Oscar-történelmet írt a buckalakó-jelnyelv kiötlője

troy_kotsur.jpg

Bár a 2022-es Oscart-díjátadón ezúttal a Dűne című film tarolt 6 aranyszobor bezsebelésével, akadt Star Wars-hoz köthető elismerés is. A legjobb filmként díjazott Coda zenés dráma se szégyenkezhet, mert 3 kategóriában végzett az első helyen a gálán, köztük a legjobb férfi mellékszereplő díját Troy Kotsur vehette át, méghozzá ő az első siket a történelemben, akit ilyen elismerésben részesítettek.

Azt a Tony Kotsurt, aki a The Mandalorian első évadának 5. részében szerepelt egy buckalakó jelmezében, aki harc helyett jelnyelvvel kommunikált Din Djarinnal, és külön érdekesség, hogy az első siket Star Wars-színészként Kotsur volt az ötletgazdája a bucklakó-jelnyelvnek, ezt legutóbb pedig a The Book of Boba Fett is alkalmazta egyébként. Emellett Kotsur a külföldi The 501st Legion rajongói szervezet tiszteletbeli tagja is.

A hatvannyolcas születésű amerikai színművész egy hallássérültek számára létrehozott speciális iskolában tanult, és ott fedezte fel magában az érdeklődést a színészet felé. A főiskolán a dráma tanára segítségével tette meg első lépéseit a színészet felé. Először egy pantomim előadásban lépett fel, és aratott sikert. A főiskola után színészetet tanult, valamint film- és televízió rendezést. Színészként először a National Theatre of Deaf – Siketek Nemzeti Színháza társulatában dolgozott, majd Los Angelesben játszott és rendezett a kaliforniai Deaf West Színházban.

2011-ben kiválasztották egy Tom Sawyer adaptációra, amelyben aztán halló kollégájával, Layle Kanouse-szal ketten alakították Huckleberry Finn apját (Kutsur jelelt, kollégája énekelt). Az előadás sikere nyomán New Yorkban is játszhatott, majd több darab jelspecialistája volt. Ekkor már film- és televíziós szerepekkel is megbízták.

A Coda című film, amelyért Oscart kapott, egy fiatal lány, Ruby életét követi nyomon, aki egy siket családban ő az egyedüli, aki képes hallani, majd miután a család halászati vállalkozása veszélybe kerül, Ruby-nak választania kell: az álmát, a zeneakadémia, vagy a családja mellett dönt, akiket nem szívesen hagy magára. Troy Kotsur Ruby apját játssza a filmben.

A Szerzőről

owokaleyo1992

owokaleyo1992

"To defeat an enemy you must know them. Not simply their battle tactics, but their history, philosophy, art." - Grand Admiral Thrawn
A Szerző cikkei

Hirdetés

Hagyatek Banner Allo 1200x6000

Hirdetés

Darth Bane Trilogia Allo