Meghalt Colin Cantwell, a Star Wars makettmestere

Colin_Cantwell_Getty_H_2022.jpg

Szomorú hír érkezett, 2022. május 21-én, 90 éves korában elhunyt az Egy új remény legendás makettmestere, Colin Cantwell, aki több modell korai változatát készítette el a legelső Star Wars-filmhez. Az első vázlatok alapján olyan ikonikus járműveket és építményeket alkotott miniatűr formában a mozihoz, mint az X-szárnyú, az Y-szárnyú, a TIE-vadász, a radartányéros csillagromboló-változat (ami egyébként a Solo egyik kivágott propaganda jelenetében is látszódik), a terepsikló, a Halálcsillag. Az ő munkája a T-16-os szöcske is, ami végül nem épült meg teljes formájában a IV. részhez, viszont Luke azzal a makettel játszadozik pár másodperc erejéig, és A Jedi visszatér felújított változatába, a tatuini ünneplés jelenetébe már belerakták. A Millennium Falcon legelső, hosszúkás változata is az ő nevéhez fűződik, amiből végül a blokádtörő fejlődött ki.

Cantwell nem csak a Star Wars-nál alkotott. A 2001: Űrodüsszeia című film speciális effektjei, a Harmadik típusú találkozások technikai dialógusai, és a Háborús játékok számítógépes grafikái is az ő érdemeit gazdagították. Colin Cantwellt fiatal korában tbc-vel és részleges retinaleválással diagnosztizálták, kezelés gyanánt pedig egy sötét szobában tartották 2 évig, közben egy nehéz szíjat kellett hordania a mellkasán. Később a Kaliforniai Egyetemen szerzett diplomát animációs szakon. Azonban mielőtt még Hollywood felé vetette volna a sors, az Amerika és a Szovjetunió közti űrverseny korában a NASA-nál dolgozott, ahol oktató programokat készített a közönség számára, hogy jobban megértsék a repülőutak folyamatát. Ezen kívül az 1969-es holdra szállás űrhajósok-NASA közötti kommunikációs kapcsolatának működtetésében is jelentősen részt vett, illetve a Marsról készült űrfelvételek alapján egy 3D-s térképet is készített. A filmes karrierje mellett két science fiction regényt is írt, a CoreFires első és második részét.

Colin Cantwell Star Wars-os munkáiról valószínűleg a július 27-én induló Light & Magic dokusorozatban is szó lesz, ami a speciális effektek és modellek elkészülésének kulisszái mögé enged majd betekintést.

 

Nyugodjék békében!

CC X Wing 1975 2

CC ISD 1975 2

Cantwell Lucas

Colin And Seirra

A Szerzőről

owokaleyo1992

owokaleyo1992

"To defeat an enemy you must know them. Not simply their battle tactics, but their history, philosophy, art." - Grand Admiral Thrawn
A Szerző cikkei

Hirdetés

Hagyatek Banner Allo 1200x6000

Hirdetés

Darth Bane Trilogia Allo