Megnéztük a budapesti Travelling Galaxy kiállítást

travellinggalaxy_1664.exact1980w.jpg

Valószínűleg a legtöbb ember őriz otthon magánál egy, vagy néhány tárgyat kedvenc univerzumából, legyen az figura, kitűző, lemezkópia, plüss, falikép, stb., vagy ha ő maga nem is, ismerősei körében száz százalék, hogy előfordul ilyen illető.

És persze ott vannak a komolyabb gyűjtők is, akik energiát, pénzt és időt nem kímélve bővítik az egyedibb és értékesebb ritkaságokkal saját birodalmukat, hogy aztán nap mint nap gyönyörködhessenek a látványban, vagy éppen kincseiknek köszönhetően újra átélhessék életüknek egy meghatározó, vagy akár katartikus pillanatát, amikor szinte átszellemült arccal sétáltak ki a moziból valamelyik Star Wars-film után.

 

Mégis, közülük is kevesen osztják meg a nagyobb nyilvánossággal saját kis galaktikus birodalmukat, úgy, ahogyan annak a valóban lenyűgöző gyűjteménynek a gazdája, akinek köszönhetően nem is olyan régóta a magyar Star Wars-rajongóknak egy nem mindennapi élményben lehet része, amihez nem kell külföldre utazni, hanem jóformán karnyújtásnyira van a lehetőség, hogy fizikailag is belecsöppenhessenek a franchise világába. 

Van ebben nyilván kis rajongói elfogultság is, de a minap biztosan Budapest egyik legjobb kiállításán jártunk.

Travelling Galaxy KirakatA Kálvin tér közelében lévő Kecskeméti utcában már fél éve egy különleges látványosság gazdagítja a főváros sokszínűségét: egy a réges-régi, messzi-messzi galaxis sisakjaival díszített hatalmas kirakatra kaphatja fel a fejét a járókelő. Itt található a Travelling Galaxy névre keresztelt Star Wars-kiállítás, egy magángyűjteményt bemutató, interaktív relikviakollekció, aminek hírneve széltében-hosszában bejárta már a rajongói közeget, ezért természetesen mi is úgy döntöttünk, hogy meglátogatjuk a helyet.

A tárlatot bemutató csapat kedves és segítőkész, a kommunikáció angolul és magyarul is teljesen gördülékeny, ráadásul már a belépés után másodpercekkel azonnal megcsap a Star Wars s(z)aga. A jegyvásárlás utáni rövid várakozás közepette fotózkodhatunk egy életnagyságú és realisztikus Rey szoborral, vagy beülhetünk az időnként megmozduló (!) Han Solóhoz is a tatuini kocsma boxába. Egyetlen egyel több szabály van csak, mint a Bane utáni Sith Rendben; nem szabad vakuval fotózni, vagy a kiállított tárgyakat megérinteni, utóbbi alól kivételt élveznek a falra szerelt, hangot adó vezérlőpanelek, amiknek hívogató gombjait már-már úgy kötelező nyomogatni, mint a piacon alkudni. Az „eligazítás” után pedig kezdődhet az 1 órás tömény élményparadicsom, ami stílusosan egy méretarányos R2-D2 holoüzenetével indul, majd a felvétel után rögtön be is ránt minket a hiperűr kékes mámora a kivetítőn.

 

Travellinggalaxy 1680Az egész kaland interaktív jellegét az adja, hogy a három különböző stílusú termet egy érdekes, kitalált történet köti össze, miszerint vissza kell szerezni Jabbától Luke Skywalker fénykardjának alkatrészeit, de a Birodalom se hagyja szó nélkül a dolgot. Tematikájában a fény és a sötét oldal, valamint az alvilág szintjeire van felosztva a kiállítás: Ackbar admirális cirkálóján kezdünk, majd átkerülünk egy birodalmi csillagrombolóra, és végül szó szerint leereszkedünk a galaxis lebujába a hutt genszterhez, Jabbához. Persze az eredeti trilógiához kapcsolódó makettek, modellek, bábuk túlerőben vannak az előzmény és a folytatás trilógia műtárgyaival szemben, de utóbbiaknak sincs okuk szégyenkezni, sőt, az Erőnek hála nincsen kánon-nem kánon határ sem, a 2003-as Klónok háborúja rajzfilmsorozat, a The Old Republic, vagy a The Force Unleashed egy-egy hőse is ugyanúgy megtalálható itt, mint a Skywalkerek Anakintól Reyig. Ezek mellett a Zsivány Egyes mellékfilm, illetve több kánon élőszereplős és animációs sorozat is méltóan képviselve van.

