Ki játszhatná el az élőszereplős Thrawn főadmirálist?

benedict22.jpg
Felőrlöm a lázadókat lépésről lépésre. Meg fogom ásatni velük a saját sírjukat.

Mitth'raw'nuruodo (születési nevén: Kivu'raw'nuru) ismertebb nevén Thrawn főadmirális a Star Wars bővített univerzum talán legismertebb karaktere, aki elsőként A Jedi visszatért "folytató" könyvtrilógia első részében tűnt fel, A Birodalom örököseiben (1991). Később a ma már Legendák közé tartozó 1994-es TIE Fighter játékban tette tiszteletét, hangját pedig Tris King szolgáltatta.


A televízió képernyőjén elsőként 2016. szeptember 24-én debütált a Star Wars Lázadók 3. évadának, A sötétség felé című TV-filmjében (az az első 2 epizódban). Ez az első megjelenési forma természetesen a sorozat mivoltából fakadóan animációs volt, mégis ezrek ugráltak örömükben, amikor bejelentettek a 2016-os Celebration Europe-on, hogy kedvenc Admirálisuk a Legendák homályából végre előlép, kánon lesz és rögtön a képernyőn is megjelenik. Azóta eltelt 4 év és már egy teljes könyvtrilógia is megjelent a kánonban erről a kék bőrű chiss birodalmi tisztről, ami a korábbi könyveket is szerző és magát a karaktert is kitaláló Timothy Zahn tollából származik. A jelenleg is futó The Mandalorian című sorozatban újabb utalást kaphattunk Thrawnra, még hozzá a képernyőn előszereplősként elsőként debütáló Ahsoka szájából, aki elszántan keresi az Admirálist, utalva ezzel az Star Wars Lázadók animációs széria utolsó részének eseményeire.


De kicsoda Thrawn főadmirális? Ha részletekbe menően szeretnétek megismerni a karaktert, mindenképp ajánljuk a hozzá kapcsolódó könyvek elolvasását, mint a legendák-béli Thrawn-trilógia (nem kánon!), előzményeként a Kirajzás, vagy a kánon részét képező Thrawn, Thrawn: Szövetségek, Thrawn: Árulás és a most megjelent, egy új könyvtrilógia részét képező Thrawn: Chiss Birodalom - A káosz ébredése című köteteket.


Kezdjük egy kis bemutatással a karaktert illetően, hogy az is tudja kiről van szó, aki még nem ismeri:


Egy kék bőrű idegen hazardírozása a Birodalmi ranglétrán


AnakinthrawnMitth'raw'nuruodo - aki Kivu'raw'nuru néven született Vurawn magnévvel, katonai pályafutása elején pedig Mitth'raw'nuru néven, de szélesebb körben Thrawn magnevén ismerték - egy férfi chiss tiszt volt a Chiss Birodalomban, valamint főadmirális a Birodalmi Hadiflottában a Galaktikus Birodalom korában. Thrawn egy feltűnően kék bőrű, vörös szemű és szögletes fejű birodalmi tiszt volt, aki briliáns és könyörtelen stratéga hírében állt. Hite szerint ha valaki a hadszíntéren győzelmet akar elérni, annak ki kell ismernie az ellenséget. Ennek okán az ellenfelei filozófiája, művészete és kultúrája tanulmányozására adta a fejét, köztük a Ryloth twi'lekjeit és a Mandalore harcosait is megvizsgálta. Mikor Arihnda Pryce kormányzó egy nagy hatalmú parancsnokot kért a Lothal lázadói megsemmisítésére, Thrawn főadmirális elfogadta a kihívást és eltökélte, hogy egyenként morzsolja fel a felkelést.


