Kritika: Testvériség

star_wars_brotherhood_tall_259.jpg
Az a dolog Cato Neimodián, az nem számít.

Bizonyos értelemben véve tényleg nem, más szemszögből nézve azonban a dehogy(is)nemnél is sokkal jobban.

A Testvériség legelején még nem sokkal vagyunk túl a geonosisi csata okozta sokkon és majdnem három hónappal a Christophsis előtt, ahol A klónok háborúja sorozat egyáltalán elkezdődik. 

Anakin Obi Wan ChristophsisA papíron semleges Cato Neimoidán civil áldozatok ezreit követelő merényletet követnek el, Obi-Wannak pedig a helyszínre kell utaznia a Köztársaság jó szándékú követének és nyomozójának szerepét játszva az egész galaxis előtt, bár persze mivel Obi-Wan Obi-Wan, így a részéről ez nem pusztán színészi játék és nem is képmutatás.

Mégis, olyan kor tombol mindenki más körül és körülötte is a maga kérlelhetetlen sodrásával, amikor még őt magát is képes megkísérteni a gondolat, hogy akár meg is semmisíthetné a Köztársaságra nézve terhelő bizonyítékokat;

Amikor a Jedik tervezik meg a katonai műveleteket, a padawanokból katonák lesznek, és a semmiből hirtelen megjelenik egy klónhadsereg. Hirtelen a szerepek, eljárásrendek tisztasága és maga a morális háttér is egyik pillanatról a másikra szertefoszlik: csupán zavarosan lehet meghatározni, mi a helyes és mi a helytelen.

A Birodalom visszavág – Bizonyos szemszögből novelláscsokor egyik, Palpatine-ról szóló rövid történetét is író Mike Chen regényének mindenképpen sikerül egy átmeneti, sarkaiból kifordult, rosszból rosszabbra átzuhanó kort és galaxist megragadnia, elég ügyesen és érzékletesen.

A Testvériség olyan, mintha arra a taoizmisnál is ősibb, kínai világértelmezésre próbálna rímelni, hogy az örök változáson kívül semmi sem állandó ezen a világon.

Legyen szó nem csak galaktikus léptékű eseményekről, - politikáról, háborúról, - hanem akár olyan „apróságokról” is, mint karakterek jelleme, közöttük lévő kapcsolat, egymáshoz való viszony, magához a galaktikus háborúhoz való hozzáállás, saját múltjuk, lelkük és vágyaik felfogása, megértése, elfogadása.

 

Cato Neimoidia BusinessA könyv kezdetén nem sokkal a „nagy háború” kitörése után járunk, amikor még nem teljesen egyértelmű semmi, ami A klónok háborúja sorozatban már igen, mint például az elvben békefenntartó Jedik Köztársasági Hadseregben betöltött szerepe, a Köztársaság és a Jedi Rend viszonya, a magukat semlegesnek kinyilvánított rendszerek valódi semlegessége, vagy akár az, hogy a korábban pusztán fénykardot, köpenyt, és civil ruhák védelmi képességeivel egyenértékű öltözetet magukra öltő Jedik miért is hordanak egyáltalán páncélt.  

 

A Testvériség egyszerre akar egy hosszú Klónok háborúja epizód lenni, valamint a régi, A Sithek bosszúja filmkönyvre hasonlítani, ami a maga szépirodalmi igényességű, mélylélektani lélekelemzéseivel a mai napig a lehető legmagasabbra rakja a lécet bárkinek, aki valaha is Star Wars könyv írásával próbálkozna.

Tulajdonképpen A klónok háborúja sorozat előzmény mozifilmjének előzményregénye.

Előbbi próbálkozása maradéktalanul sikerül is neki, tényleg egy hosszú Klónok háborúja előtti Klónok háborúja rész - könyvben. Utóbbi is egészen jól és vállalhatóan működik. Nem a könyv hibája, hogy a nagymestert nem lehet felülmúlni.

 

Sok sokkal régebbről ismert, fontos és/vagy megkedvelt karakter, pl. Mace Windu, Yoda, Palpatine, vagy akár Padmé csak mellékszerepekben és említés szintjén tűnik fel, amúgy a regény végig másokra koncentrál, ők azok, akik tényleg befolyásolják az eseményeket, és akiknek nem csak tetteit, hanem lelki mozgatórugóit is megismerhetjük.

 

Obi-Wan és Anakin természetesen az első páros. Az ő neimoidi párhuzamaik, Ruug, valamint mentoráltja, Ketar a második.

 

Obi Wan Anakin Attack Of The ClonesA Klónháborúban legendássá váló Kenobi-Skywalker páros ellentmondásokkal terhelt viszonyával kapcsolatban különben érdekes módon a könyv is éppen azt fejtegeti, amiről  Markovics Botond és Lázár Gergely A Star Wars univerzum pszichológiája című 2019-es előadásán egymással beszélgetett. Anakinnak apára lett volna szüksége, Qui-Gon viszont, aki először eljátszhatta volna Anakin számára ezt a szerepet, meghalt, Obi-Wan pedig - aki éppen mestere halála után lett Jedi-lovag -, még maga is túl fiatal és elapátlanodott volt hasonló szerep betöltésére, így pedig mindig is inkább amolyan sok vitával terhes, idősebb és fiatalabb testvér kapcsolat volt az övéké. A mester képtelen volt tanítványának apja lenni, ahhoz azonban eléggé tekintély volt, hogy korlátozza őt. A Testvériség azt a pillanatot igyekszik megragadni, amikor végre egyenlő féllé válnak egymással, és ezt a szokatlan, új helyzetet mind a kettejüknek fel kell dolgozniuk. 

