Kritika: A Birodalom visszavág – Bizonyos szemszögből

from_a_certain_pov_2_tall_june.jpg
Sok igazság, amihez ragaszkodunk, javarészt a mi szemszögünkön múlik.
- Obi-Wan Kenobi

Még az özönvíz előtti időkben, amikor még bőven a Legendák fénykorában kezdtem el olvasni a Star Wars-könyveket, nagy kedvencemmé váltak a Jedi Akadémia könyvtrilógiát is jegyző Kevin J. Anderson-féle rövid történeteket egybefogó könyvek, a Mos Eisley mesék, a Történetek a fejvadászokról és a Történetek Jabba palotájából. Eme sztorik lényege, hogy az eredeti trilógia kisebb, még az akár csak pár másodpercig szereplő karakterei kerültek fókuszba az akkori kánont gyarapítva, és a filmeket új megvilágításokkal spékelték meg.

Így aztán, amikor 2017-ben megjelent a Bizonyos szemszögből című, kereken negyven történetet csokorba gyűjtő novellás kötet a legelső film születésnapjának apropójából, nagy elvárásokkal vettem azt a kezem ügyébe. A felállás nagyjából így nézett ki: élvezhető történet-bonbonokkal, karakterdrámákkal, érdekes részletekkel és plusz információkkal gazdagítja a különböző szereplők életén keresztül a IV. epizódot, ugyanakkor jelentkezhet az a szinte elkerülhetetlen eset is, hogy a nagy számok törvénye alapján egynéhány írás nem fogja meg az olvasót.

 

Az idő előrehaladtával tavaly volt 40 éve, hogy bemutatták a tengerentúlon A Birodalom visszavág című filmet, és elődjéhez hasonlóan egy 40 történetet tartalmazó könyvet jelentettek meg 40 szerző tollából, új és visszatérő írókkal a fedélzeten, és összeállt A Birodalom visszavág – Bizonyos szemszögből. Mivel több ezer szavas kisesszét lehetne összehozni, ha mind a negyven történetet kellene értékelnem és véleményt formálnom, ezért inkább azokra az alkotásokra és mozzanatokra szeretnék kitérni, amik a leginkább beágyazódtak tudatomba, mint Han Solo a karbonitba.

 

Viper ProbeAz előd novellás kötet pár pontjánál megmutatkozott, hogy az apróbb és az offscreen tevékenykedő szereplők döntésén is múlott, nehogy máshogy, legtöbbször a hős karakterek kárára és hátrányára alakuljanak az események. Ez a csavar itt már a legelső történet olvasásakor előfordul, aminek főszereplője egy a galaxis minden szegletébe kilőtt kutaszdroidok felvételeit kielemző birodalmi kadétlány, akit elvarázsol a mechanikus receptorok által rögzített színes, változatos látványvilág, ez úgymond "szemszög a szemszögben" hatást is kelt.

 

Voltak bizonyos történetek, amiknél számomra nem is a főkarakter, hanem a szavakban és a leírásokban megbújó, elejtett háttérinformációk sokasága miatt vált kuriózummá. És noha itt nincs egy olyan központi író, aki egybefogná a novellákat a Legendák kollekciókkal ellentétben, mégis ezek együtt lefestenek egy korrajzot a változatos státusú, sorsú és hitű karakterek, egyedek nézőpontján keresztül, és némely történet szervesen kapcsolódik a másikhoz. Képet kapunk arról, hogy milyen satnya hadi felszereléssel kellett küszködniük a finoman fogalmazva is barátságtalanul zord körülmények között a lázadóknak; hogy Luke eltűnése sarkallta a gépészeket, hogy serényebben dolgozzanak a T-47-esek hidegre való átállításán; hogy a nagy trióval egy propagandista szándékozott interjút készíteni a felkelők moráljának javítása érdekében, és még lehetne sorolni.

 

A lázadókra összpontosító történetek közül nekem Wedge Antilles szemszöge jött be a legjobban. A történet szerint a lehangoló és veszteséges hothi ütközet után egy küldetés során kell helytállnia a pilótáknak, azonban több bökkenő között a legfőbb az, hogy legalább annyira megtépázott a pilóták állománya, mint a Millennium Falcon üléshuzata a porgok garázdálkodása után. Így Wedge-re és Wes Jansonra hárul a feladat, hogy a csodával határos módon zöldfülűekből és a repülésre alkalmatlan bajtársakból összekaparjanak egy századot, amit kegyeleti okokból a Zsivány helyett a Vörös osztagnak keresztelnek el. Jason Fry már nem először bizonyítja profi tudását, de emellett azért is jár piros pont, mert eszembe juttatta a 90-es években íródott X-szárnyúak könyvsorozatot, egyik kedvencemet.