356560294 2339511549584381 2134593747676022808 NA sztori állomásai között van lehetőség szemügyre venni a kihelyezett műtárgyakat, közben egy három nehézségi fokozatú kvíz keretében tesztelhetjük tudásunkat, miután a panelen található QR-kódot beolvassuk okostelefonunkkal, de ezt érdemes a legvégére hagyni, amikor már láttunk és megörökítettük mindent, amit akartunk a termekben, mert a "küldetés" időre megy. Emellett a kiállítás informatív jellegére is ügyeltek, ugyancsak QR-kódok segítségével elő lehet hívni egy-egy darabról szóló hosszabb leírást is, például a valódi, hitelesített tárgyakról, amiknek száma meghaladja a 250-et, köztük a színészek (Carrie Fisher, Mark Hamill, stb.) és a filmeken munkálkodó művészek (az AT-AT lépegető életre keltéséért felelős Phil Tippett) által aláírt értékes replikák is felbukkannak.

 

356578729 1392277215032529 3453412047524010592 NA Star Wars-hangulat fokozásául zene is felcsendül a tárlaton, amik jogi okokból kifolyólag saját szerzemények, nem a megszokott Star Wars-témák, viszont kísértetiesen hasonlítanak az eredeti, megszokott, ikonikus muzsikákhoz. A lázadó és birodalmi szekcióban a hősi dallamok járják körbe a termet, míg Jabba palotájában fülbemászó jizz hallható.

 

A kiállítás maga az apró, finom részletekből összeálló nagy egész tárlata. Ha az ember egy helyszínen már mindent végignézett, leragadt egy-egy műtárgy előtt, akkor is biztosan lesz még valami elem, egy új szobor, kép, amit nem vett addig észre, vagy nem nézett meg eléggé. Esetleg feltűnik, hogy a lépcső is különleges, szinte bármelyik filmből kivághatták és ideollózhatták volna, vagy olyan finomságok, hogy a gigantikus Jabba szobortól nem messze ott "lebeg" Watto, valamint a karbonit fogságába kényszerítve ott várja Han Solo, hogy kiolvasszák. További említésre méltó díszítő elemek még a falra aggatott koncepciós rajzok a legendás Ralph McQuarrietól, akinek művészi tudása nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a Star Wars látványvilága úgy nézzen ki, ahogy.

 

356596602 230146093183189 3863182824229651521 NKellemes, finom kis humora is van valahogy az egésznek, például a rohamosztagost éppen legyilkoló három ewok diorámája a "Fall of the Empire" címet viseli, vagy, hogy maga Jabba figyelmeztet arra, hogy ne éljünk sokáig vissza a vendégszeretetével, valamint, hogy még szerencse, hogy mindannyian éppen akkor érkeztünk, amikor a rankor már nem éhes, mert nemrég vacsorázott. 

 

Közben lehet magunkra húzni Jedi-köpenyt, kipróbálni fénykardokat, és, ha a bejárható terület nem is hatalmas, bőven kárpótol érte minden egyes kiállított tárgy igényessége, szépsége és durván színvonalas részletessége, az átgondoltság, vagy a vendégeket fogadó kedvesség.

 

Galaktikus körutazásunk végén örömmel véstük bele a vendégkönyvbe köszönetünket a lehetőségre, hogy itt lehettünk. Ár-érték arányban szerintünk abszolút megéri legalább egyszer megtekinteni a felhozatalt, ami a megajándékozott örömhöz viszonyítva nem mondható drágának. A fantasztikus élmény után nehéz volt elhagyni ezt az ékszerdobozt, majd visszarázódni a valódi világba, és megkockáztatjuk, hogy még a műkedvelő Thrawn főadmirális is elégedettséggel távozott volna a kiállításról.

Végezetül csak annyit mondanánk, hogy minden Star Wars-rajongónak ajánljuk a Travelling Galaxyt, ami a lehetőségeihez mérten maximálisan gondoskodik arról, hogy a kicsik és nagyok egyaránt felejthetetlen emlékekkel gazdagodjanak.

Hagyatek Banner Uj Fekvo 2000x1000 B

A Szerzőről

Ashla

Hirdetés

Hagyatek Banner Allo 1200x6000

Hirdetés

Darth Bane Trilogia Allo