Luke kétszer is megpróbálja kilőni a szuper-fegyvert, Csubakka is kap egy medált a győzelmi ceremónián, stb. Ami a Kenobi-sorozat esetében érdekes lehet viszont az, hogy Ben a regényváltozat leírása szerint nem egy viskóban, hanem egy barlangban éldegél, amit a sorozat kezdete előtt kiadott exkluív képek is sugalltak. Ezt egy metaforaként is lehet értelmezni, ami tükrözi Obi-Wan aktuális hitehagyott állapotát.

 

A jelek szerint a Jedi-mester 10 évvel a III. rész után még nem rendezkedett be a sziklaormon kimagasló kis házikóba, ellentétben a Legendákban szinte azonnal birtokba vette új otthonát a Kenobi regényben leírtak szerint. Ez a kánonban is egy kisebb kavarodást eredményez, hiszen a YE 18-ban játszódó Ahsoka könyvben éppen ott meditál, de talán ez azzal magyarázható, hogy több lakhelyet is kialakított egyszerre, az egyiket pedig éppen a sorozatban láthattuk. A ház egyébként a kánonban Ben halála után nem sokáig állt. Miután Luke Skywalker összecsapott Boba Fett-tel a viskóban és Skywalker magához vette Ben naplóját, Darth Vader nem sokkal a IV. rész eseményeit követően Dr. Aphrával szaglászott ott, hátha valami elvezetheti őket a fiúhoz, majd a terepszemle után a régésznő robbantotta fel az épületet, hogy semmi nyoma se maradjon ottlétüknek, derül ki az első Darth Vader képregény-sorozatból.

A Szerzőről

owokaleyo1992

owokaleyo1992

"To defeat an enemy you must know them. Not simply their battle tactics, but their history, philosophy, art." - Grand Admiral Thrawn
A Szerző cikkei

Hirdetés

Hagyatek Banner Allo 1200x6000

Hirdetés

Darth Bane Trilogia Allo