 

Star Wars Empire Strikes Back Hoth Wampa 1583750591336 160wDe az értelmes fajok egyedei mellett a mára ikonikussá vált állatokra is terelődik fókusz. A wampa szemszögéből és tapasztalataiból kiderül, hogy a fajuk számára a szabadságért küzdő rebellisek ugyanolyan a bolygójukba betolakodó és leigázó teremtmények, mint a galaxisra rátelepedő Birodalom. A felek elhozták háborújukat a Hoth állatvilágába, amely ideáktól mentes törvényei szerint nincsen jó és gonosz, csak a tápláléklánc szereplőinek ösztönös túlélési és alkalmazkodási kényszere dominál. Ugyanez vonatkozik a tauntaunokra is, amik nehezen viselték a betörésüket - nem kevésbé állhatták ki az idegesítő aranybogár droidot -, miután a lázadók a természettudósok előfutár és felmérő csapatával előkészítették a terepet bázisuk kialakításához, melynek megépítéséről is esik szó.

 

StarDestroyerBridge AoRCRMivel itt már három éve megsemmisült az Alderaan és a Halálcsillag, mindkét esemény komoly hajszál repedéseket okozott a vasfegyelmet hirdető és elváró Birodalom berkein belül. Felbukkannak megrendült hitű rohamosztagosok, flottatisztek, olyan egyének, kiknek belső monológjából kiolvasva érezhetően nem erre az oldalra voltak hivatottak lelkileg. De a végsőkig kitartó, arrogáns katonák ábrázolásával sem spórolnak, akik alkatukból és gondolkodásmódjukból kifolyólag engedtek az agymosó rezsim történelemhamisításainak, átszellemülten, megállíthatatlanul, a megbánás legkisebb jele nélkül nyomulnak előre a ranglétrán, miközben a beléjük sulykolt rend fogalma mögött véres farkastörvények húzódnak meg. A flottában jelentkező Vader iránti személyi kultusz és egyszerre a tőle való félelem is busásan helyet kap, aminek atmoszféráját a szerzők libabőrös hatással tudják érzékeltetni. Élvezetes olvasmány volt továbbá a TIE-vadászpilótáról és az általa alkotott túlélési szabályokról szóló történet is, amiből rájövünk, hogy a Birodalom és a Jedi Rend „ne kötődj senkihez” alapelve és egyben betegsége kéz a kézben együtt járt, vagy ha úgy tetszik, egyikből a másikba öröklődött.

 

Persze a kánon eddig is kitermelt bőszen olyan karaktereket, akik pálfordulást, vagy legalábbis megingást éltek meg, és hasonló nyomvonalon jutottak el elhatározásukig, mégis találtam benne egy olyan gondolatsort, ami az V. rész korában olyan víziót állít fel, hogy milyen lehet a jövő Birodalma, ha annak megdöntése kudarcba fullad. Az aszteroidával ütköző hadihajó parancsnoka, aki tisztában van a Birodalom kegyetlenségével, eljátszik a gondolattal, hogy mivé fog válni a birodalmi gépezet, hol tart az Új Rend 20 év múlva, amikor már rég leverték a lázadást: a szakmaiságot fanatizmus váltja fel, az átmeneti intézkedések tartóssá alakulnak, a rendszer egyre újabb és újabb lesz, a frissebb ideológiák felülírják az előzőt. A Birodalom kizárólag a korlátlan hatalomért fog létezni, a Vaderhez hasonló alakok üres kegyetlenségei kedvéért.

Tipikus Orwell-féle 1984-et vizionál, ezzel érdemelve ki, hogy másodjára is újra elolvassam ezt a novellát.

Ha a Lázadáshoz és a Birodalomhoz kötődő részeket egy tetszésindexet mérő mérlegbe helyezném, akkor a Birodalom felé billenne a mérleg nyelve, mert annál valamivel több olyan történet keletkezett, ami nagyobb nyomot hagyott bennem.

Darth Vader Fekv

Fejvadászok, semmi szükség rájuk - mondotta Piett, aki nem egyszer vétett hibát, ugyanis a fejvadászok sem maradhattak ki. A róluk szóló novellák közül Bosské nyerte el a legjobban a tetszésemet, ami egyrészt kellőén és élvezetesen körülírva köti az orrunkra, milyen profi módszerekkel és adottságokkal dolgozik, valamint nem egyszer tér ki a trandoshaiak és a vukik emblematikus harci kultúrájára, a kettő között kiformálódott rivalizálás hátterére. A humanoid hüllő faj legismertebb egyedének múltja egyik elemével és egy számára kellemetlen, az ösztöneivel ellentmondó igazsággal lesz kénytelen szembenézni, amikor skalpok reményében egy fából készült vuki hajóra lopakodik fel Vader megbízatása előtt.

