Mit várunk a The Mandaloriantől? (I.)

themandalorian-1280-1538697197244_1280w.jpg

Régóta vártak a rajongók egy élőszereplős Star Wars-sorozatra, és idén ez a vágyunk be is teljesül, hiszen ősszel, november 12-én indul a The Mandalorian. Már tudjuk, miről fog szólni, kik szerepelnek benne, és láthattunk is belőle ízelítőt. Ezek alapján már lehet elképzelésünk arról, hogy mire számíthatunk, illetve természetesen az embernek fanként egyébként is vannak elvárásai. A Star Wars Media csapatának tagjai leírták, mit várnak a szériától - ezt olvashatjátok a továbbiakban.

Mit várok az első élőszereplős sorozattól? Igazából örülök, hogy nem a Kenobi lett az első, mert azzal úgy vagyok, hogy régóta vágytam rá, de most, hogy bejelentették, igazából fogalmam sincs, mit várok tőle. Dobálózhatok közhelyekkel, hogy látványos akciót, meg ilyeneket várok el a The Mandaloriantől, és nyilán valahol ez igaz is, de ennél sokkal többről kell, hogy szóljon az egész. Egy felejthetetlen élménynek kell lennie, ami meghatározza a Star Wars teljes jövőjét. Manapság úgy veszem észre, hogy a sorozatok lassan átveszik a filmek helyét a mozgóképes platformon. Sokkal több mindenre van lehetőség egy sorozaton belül, mint egy filmben. A filmet korlátozza a játékidő, míg ezzel szemben a sorozatban ilyen korlátot maximum maguknak állíthatnak a készítők/kiadók/stúdiók. Sokkal kidolgozottabb történeteket és karaktereket kaphatunk, még akkor is, ha például, mint esetünkben is, csak 8 részes évadot kapunk. De, ha ez részenként 1 órát jelent, akkor durván kapunk egy 8 órás filmre elegendő alapanyagot (vagyis egy film-trilógiára elegendő történetet). Én úgy gondolom, hogy tartósan a sorozatok jelentik a Star Wars jövőjét, és nem a filmek.

the-mandalorian-new-pic-2-.jpg

Látványban nyilván az az elvárásom, hogy a sorozat nézése közben ne is tűnjön fel, hogy ez egy sorozat. Hozza szépen a filmek minőségét, mert erre talán eddig sem lehetett panasz. De ennél sokkal többet várok el: egy felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt szóló alkotást. Egy történetet, ami meglepő, fordulatos, de nem galaxismegváltó elemeket tartalmaz. Egy történetet, ami közvetetten továbbfűzi A Jedi visszatér eseményeit. Bemutatja, milyen helyzet állt elő a galaxisban (Peremvidéken) a Birodalom bukása után. Egy földhözragadtabb, de ízig-vérig Star Wars hangulatot árasztó alkotást várok. Olyan Zsivány Egyes-félét. Kapjunk megfelelően felépített karaktereket, mutasson minél többet a galaxisból mind helyszín, mind élőlények tekintetében. Bővítse az univerzumot, és ne korábbi elemekből építsék fel az egészet. Mutassa be az eddig filmekben elhanyagolt kaszt, a fejvadászok életét.

Az előzetes alapján úgy tűnik a legtöbb elvárásomat sikerült megugrani, Jon Favreau és Dave Filoni neve valamint, hogy már a bemutatása előtt berendelték a második évadot, pedig okot ad a további bizakodásra is. Jelenleg jobban várom az első élőszereplős sorozatot, mint a Skywalker korát, pedig alapvetően elvoltam a folytatás-trilógia előző két részével is. De ha egymás után megnézem a D23-as Teasert és a The Mandalorian előzetesét, teljesen más hangulatot árasztanak magukból. Számomra ez is jó jel.

