Kiderült, mennyi időt töltött Luke a Dagobah bolygón

luke_yoda.png

A Star Wars rajongói közt mindig vitatott és érdekes kérdés volt, hogy A Birodalom visszavágban Yoda meddig tanította Luke Skywalkert, amíg a Kiválasztott fia elhagyta a mocsaras bolygót, hogy társai segítségére lehessen? És ez a kérdés összhangban van azzal is, hogy Hanék meddig menekültek a Birodalom elől és húzták meg magukat az űrcsigában? Nyilvánvalóan Luke nem kapta meg azt a formális képzést, mint a Jedi ifjak, és bár kevesebbet időzött az agg Jedi-mesternél, mégis sokat tanulhatott, amíg önként meg nem szakította a felkészítést. Egyesek szerint pár óra lehetett, mások szerint több hét, de voltak olyan teóriák is, ahol azzal a lehetőséggel számoltak, hogy a Dagobah bolygón nem úgy telik az idő, mint más normál helyeken.

Az V. rész 40 évét ünneplő From a Certain Point of View: The Empire Strikes Back című könyv különböző karakterek szemszögéből meséli újra az epizódot. Az egyik fejezet Obi-Wan nézőpontjából foglalkozik azzal a jelenettel, amiben Luke el akar menni barátai kiszabadítására. Az ifjú Skywalker önhitt magatartása után Kenobi fejében olyan gondolatok járnak, miszerint

Mintha Jedi lennél attól, hogy pár hétig cipelted Yodát a vállaidon és a borzalmas főztjét etted.

Ez az egyetlen mondat azt is sugallhatja, hogy akár egy hónapot is eltölthetett Luke a mocsaras planétán.

 

Ugyanakkor nem ez az egyetlen rajongói kérdés, amire választ kapunk a könyvből. A IV. részhez készüli ifjúsági könyvváltozatban, A hercegnő, a kalandor és a párafarmerben Obi-Wan a Millennium Falcon fedélzetén diszkréten üdvözli R2-t, mint régi barátját, miszerint nem felejtette el őt a remete léte folyamán. A From a Certain Point of View: The Empire Strikes Back egy hasonlót játszik meg egy másik fejezetben, amiben Yoda szintúgy felismeri a kis droidot, mivel együtt jelen voltak az ikrek születésénél, illetve A klónok háborúja animációs sorozatban is megejtettek pár kalandot közösen:

R2-D2. Persze, a fiúnál van Anakin régi droidja. A sors ilyetén körforgásai már nem lepték meg a kilencszáz éves Jedit.

Ugyanakkor mivel a novella Yoda szemszögéből van elmesélve, nem tudni, hogy R2 is felismerte-e Yodát, de mivel a droid memóriáját nem törölték a III. részben, illetve Yoda nem mindennapi beszéddel és kinézettel rendelkezik, valószínűleg a robot is tudta, ki ő.

Yoda R2

A Szerzőről

owokaleyo1992

owokaleyo1992

"To defeat an enemy you must know them. Not simply their battle tactics, but their history, philosophy, art." - Grand Admiral Thrawn
A Szerző cikkei

Hirdetés

Hagyatek Banner Allo 1200x6000

Hirdetés

Darth Bane Trilogia Allo