 

Eme sztori mellett nem sokkal marad el két történet kombinációja, ami Boba Fettel foglalkozik. Az egyikben a rettegett fejvadász szemén keresztül élhetjük át az Executor szupercsillagrombolón a meetinget hivatása legjobbjaival. Közülük például Dengarral és Bosskkal már gyerekkorában összehozta a sors, és lezajlik egy a múltat sem mellőző beszélgetés köztük, mielőtt elintézi, hogy csak ő eredhessen a Millennium Falcon nyomába. A másikban már egy aljamunkát végző birodalmira váltunk, aki egy szerencsés jutalom reményében már-már megtapasztalná a siker ízét, ha ezzel nem köpne bele Boba levesébe. És ha már Millennium Falcon, az ócskavas teherhajó rendszerébe feltöltött és akklimatizálódott L3 és Lando újbóli találkozása szívbemarkolóan kedves gesztus volt.

Pov Most Underrated Bounty Hunters TALL

 

Utolsó állomásunk és szegmensünk a Bespin. Túlnyomórészt a közelgő vendégektől gyanútlan felhővárosi polgárok, közemberek vannak terítéken, de itt megfordul a bajkeverőktől, rendőröktől kezdve a gázóriás fellegében megbúvó minigalaxis krémjéig mindenféle szerzet. Egy a közös bennük, hogy életük egy csapásra megváltozik, mikor a Birodalom hívatlanul beront békés, meghitt, elszigetelt életük ajtaján.

 

Cloud City2 1536x810Véleményem szerint kreatív és érdekes ötlet volt a Vader és a túszai közti "vacsoramegbeszélés" színfalak mögötti előkészületének bemutatása. Számomra egyik legemlékezetesebb pontja, amikor egy olyan megjegyzés hagyja el a főszakács száját Vader irányába, amitől egy kowaki majomgyíkot megszégyenítően a hasamat fogtam a nevetéstől - más helyzetben persze ő a torkát fogta volna, ha meghallja a Birodalom második leghatalmasabb embere. Helyzetkomikummal és feszültséggel övezett hangulatot keltett, amikor kuktás karakterünk az idő szorításában próbálta kitalálni, hogy milyen ételt varázsoljon a Sith-nagyúr tányérjára, főzés közben a Birodalomról és a hatalomról szőtt nézetei is szárba szökkennek. Említésre méltó még Az ember, aki felépítette Felhővárost becsapós című bohókás, sírva vigadós történet, főszereplőjét egy zseniális karakternek ítéltem meg, akiről még szeretnék olvasni a jövőben.

 

Zárásként szokás szerint a Star Wars történelmét jegyző Whill-krónikások csipkelődését kapjuk meg, akik a három bekezdéses beúszó szöveg megfogalmazása felett vitatkoznak, mígnem azzal az egysorossal fejeződik be a könyv, amivel a film nyit:

Réges-régen egy messzi-messzi galaxisban.

Bár lehet nem ez volt a valós szándék, de ezen a pár oldalon némi megmosolyogtató párhuzamot vélek felfedezni, ami a történetírók és a még kákán is csomót kereső kritikus szemléletűek szélmalomharcán alapul, viszont egy adagnyi, a rajongóknak megüzent hamisítatlan kiszólás olvasható benne, popkulturális utalásokkal fűszerezve.

Article Thumb Starwarsdaylisticle 79eaa753Végezetül annyi kritika mindenképp megilleti a kezdeményezést, hogy a kevesebb történet több lett volna, és talán szerencsésebb, ha a szépen hangzó kerek 40-es szám bűvöletének nem engedve velősebb és terjedelmesebb történetek születnek. Egy ilyen nagy volumenű vegyes felvágottban szinte elkerülhetetlen, hogy az ember ne találjon olyan sztorit, amiben esetleg csalódott, vagy nem mozgatta meg a fantáziáját (persze ennek ellentéte is igaz szerencsére), és természetesen nálam is akadtak olyanok, amiktől többet vártam, illetve amik akkor kezdtek igazán izgalmassá és érdekessé válni, amikor az író a sztori lezárása mellett döntött, vagy nem tért ki azokra a részletekre, amikre kíváncsi voltam.

 

Egy szó, mint száz, ennek dacára egy kifejezetten színes, helyenként mélyreható és meghökkentő halmazt kaptam, amivel a hátam mögött bizonyára eszembe fog jutni a legtöbb történet A Birodalom visszavág nézése közben – gondolok itt leginkább az űrcsiga sztorijára, ami a leginkább váratlanul ért -, amihez meg is jött a kedvem. Örömmel tekintek elébe a 2023-as évnek, amikor A Jedi visszatér kerül majd terítékre és a könyvespolcra.

A Birodalom visszavág – Bizonyos szemszögből című novelláskötet előrendelhető itt a Szukits könyvkiadótól.

A Szerzőről

owokaleyo1992

owokaleyo1992

"To defeat an enemy you must know them. Not simply their battle tactics, but their history, philosophy, art." - Grand Admiral Thrawn
A Szerző cikkei

Hirdetés

Hagyatek Banner Allo 1200x6000

Hirdetés

Darth Bane Trilogia Allo