Könyvajánló: Rey túlélési útmutatója - Élet a Jakkun

rey_tulelesi4.jpg

Amikor először találkoztam Rey túlélési útmutatójával, a címe és a formátuma, külső megjelenése alapján azt gondoltam, hogy biztosan csak valamilyen gyengébb gyerekkönyvről van szó. Szerencsére azonban kíváncsiságból adtam neki egy esélyt, és azt kell mondjam, kellemesen csalódtam. Tehát én amondó vagyok, ez egy tipikusan olyan könyv, amit nem szabad elhamarkodottan megítélni és előre leírni!

Hozzám mindig azok a sci-fik és fantasyk álltak legközelebb, amelyek alapvetően az új világok felfedezéséről szólnak – mint például Asimovtól az Alapítvány és Föld –, és a Star Warsban is mindig annak örülök, ha valamilyen érdekes bolygót mutatnak be. A messzi-messzi galaxis világai persze elsőre többnyire nem tűnnek túl izgalmasnak – hiszen mindegyiket egyetlen éghajlat és tájtípus jellemzi –, de ha megismerjük a társadalmukat, lakóikat is, akkor már mindjárt különlegesebbek lesznek.

Ugyanakkor Az ébredő Erő adós maradt azzal, hogy jobban bemutassa a benne szereplő bolygókat – mindegyiken csak kevés időt töltünk, kivéve a Jakkut, de az meg egy Tatooine-utánzatnak hat a filmben (pedig egyébként a díszletek és a jelmezek szerintem zseniálisak, rengeteg kreativitás van bennük).

Rey Tulelesi5
Nos, Rey túlélési útmutatója igazságot szolgáltat Jakkunak: nagyon részletesen bemutatja a bolygó különböző helyszíneit, az élővilágát, a lakóit, és kicsit még a történelmébe is bepillantást nyerünk. Mindebből pedig kiderül, hogy ennek a planétának semmi köze nincs Anakin Skywalker szülőbolygójához. Tatooine ugyan szintén egy félreeső hely, ugyanakkor mégiscsak van ott több város, rendeskőépületekkel, és elég fejlett ahhoz, hogy képes legyen egy nagy hírű fogatversenyt rendezni.

Ezzel szemben a Jakku egyértelműen egy olyan hely, ahová a valamilyen okból bujdokolni kényszerülők, illetve a világból kivonulni kívánó vallási szekták tagjai jönnek csak. Itt élni száműzetést jelent. A bolygó társadalma pedig igen sajátosan épül fel - lényegében az egész a jakkui csata után kialakult űrhajótemetőn, mint egyetlen nyersanyagforráson alapszik. Itt aztán nagyon jól belefűzi az író, Jason Fry (Mozgó célpont, A Jedik fegyvere, Az utolsó Jedik) a különböző köztársasági és birodalmi hajók leírását.

Emellett – tekintve, hogy egyes szám első személyben íródott – rengeteget megtudunk Rey életéről is. Az tetszett, hogy nem egy szimpla, időrendben előadott élettörténetet kapunk, hanem folyamatosan elhint információkat, amelyekből a végére összeáll egy elég tiszta kép arról, hogy hogyan vált ő azzá, akinek megismertük az VII. részben. Tisztázódik például a Niima állomást uraló Unkar Plutthoz való viszonya, továbbá kiderül, hogyan tanult meg űrhajót vezetni, és a vukik nyelvén beszélni.

Jason Fr Sw 1Jason Fry


Ami a könyv stílusát illeti, szerintem nagyon élvezetes. Sikerült jól eltalálnia a szerzőnek a nyelvezetet: érezni lehet a sorok mögött Reyt. Mindenről megvan a maga véleménye, a személyes mondanivalója, valamilyen megjegyzése. Sokkal jobb volt egy ilyen szöveget olvasni, mint egy száraz, tárgyilagos enciklopédia-cikket a Jakkuról.

Maga a könyv formátuma is tetszetős, valóban "eredetinek" tűnik, a lapok megsárgultnak látszanak, és emellett vannak "beleragasztott" kártyák, és kinyitható, extra méretű oldalak (ezek egy része ráadásul inkább csak olyan mellékes, kiegészítő információkat tartalmaz, nemkapcsolódnak szorosan a leírásokhoz feltétlenül). A képek igényesek, és azt kifejezetten jó megoldásnak tartom, hogy vannak köztük egész szép, élethű rajzok, meg inkább vázlatszerűek is, mint ahogy egy igazi jegyzetfüzetben sincs mindig ideje jól kidolgozni az embernek az illusztrációkat.

Aki szereti az új trilógiát – vagy legalább Rey karakterét – annak érdemes elolvasni! Amennyire én láttam, az interneten sajnos már újonnan nem elérhető, de antikvár példányokat lehet találni belőle.

A Szerzőről

SonOfMurglak

SonOfMurglak

"But I can be mouthy, because you know, what are they gonna do, fire me?"
A Szerző cikkei

Hirdetés

Hagyatek Banner Allo 1200x6000

Hirdetés

Darth Bane Trilogia Allo