728x79_szukitshu_banner_001.jpg

Lego - Star Wars cikk

lsw_1hy17_microfighters_poster_1488x838.jpg
 • Kategória
 • Írta
 • 801
 • 0
 • 07
  júl, 2013

Az 1999-es Baljós Árnyakkal egy időben útjára indult a Legonak a Star Wars részlege, első készletük a 7140-es sorszámú X-szárnyú volt. Ugyanebben az évben kijött még másik tizenkét készlet, aminek a fele a klasszikus trilógiához, fele az aktuális film a Baljós Árnyakhoz volt köthető. Itt kezdődött el a Lego Star Wars térhódítása, ami a mai napig tart és időközben az egyik legnépszerűbb, ha nem a legnépszerűbb témává nőtte ki magát a cégnél.

[A folytatáshoz kattints a tovább gombra...]

 A következő két évben sorra jöttek ki a készletek, 2001-re már olyan kultikus járműveket tudhattak a vásárlók birtokukban mint a Millenium Falcon vagy a Tie Fighter.
A további két mozifilmmel nagymértékben bővült a Star Wars addig sem szerény jármű palettája, így a tervezőknek ismét sok lehetőséget adtak. A 2005-ös év végére már 129 különböző készletet adtak ki hivatalosan. Ebben az évben lépéseket tettek az élethűbb ábrázolások terén és az addig sztenderdnek számító sárga fejeket „bőr színűre” cserélték.
A Sithek bosszújának megjelenésének éve más miatt is fordulópont volt, még ebben az évben megjelent az első Lego Star Wars játék számítógépre és konzolokra, ez az 1-3 rész eseményeit dolgozta fel .Hatalmas sikert aratott, így nem csoda ,hogy egy újabb játék követte 2007-ben, ami pedig a klasszikus trilógián vezetett végig bennünket.(Később újra kiadták őket, egy lemezen a két játékot)

2008-ban jött az újabb robbanás, megjelent a The Clone Wars (TCW) egész estés animációs film, és azt követte a sorozat a Cartoon Networkön. A sorozat szinte részenként mutatott be friss gépezeteket, volt bőven mit kiadni a Legonak, így hihetetlen mennyiségű új járművet építhetett meg a nagyérdemű. Arról nem beszélve, hogy a legújabb generáció (7-12 éves gyerekek) egy részének a Star Wars a Klónok Háborúját jelenti, és amit a sorozatban látott, azt szeretné megkaparintani. A rajzfilm és a hozzá kapcsolódó Legok sikerét jól mutatja, ebből is csináltak egy videojátékot, Lego Star Wars III: The Clone Wars címmel. További újdonságnak számított, hogy a Clone Wars készletekhez új rajzfilmszerűbb arcfestést alkalmaztak a figuráknál, így egészen más egy III. rész készletbeli Obi-wan meg egy TCW-s.


A rajzfilmhez 2013-ig 51 különböző készlet jelent meg.

A Lego széles látókörét bizonyítja, hogy folyamatosan nyitnak a sikeres számítógépes játékok felé és nem csak úgy, hogy saját játékot gyártatnak, hanem fordítva, hogy más sikeres SW játékok járműveit-szereplőit elkészítik kézzel fogható formában. Erre jó példák a The Old Republic MMORPG-ből készített szettek. Ezeknek köszönhetően mini figuraként kezünkbe foghatjuk már akár Darth Malgust vagy a Force Unleashed játék hősét, Starkillert is.

További jó tulajdonsága a Legonak. hogy a népszerűbb, régebben kiadott szetteket újra kiadja a kor elvárásainak megfelelően renováltabb, részletesebb verzióba. Talán az egyik leglátványosabb példa erre a Jabba palotája ami megjelent 2003-ban és 2012-ben is. Az eredmény magáért beszél, a régi verzióban (4480), ha nem terpesztene ott a Hutt fel sem ismerném, hogy mi az. Az újnak (9516) ezzel szemben sokkal valósághűbb a formája.
A palota mellett még számtalan készlet fel lett újítva,többek között a Millienium Falcon már a harmadik kiadásnál tart (UCS-t nem számolva), és az X-wingnek is már vagy a 8. ráncfelvarrásánál tartunk (és ebbe a 2 UCS X-winget bele se számoltam).

