Kritika: Poe Dameron – Szabadesés

poe_free_fall4.jpg

Poe Dameron bizonyos szempontból a leginkább "Star Warsos" karakter az egész folytatástrilógiában: míg Finn és Rey inkább modern, útkereső hősök, addig a pilóta kezdettől fogva a jó ügy elkötelezett harcosa. Ráadásul egy személyben hozza vissza a klasszikus trilógia hőseit, hiszen Luke forrófejűsége, harcias igazságérzete ugyanúgy megvan benne, mint Han lazasága és magabiztossága.

Éppen ezért számomra furcsa, hogy a Star Wars-irodalomban nem kezdtek el egyből az ő karakterére építeni úgy, ahogy annak idején Han Solo személyére, bemutatva önálló, a Sagához nem is feltétlenül kapcsolódó kalandjait: saját képregényt ugyan kapott, de sokáig nem szenteltek neki külön könyvet. Aztán végül is a Skywalker korában emlegetett múltja volt az, amit érdemesnek találtak arra, hogy regényes formában mutassák be.

Star Wars Poe Zorii

A IX. résznek ugyanis az egyik érdekes fordulata az volt, amikor kiderült, hogy Poe korábban fűszercsempészéssel is foglalkozott. Ez még azok számára is meghökkentő volt, akik csak a filmeket ismerik, akik viszont olvasták korábban a Széthasadt Birodalom című képregényt, azokat még inkább megdöbbenthette a dolog. Abból a minisorozatból ugyanis kiderül, hogy Poe szülei a Felkelés hősei voltak – ennek ismeretében pedig különösen meglepő az, hogy a fiatal Dameron bűnözővé vált. Nyilván a Lucasfilmnél is tisztában voltak azzal, hogy sok rajongót érdekel a magyarázat, amit az immár magyarul is olvasható Szabadesés című regény adott meg.

Alex Segura könyve tehát lényegében Poe Dameron-eredetsztoriként funkcionál, és elsősorban azért született, hogy válaszokat adjon a rajongóknak. Ez nem feltétlenül hálás feladat, hiszen ahogy azt a Solo példáján is láthattuk, adott esetben a történet rovására is mehet az, ha a fő cél bizonyos dolgokat megmagyarázni egy karakterrel kapcsolatban. Azonban az író szerencsére elkerüli, hogy ebbe a hibába essen: egy saját lábán is megálló, kerek sztoriban adja meg a fanok legfontosabb kérdéseire a választ.

Zorii
Mivel olyan regényről van szó, aminek a tartalmáról nem igazán lehet spoilerek nélkül beszélni, a történetéről itt legyen elég annyi, hogy Poe-nak a Fűszerfutárok tagjainak sorában töltött idejét teljesen felöleli, azaz a csatlakozásával indít és a távozásával zár. A teljes időszakot ugyanakkor nem ismerjük meg, ugyanis rendszeresek az időugrások, a szerző inkább csak a fontosabb pillanatokat emeli ki, elsősorban a Poe-ban egyre növekvő kétségekre és a pilótának Zorii Bliss-szel való kapcsolatára fókuszálva. A rövidebb epizódok lánca azonban remekül összeáll, és egy jól felépített, érdekes történetet kapunk.

Mivel ifjúsági regényről van szó, így értelemszerűen a történet lényege, hogy a főhősnek valamilyen "leckét" meg kell tanulnia, tanulságot levonnia a végére. Ebben az esetben arról van szó, hogy Poe számára belső konfliktust okoz a csempészekhez való csatlakozás, és egész végig azon őrlődik, része akar-e lenni ennek a világnak. Noha felismerhetően ott vannak benne azok a személyiségjegyek, amelyeket a filmekben már megismerhettünk, mégis idő kell neki, hogy meghozza azt a döntést, amely elindította volna az Ellenálláshoz vezető úton – és a könyv megindokolja azt is, hogy miért halogatta ezt a döntést a pilóta.

A Szabadesés nagy erénye, hogy amikor csak lehet, igyekszik meglepni az olvasóját – erre pedig szükség is van, hiszen a Poe-val kapcsolatos fő kérdésre viszonylag hamar megkapjuk a választ, a sztori kifutásával pedig tisztában vagyunk. Viszont a regény egész sok mellékszereplőt felvonultat, akiknek a sorsát még nem ismerhetjük, ráadásul a cselekmény két szálon fut, amelyek mindegyike felvezet egy-egy ellenséget és épít bizonyos elvárásokat, de végül is nem pont úgy alakulnak a dolgok, ahogy azt várhatnánk.

A Poe Dameron – Szabadesés című regény megrendelhető itt a Szukits könyvkiadótól.

A Szerzőről

SonOfMurglak

SonOfMurglak

"But I can be mouthy, because you know, what are they gonna do, fire me?"
A Szerző cikkei

Hirdetés

Hagyatek Banner Allo 1200x6000

Hirdetés

Darth Bane Trilogia Allo