A Birodalmi Hadsereghez való csatlakozását megelőzően Thrawn a Chiss Birodalom Védőflottája szolgálatában állt. A galaxis Ismeretlen Régiójában a Rentor bolygóról származó Thrawn elhagyta szülőföldjét és az ismert űrbe utazott, ahol Anakin Skywalker Jedi-lovaggal futott össze a Klónháború idején. Miután a Galaktikus Köztársaság átalakult Galaktikus Birodalommá, Thrawn Palpatine császárnak ajánlotta fel hűségét, hogy olyan szövetséget kössön az új rezsimmel, amivel a népe jól járhat. Eli Vanto kadét segítségével Thrawn beolvadt a galaktikus közösségbe, elsajátította a Galaktikus Alapnyelv folyékony beszélését, majd végül elvégezte a coruscanti Birodalmi Akadémiát. A Flottában fejlődő karrierje figyelemre méltó volt; egy sorozatnyi előléptetés során magától a Császártól kapta meg a főadmirálisi rangot.


Karrierje csúcspontján Thrawn főadmirális a Hetedik Flotta parancsnoki tiszti pozíciójában állt, zászlóshajója pedig az Imperial I-es osztályú Chimaera volt. A Galaktikus Polgárháború kirobbanása utáni pár évben a Lothal-szektorba rendezkedett be Thrawn, hogy legyőzze a Hera Syndulla kapitány által vezetett lázadókat. Az atolloni csatát követően Thrawn flottája a Sith-nagyúr, Darth Vader Első Légiójával működött közre - akiről Thrawn tudta, hogy egykor a Jedi Skywalker volt -, mikor egy küldetés alatt Erő-érzékeny chiss lányokat mentettek meg. Thrawn ezek után visszatért feladatához, hogy eliminálja Syndulla sejtjét, és erőivel megütközött a lázadókkal, akik egyszer s mindenkorra fel akarták szabadítani a Lothalt. Az ütközetbe az űrutazó purgillek is becsatlakoztak a Jedi-padawan Ezra Bridger megsegítésére, és a Hetedik Flottában súlyos károkat okoztak. Maga Thrawn parancsnoki hajója hídján tartózkodott, mikor a teremtmények körbevették a Chimaerát és a

hiperűrbe ugrottak a csillagrombolóval, benne Thrawnnal és Bridgerrel, akik a nagy ismeretlenbe vesztek.

A Thrawn eltűnését követő esztendőkben a Császár és Vader életét vesztette az endori csatában, a Birodalom megsemmisítő vereséget szenvedett a jakkui csatában, és a Köztársaság Visszaállításáért Szövetség átalakult Új Köztársasággá. Ugyanakkor Thrawn tudása az Ismeretlen Régiókról hasznosnak bizonyult az ismert galaxisból visszavonuló birodalmiaknak, akik életben tudtak maradni a feltérképezetlen űrben és történetesen megalapították az Első Rendet.


( Fordította: owokaleyo1992 )

darth_bane_trilogia_fekvo.jpg


A jelöltek listája


A The Mandalorian című sorozat 2. évadának 5. részében feltűnt az élőszereplős Ahsoka Tano (A róla szóló könyvet megvásárolhatjátok a Szukits Kiadótól. Ismerjétek meg az ő történetét is!), aki jelenleg Thrawn főadmirális után kutat, annak reményében, hogy ezzel megtalálja Ezra Bridgert. Bár azt szinte kizárhatjuk, hogy maga a Főadmirális a The Mandalorianban debütálna élőszereplős formában, de ez előre vetíthet egy újabb élőszereplős szériát, ami ezt a történetszálat bonthatja ki bővebben és az erről szóló pletykák már fel is röppentek az interneten. Ha ez tényleg így lesz és nem egy könyv, képregény vagy újabb animációs sorozat keretében kerül bemutatásra, akkor

ti melyik színészt látnátok szívesen Thrawn főadmirálisként?

