Mely könyveket érdemes elolvasni az Andor előtt?

1479290346_star_wars_rogue_one_jyn_erso_cassian_andor.jpg

Diego Luna visszatérésével augusztus 31-én debütál a Zsivány Egyes előzménysorozat, az Andor a Disney Pluson. A kémfilmek esszenciáját alkalmazó széria várhatóan a lázadás folyamatos alakulásáról, a politikai megmozdulásokról, a belső folyamatokról és mozgatórugókról fog szólni, és természetesen a címszereplő Cassian múltját is boncolgatja majd. Hasonlóan az Obi-Wan Kenobi sorozatra való felkészüléshez, most az Andor mellé is akad néhány ajánlott cím, amivel megalapozhatjuk a hangulatot a műsorhoz.

Kataliz TorKatalizátor

 

Az Új reményhez készült előzményfilm előzményregénye, ami rengeteg kérdést megválaszol a Zsivány Egyesből. A Halálcsillag építése mögötti történet nem csak a szuperfegyverről adagol érdekes információkat, hanem a projektvezetők karakterei, azaz a fizika területen jeleskedő tudós Galen Erso és a manipulatív Orson Krennic igazgató komplex viszonyát is bőkezűen taglalja, de nem lenne teljes a kép a gyanakvó Lyra Erso, a partizán Saw Gerrera és az áskálódó Tarkin kormányzó nélkül. A Katalizátor a klónháború vége környékén veszi fel a fonalat, dúl a szeparatisták és a köztársaságiak közti fegyverkezési verseny. A szakadárok fogságába esik az Erso család, akiknek a feltörekvő Krennic segít kiszabadulni. Hogy viszonozza szívességét, Galen csatlakozik a Halálcsillag fejlesztői csapatához, ugyanakkor a férfi először nem is sejti, miféle szörnyeteg megalkotásához adja a szaktudását. Ám idővel egyre több dolog válik gyanússá a munkálatok körül, és mire Ersóék észbe kapnak, már javában belegabalyodtak a sötét tervek hálójába.

A lázadás hajnala

 

A L Zad S HajnalaMivel az Andor Cassian azon életszakaszára is rávilágít, amikor még nem csatlakozott a Felkelők Szövetségéhez, érdemes megismerni egy másik fontos vezéralak előéletét is, aki kulcsszerepet játszott a Halálcsillag terveinek megkaparintásában, nem mellesleg Cassian társa is volt egy ideig. A sorozathoz hasonlóan Beth Revis írása a galaxis Birodalom által uralt állapotát mutatja be az egyszerű polgárok szemszögéből még a Galaktikus Polgárháború kitörése előtt, melynek főszereplője Jyn Erso. Miután a Birodalom elszakítja a kislányt a szüleitől, a szélsőséges partizán Saw Gerrera veszi a szárnyai alá, aki nem szívleli Mon Mothma pacifista irányelveit, és igyekszik megtanítani Jynt arra, hogyan harcoljon hatékonyan a szabadságért az agresszorok ellen. Bár Jyn ekkor még nem szándékozik beállni a Lázadók közé, A lázadás hajnala szépen rávilágít arra, mely különböző felfogások jellemzik, vagy még inkább húzzák szét a Lázadást azzal kapcsolatban, hogy hogyan lehetne az univerzumot egy jobb, igazságosabb hellyé változtatni.


Ahsoka

 

Ahsoka K NyvJóllehet az Ahsoka a 66-os parancsot követő évben játszódik, és nincs is szó benne a 6 éves kora óta küzdő Cassianről, E. K. Johnston regénye mégis egy fontos kiindulópont ama szervezet történetében, ami több mint két évtized elteltével megbuktatta a Birodalmat. A Köztársaság eltűnése utáni sötét időkben az inkvizítorok árgus szeme elől rejtőzködő, tizenéves togruta ex Jedi még keresi a helyét az új és barátságtalan rendszerben, de végül ő volt az egyik fény az éjszakában és javarészt neki köszönhető, hogy a felkelők berkeiben különleges jelentéssel bíró "Fulcrum" pozíció létezik. Ez a könyv mutatja be, milyen elgondolásból és hogyan jött létre a lázadó ügynököket és informátorokat magába foglaló, nagy becsben tartott tisztség, amely poszthoz később Cassian Andor is tartozni fog.

 

Új hajnal

 

UjhajnalAz Új hajnal szintén egy eredettörténet a Felkelés két nélkülözhetetlen harcosáról. A Lázadók animációs sorozatban debütáló Kanan Jarrus és Hera Syndulla első találkozását ismerjük meg John Jackson Miller tollából. A Jedi-képességeit eltitkoló és fénykardját fiókba rejtő Kanan a csempészéssel igyekszik sodródni az életben, ezzel szemben a forradalmár Hera célja minél több egyént megnyerni az ügyéhez és segíteni annyi elnyomottnak és bajba jutottnak, amennyinek csak tud. Hera hatására Kanan kezdi felismerni, hogy mennyire kegyetlen a Birodalom valójában, ami felett nem szabad szemet hunyni. Ugyan itt mutatkozik be az Első Rend megalakulásánál fontos az ekkor még parancsnok Sloane, a sors nem a megszokott birodalmi katonát, vagy inkvizítort állít hőseink útjába, hanem egy újfajta megalomán ellenséget, Vidian grófot, akinek rögeszméje a végletekig kiszipolyozni az értékes nyersanyagokban gazdag világokat.

 

Tarkin K NyvTarkin

 

Végezetül tekintsünk rá a sötét korszakra a másik oldal szemszögéből is, mégpedig a Birodalom egyik legfontosabb emberének háttérsztorija által, aki nem más, mint a Zsivány Egyes egyik antagonistája, Tarkin kormányzó. James Luceno írásában belelátunk az elnyomó karhatalom idealistájának fejébe, valamint képet kapunk arról is, hogy milyen szemmel tekint az Uralkodóra és Vaderre. Végigkövethetjük Tarkin útját a könyörtelen és harci szertartásokkal teli gyerekkorától kezdve a nagymoffi rangig, ami magyarázatot ad arra, mi fán termett a vasfegyelmet és rendet követelő katona és politikus. A "jelenben" 5 évvel járunk a III. epizód után, mikor a lassan-lassan formát nyerő Halálcsillag építési ütemtervében nem várt akadályok keletkeznek néhány szabotőr megmozdulásának köszönhetően, így Tarkinra és Vaderre hárul a feladat, hogy közösen kerítsék kézre a felelősöket, tehát akciókra, fejtörőkre és ravaszságra is lehet bőven számítani.

A Szerzőről

owokaleyo1992

owokaleyo1992

"To defeat an enemy you must know them. Not simply their battle tactics, but their history, philosophy, art." - Grand Admiral Thrawn
A Szerző cikkei

Hirdetés

Hagyatek Banner Allo 1200x6000

Hirdetés

Darth Bane Trilogia Allo