A figurák is fejlődésen mentek keresztül, a régi egyszínű sivár modelleket felváltották a részlet gazdag, igényes festéssel rendelkező darabok. Még említésre méltó, hogy ma már nem kétféle arckifejezéssel rendelkeznek a Lego fejek.

A cég gondol az idősebb örök gyerek felnőttekre, többek között nekik is alkotta meg a The Ultimate Collector Series (röviden UCS) nevű sorozatát. Ezek mind nagyobb modellszerű építmények, amik természetesen nem is játékra készültek hanem ,hogy díszként ékesítsék a szobát ahova kiállítjuk.
Kétezerben adták ki az elsőt és tizenhárom év alatt, húsz készlet jelent meg a témában. Ezek változatosak, a legtöbb egy-egy prominens jármű másolata, de akadt köztük system elemekből (klasszikus kockákból) megépíthető Yoda és R2-D2 is.

 10030 Box

Az én véleményem szerint a legimpozánsabb készlet ezek közül az 10179-es Millenium falcon, ami 5195 darabos kockaszámmal a legnagyabb Star Wars szett, sajnos ezt az ára is tükrözi, ami újkorában is 400 euro körül mozgott, de ma már 250 ezer forint alatt nem igen lehet beszerezni.
A magas ár az összes UCS szettre jellemző lévén, hogy mindegyik exkluzív kiadás. A népszerűbb darabok jellemző tulajdonsága, hogy miután a cégnél kifutottak rá pár évre értékük tovább nő.

Negatívumként az említhetjük, hogy a készletek árai folyamatosan nőttek. Ma a Star Wars készletek nagyságrendileg 3500 forinttól indulnak, ennyiért sajnos csak általában négy figurát plusz egy kisebb tereptárgyat vagy járművet kapunk. A közepes készletek árai 10-20, míg a nagyoké 30-40ezer forint között mozognak. Ennél is drágábbak az UCS kiadások, amiknek bolti árai legtöbbször 60-120 ezer forint körül alakulnak.

Cimkék: Nincs

A Szerzőről

Kira

Kira

"A lelki béke hazugság, csak a szenvedély létezik."
A Szerző cikkei

0 Hozzászólás

 • RacerX

  The Mandalorian

  Hát mivel az előzetesek más jeleneteiben látszik hogy már csili-vili [tovább...]
  Írta: RacerX 3 napja
 • Attila2

  The Mandalorian

  Nem rossz ötlet,de ahhoz meg kellett szerezni valahogy Yoda DNS-ét. [tovább...]
  Írta: Attila2 3 napja
 • RacerX

  The Mandalorian

  A 2. rész kicsit lassabb volt, de kellően akciódús. Nekem nagyon bejö[tovább...]
  Írta: RacerX 3 napja
 • RacerX

  The Mandalorian

  Egyébként az is lehet, hogy a hosszú életet szavatoló gének vizsgálat[tovább...]
  Írta: RacerX 4 napja
 • Goten56

  The Mandalorian

  Lehet, hogy a közös gyermekük. :) Amúgy van egy elképzelésem a célpon[tovább...]
  Írta: Goten56 5 napja

Hirdetések

300x279 szukitshu banner 001

 Ezen a napon történt...

A mai napon semmilyen esemény nem történt.

Online

 • Vendégek: 68
 • Tagok: 0
 • Összes tag:461
 • Legújabb:Roland1105
 • Legtöbb online:441
  Vendégek: 441 Tagok: 0 ekkor: 2019 november 18 hétfő - 23:44:57