Mi is összeszedtük a lehetséges jelöltjeinket:


Lars Mikkelsen


12jdxv1dzyvy


Akik eredeti nyelven nézték a Star Wars Lázadók animációs sorozatot biztos tudják, hogy Lars Mikkelsen (igen, annak a bizonyos Mads Mikkelsennek a bátyja / Galen Erso) adta Thrawn főadmirális hangját. Ezenkívül a készülő "Shrouded Destiny: A Star Wars Long Tale" fan filmben is szinkronhangként működik közre. Ezek alapján mondhatjuk, hogy van köze a Star Warshoz, így a Lucasfilmhez és magához Thrawnhoz. Amennyiben a Lucasfilmnél Thrawn megformálására keresnek színészt, nem kell messzire nyúlniuk és mivel Filonival már dolgozott együtt, így a kezdeti nehézségek is elkerülhetőek. Hangjától eltekintve, ami tökéletesen illik Thrawnhoz, az én meglátásom szerint külsőleg semmiképpen nem lenne jó admirális, legalábbis én nem tudnék vele azonosulni, vagy ahhoz nagyon jól meg kell csinálják és tényleg csak és kizárólag egy idősebb verzióra lenne jó.

Személyes véleményemtől eltekintve talán ő lenne a leglogikusabb választás a szerepre.

A színészt híresebb szerepben legutoljára A vaják című Netflix produkcióban láthattuk, ahol Stregobor varázslót alakította. Korábban feltűnt a Kártyavárban, a Sherlockban is és más kevésbé híres sorozatokban és filmekben.


Benedict Cumberbatch


Benedict22

Benedict Cumberbatch egyértelműen az "all-time-favorite" és már az animációs sorozatban való feltűnése előtt is őt akarták nagy részt a rajongók. Thrawn tud kegyetlen, hideg és számító lenni, egyben bölcs, megfontolt és a végletekig higgadt karakter, amit B.C. tökéletesen eltudna játszani, ahogy már láttuk hasonló szerepkörben a Star Trek: Sötétségben Khanjaként. Másrészről Thrawnnak már a megjelenése is "menő" és tiszteletet parancsoló és Doctor Strange óta tudjuk, hogy Cumberbatch mennyire is menő tud lenni és már a megjelenésével hódítani. Sherlock Holmesszal azt is bebizonyította, hogy a különc és kivételesen okos karakter szerepe is jól áll neki. A fenti kép pedig újabb bizonyítékként szolgálhat, hogy nem más, mint ő a tökéletes választás Thrawn főadmirális szerepére.


Fontosabb szerepei közt egyértelműen a Sherlock sorozatot említhetjük, a Doctor Strange Marvel blockbustert és a címadó karakter megjelenéseit a további Marvel filmekben, a Star Trek: Sötétségben, valamint a Kódjátszmát.


Jason Isaacs


Jason Isaacs H 1280x721

Jason Isaacs már jobban benne van a korban (57 éves és 13 évvel idősebb, mint B.C.) és talán emiatt ideálisabb választás lehet erre a szerepre, ha a karakter élőszereplős adaptációjában egy olyan történet kerül elmesélésre, ami már az eredeti trilógia után játszódik, hisz ekkor már maga Thrawn is idősebb. A Harry Potter Lucius Malfoy-jaként és a Star Trek: Discovery Gabriel Lorca-jaként tudjuk, hogy a negatív és tiszteletet parancsoló karakterek nagyon jól állnak neki és jól is hozza őket. Nem is ez lenne az első megjelenése a Star Warson belül (ami mindenképp egy plusz pont a javára), hisz a Star Wars Lázadók animációs sorozatban ő adta a szintén negatív karakter, a Főinkvizítor hangját. Olyan művekben láthattuk még, mint A hazafi, Pán Péter, A sólyom végveszélyben, de feltűnt a Szexoktatás sorozat egyik részében is. Szinkronként A Sötét Kristály - Az ellenállás korában adta a Császár hangját és a Castlevaniában a Bíróét.


Tom Hiddleston


Tom

Ha azt akarjuk, hogy a lányoknál is beinduljon valami Thrawn láttán (mármint a rajongás, csak a rajongás!! 01 ), akkor Tom Hiddleston tökéletes választás, na de nem csak ezért persze. A Marvel filmek Lokijának is nagyon jól áll a gonosz karakterek eljátszása, de talán egy kicsit fiatal lenne a szerephez (39 éves) és nem csak a kora, de a fiatalos arca miatt is. Ezen mindenesetre a sminkesek bőven tudnak segíteni és a színész kiállásával sincs baj, a kék szín pedig kifejezetten jól áll neki, ahogy a fenti képen is láthatjuk.


