Mi történt a Jedik fénykard-kristályaival haláluk után?

qui_gon_obi_wan.png

A Köztársaság Fénykora projekt nem csak egy új korszakot mutat be a galaxisban, hanem a Jedik egyes titkait is feltárja. Bármennyire legyen is ideális ez a korszak, és noha a Jediknek nem a kihaltnak hitt Sithekkel kell megküzdeniük, hanem egyéb embert próbáló fenyegetésekkel kell szembenézniük. Ugyanakkor az Erő mellett így is szükségük van az előírásos fegyverükre, a fénykardjukra (legyen az bármilyen stílusú), vagy bizonyos esetekben fényostorra. Azt korábban már tudhatjuk, például A klónok háborúja animációs sorozatból, hogy az ifjú tanoncoknak komplett rituálét kell teljesíteniük, hogy megszerezzék a fénykardjuk szívéül szolgáló és nekik megfelelő kyber kristályt, ami nem csak energiát, hanem színt is ad a pengének. Vagyis bárki használhatja az adott lézerkardot, maga a kristály csak annak a személynek kivételes, aki rálelt arra, mert különleges kötődés keletkezik köztük az Erőn keresztül.

Éppen ezért a Jedi Rend vallási nézeteinek és a halálról alkotott álláspontjuk fenntartása érdekében a Jedik kiveszik a kyber kristályt a meghalt Jedik fénykardjából, és a coruscanti Jedi Templom egyik meditációs kamrájában egy boltíves folyosó építéséhez használják fel. Ez az építmény a Kyber Boltív néven vált ismertté. Az alapjaiban eléggé sűrű borítású volt, a teteje pedig kifejezetten keskeny, hogy szimbolizálják a veszedelmet, amin a halott Jedik keresztülmentek. A folyosón való átkelés egy nehezebb meditációs technika volt, és csak azok kísérelték meg, akiket az Erő utasított a megtételére.

 

Mindez Claudia Gray (Elveszett csillagok, Vérvonal, Mester és tanítványa) Into the Dark című regényéből derül ki a Köztársaság Fénykora érájában, amikor a Jedik máshogy tekintettek az Erőre, mint a Skywalker-saga alatti időkben. Kérdés, hogy a Jedik vajon a fénykor után is hívei voltak-e a fenti szokáshoz? Mindenesetre azt tudni lehet, több tárgyat is a templomban tartottak, például Tarre Vizsla Sötétkardját, vagy Qui-Gon Jinn fénykardját a nabooi csata után, aminek zöld kristálya talán a Kyber Boltívet díszítette. A Birodalom korában mindenesetre ez a boltív, ami már a császári palota része ekkor, esetleg tökéletes forrásnak bizonyul a Jedi-vadász inkvizítorok számára, hogy megrontsák a benne rejlő kristályokat és saját fénykardjukhoz használják fel. Ezzel a feltételezéssel valószínű, hogy a kristályfolyosó megszűnt a sötét korszak alatt.

A Szerzőről

owokaleyo1992

owokaleyo1992

"To defeat an enemy you must know them. Not simply their battle tactics, but their history, philosophy, art." - Grand Admiral Thrawn
A Szerző cikkei

Hirdetés

Hagyatek Banner Allo 1200x6000

Hirdetés

Darth Bane Trilogia Allo