 

Ventressnek ilyen téren már párja nincs, bár főszereplő, de kivétel. Fontos szerepe van a történet alakításában, de a lelkébe nem, legjobb esetben is csak nagyon felületesen láthatunk bele.

E könyv alapján a különben összetett karakter, alig több a főszereplő páros által éppen csak megismert rejtélyes alaknál, valamint Dooku gróf gonosz és elvetemült ügynökénél, akinek egyetlen célja az amúgy valóban jó szándékú és becsületes Obi-Wan küldetésének akadályozása, a galaktikus káosz elmélyítése és a háború kiszélesítése.

 

BrotherhoodA regény legérdekesebb karaktere (számomra legalábbis mindenképpen) mégsem valamelyik korábbi közönségkedvenc, hanem Mill Alibeth, zabrak Jedi ifjonc lány, akinek az a különleges képessége, hogyha ráhangolódik az Erőre, akkor akár mintha ha egy hőkamerán keresztül nézné, tisztán érzékeli mások szenvedését és fájdalmát, a kín mélységével együtt, így pedig maga a háború, valamint a cato neimodiai terrortámadás puszta ténye is elviselhetetlen számára. Pontosan ezért határozza el a történet legelején, hogy lukeskywalkeri értelemben véve, bár egy Jedi-mester tudását természetesen nélkülözve, de elvágja magát az Erőtől.

 

Ő sodródik Anakin mellé azon a küldetésen, ahová az ifjú Jedi-lovagot Obi-Wantól elválasztva küldik.

Anakinnak természetesen semmi kedve nincsen ifjoncokat pesztrálni és segélycsomagokat osztogatni, miközben fénykarddal is csapkodhatna akár, Millnek pedig esze ágában sincsen Jedi-lovaggá válni, hogy aztán fénykarddal csapkodva okozzon másoknak szenvedést.

Első ránézésre nem éppen összeillő páros, mégis közös bennük, hogy mind a ketten megkérdőjelezik azt, hogy egyáltalán helyük van-e a Jedi Rendben.

Túlzás lenne azt állítani, hogy amolyan Ahsoka - Anakin előképként funkcionálnának, mindenesetre a maguk módján tökéletesen kiegészítik egymást.  

Cato NeimoidiaMivel pedig, mint A Sithek bosszúja egyetlen megjegyzéséből is sejthető, Obi-Wan bajba kerül a Cato Neimoidián, Anakin pedig nem csak unja magát, hanem aggódik is érte, nem hiszem, hogy túl nagy spoiler elárulni, hogy innentől kezdve milyen fordulatot vesz majd a történet.

 

Ha van a regénynek gyengesége, az éppen az, hogy túl sok meglepetést nem tartogat, viszont erről sem tehet. Nem lehetett volna máshogy megírni A klónok háborúja sorozat, valamint az előzmény trilógia ismerete után.

Hiába például Obi-Wan nyomozása, és a felismerés, hogy egy „rejtélyes harmadik fél”megpróbálja kijátszani egymás ellen a Köztársaságot és a szeparatistákat, pontosan tudjuk, hogy kicsoda a sakknagymester, aki a tábla mindkét oldalán játszik.

Hiába a heroikus összecsapás Ventress és a Jedik között, mivel A klónok háborúja főszereplői, pontosan tudjuk, hogy mindhárman túl fogják élni. 

Akiknek a sorsáért aggódni lehet, azok az új karakterek, Mill, Ruug és Ketar, mivel azonban ők, vagy jó, vagy szerethető, esetleg egyszerre mindkét kritériumnak megfelelő szereplők, ez sem kevés.  

Neimoidian GuardA Testvériség sok mindent próbál hozzátenni az érához és annak fontos karakterihez, nekem személyes kedvencem, hogy Anakin régen mémesült homokfóbiájára is többször kitér és igyekszik meg is magyarázni a miértjét, valamint átélhetővé tenni az egészet.

Még arra is kísérletet tesz, hogy valamennyit bemutasson a neimoidi kultúrából, hogy mostantól ne csak kapzsi kalmárokat, valamint harci droidokat vezérlőpult mögül irányító gyilkosokat lássunk bennük, mégis elég valószínű, hogy aki eddig nem különösebben kedvelte őket, nem pont ennek a regénynek hatására lesz majd fanja a fajnak, ami nagyrészt Ketarnak köszönhető, akinek bár érthetőek a motivációi, annyira zseniálisan ellenszenvesre sikerült megírni, hogy meglehetősen nehéz empatizálni vele. 

 

Mindenesetre, aki az előzménytrilógiát és A klónok háborúja sorozatot, valamint annak a karaktereit szerette, minden bizonnyal ezt a könyvet is fogja majd.

 

A Testvériség című regény megrendelhető itt a Szukits könyvkiadótól.


Thrawn Fekvo Banner 

A Szerzőről

Ashla

Hirdetés

Hagyatek Banner Allo 1200x6000

Hirdetés

Darth Bane Trilogia Allo