(Darth Law)


Lehet, hogy ezzel a véleménnyel és beállítottsággal egy kisebb tábort erősítek, de vegyesek a várakozásaim a The Mandaloriannel kapcsolatban. Bár annak idején élvezetes volt a Legendák-beli be nem fejezett Republic Commando-könyvsorozat, valamint A klónok háborúja, az egész Star Warsban a mandalori kultúra és a fejvadászosdi téma sosem fogott meg igazán. Ennek szellemében ha passzívan nem is, de érzelemmentesen fogadtam annak idején a bejelentést, hogy mivel fog foglalkozni az első élőszereplős sorozat ebben a franchise-ban. Bevallom, hozzám közelebb állnak a fősodorhoz tartozó, nagyhatalmak közti konfliktusok és az Erővel, a Jedikkel, a Sith-ekkel foglalkozó tartalmak, ennek okán egy Luke Skywalker-féle Jedi Akadémia szériát szívesebben fogadtam volna, persze Mark Hamill főszereplésével. A beharangoztatott Cassian Andor, de még a történetileg tét nélküli Kenobi-sorozat Ewan McGregor visszatértével is várósabb számomra, mint a The Mandalorian, egyszóval én ezzel a sorozattal csak nyerhetek, vagyis ha nem fog tetszeni, akkor sem veszítek semmit. De nyilván SW-rajongóként kötelező ezt is megtekintenem.

the-mandalorian-new-pic-.jpg

Viszont a sorozat időbeli betájolása adott némi vigaszt, mivel erről az időszakról nem sokat tudunk még, csak nagy vonalakban, hogy milyen erőviszonyok és átalakulások mehetnek végbe a tágasabb galaxisban, a mindennapi élet legtöbb területén. Mivel egy nagyon eldugott szegletben fog játszódni a történet, a helyi szituációk kibontása mellett ezekre legfeljebb utalások formájában számítok. És ha már eldugott, picit félve tekintek ennek elébe, mert a Disney-korszak óta túlnyomóan a lepukkant és néptelenebb, mocskosabb helyszíneit ismerhetjük meg az univerzumnak, csak helyenként futunk bele olyan bolygókba, ahol fejlett technológia és nyüzsgő élet van jelen. Ám az előzetesben látott tájképek látványilag nem rondák, remélem ismerős helyszínek is visszaköszönnek majd. Nem mellesleg ismerős elemek, utalások, karakterek, stb. is, akár a fiatal Kánonból, akár a Legendákból, persze finoman adagolva, logikusan és nem erőszakosan tálalva a néző elé, miközben maga a széria is kiveszi bőven a részét a kánon építésében és bővítésében, a nagy egész néhány kérdését megválaszolva, miközben természetesen a sorozat is nyit fontos és érdekes kérdéseket maga után. Jómagam az ellentmondásoktól ha nem is mentes, de legalább azzal minimális kontinuitás híve vagyok, ezért bízom benne, hogy a Story Group és a történetírók figyeltek az eddig megjelent, tervbe vett és számító művek tartalmára, hogy elkerüljék a súrlódásokat.

Ettől a szépen összeverbuvált és neves színészgárdától csak kiváló játékot várhatunk, minőségre itt sem lehet majd panaszunk. A karakterek terén kívánom, hogy minőségben állják meg a helyüket, még jobb, ha jó páran ki fognak emelkedni a mezőnyből, emlékezetesek leszek, mint például egy Ezra Bridger, vagy egy Ahsoka Tano szintjén. (Persze azon igencsak meglepődnék, hogy például utóbbi kettő történetét vinnék tovább itt.) A képernyőn erős cliffhangereket és meghökkentő feltárásokat, fordulatokat is szeretnék látni. A sok rendező közül Dave Filoni első SW-s élőszereplős munkájára kifejezetten kíváncsi vagyok, aki eddig véleményem szerint kiválóan ért a történetmeséléshez, és a Star Warshoz.

A pár képsor és a téma, alapszituáció alapján komolyabb, sötétebb, barátságtalanabb világra számítok, kevés humorral, de azon belül is fekete humorral, mint a westernekben. És a végén nem elvárás, hanem garantáltnak tartom, hogy az alkotás nézése közben fel sem fog tűnni nekünk, hogy élményben, dizájn szempontjából és minőségben nem Star Wars-filmmel, hanem sorozattal van dolgunk.

(owokaleyo1992)

 

A Szerzőről

SonOfMurglak

SonOfMurglak

"But I can be mouthy, because you know, what are they gonna do, fire me?"
A Szerző cikkei

Hirdetés

Hagyatek Banner Allo 1200x6000

Hirdetés

Darth Bane Trilogia Allo