Hiddleston olyan szerepekkel vált híressé, mint a Marvel filmek Lokija, az Éjszakai szolgálat Jonathan Pine-ja, hamarosan pedig ismét Lokiként láthatjuk viszont a Disney+ sorozatában.


Michael Fassbender


Michael Fassbender As Thrawn


Michael Fassbender az első X-menek Magnetója szintén olyan színész, aki sok negatív karakter bőrébe bújva csillogtatta tudását, hisz az Alien előzményfilmekben ő játszotta Davidet / Waltert, a "gonosszá" lett androidot is. Ezen két szerepén kívül még láthattuk az Assassin's Creed főszerepében, de ő játszotta Steve Jobsot is a róla szóló filmben. Szerepelt a 300-ban is anno és a készülő Kung Fury 2-ben is kiemelt szerepe lesz. Fassbender kétségkívül a jövő nagy színészeinek egyike, ha kap megfelelő szerepeket és vállalja is azokat, de jelenleg is az egyik legkeresettebb személynek számít a szakmában. Impozáns révedése a semmibe tökéletessé teszi Thrawn főadmirális eljátszására, ikonikus gonoszként már láthattuk, így annyira nem áll távol tőle a szerep, kérdés, hogy bele megy-e, hogy kékre fessék.


Hugh Laurie


Hugh Laurie As Thrawn


Talán furcsa lehet a listában látni Hugh Lauriet, olyan karaktereket eljátszó színészek mellett, mint a fentiek, de a tehetséges angol színésznek nagyon is itt van a helye. A Doctor House szókimondó főszereplőjét alakító Lauriet talán pont a megjelenése és nem az eddigi szerepei teszik tökéletes Thrawnná, így az ideális magassága, a kissé hosszában nyújtott feje és az egész arcberendezése, ami nagyon az admirálist idézi és így lehet alkalmas az idősödő karakter eljátszására. Hangja és angol akcentusa talán még egy érv amellett, hogy jó lenne a szerepre. A sztár az évek alatt olyan szerepekben jelent meg, mint a Holnapolisz, a Stuart Little kisegér, az Avenue 5, az Éjszakai szolgálat, az Egy kis Fry és Laurie vagy a 101 kiskutya. Nem, nem fogjuk az összes szerepét felsorolni.


Jon Hamm


JonHamm


Jon Hamm talán a másik olyan színész Cumberbatch mellett, akit igazoltan nagyon sok rajongó szeretne Thrawn szerepében látni. Nem egy külföldi csoportban olvasni az ő nevét a rajongók részéről, amikor a téma felüti a fejét. Nos, szerintünk sem áll messze tőle a karakter, arcberendezése és megjelenése mind ideálissá teszik az idősödő Thrawnra (függetlenül attól, hogy amúgy ő nem is olyan idős, B.C.-nél csak 5 évvel idősebb). Ha Lucasfilmnél azon gondolkodnak, hogy egy "kevésbé" (talán Rosario Dawson szintű) ismert színész játssza az admirálist is, akkor Jon Hamm jó választás lehet. A színészt láthattuk a Mad Men - Reklámőrültek-ben, a Tolvajok városábanNyomd, Bébi, nyomd!-ban, a Good Omens sorozatban vagy mondjuk a Légió sorozatban ő volt a Narrátor hangja.


Ahsoka esetében bevált a rajongók nyomása a színészt illetően, hisz arra alapozva választották Rosario Dawsont, kérdés, hogy ez a jövőben is működhet-e egyes karakterek esetében, vagy akár éppen Thrawn esetében és az alapján kerül kiválasztásra valamelyik színész a listáról.


A fenti listából, vagy akár azon kívül, ti kit látnátok szívesen Thrawn szerepében?


(Thrawn első mozgóképes megjelenése a Star Wars Lázadók 3. évadának előzetesében)

 

A Szerzőről

Kira

Kira

"A lelki béke hazugság, csak a szenvedély létezik."
A Szerző cikkei

Hirdetés

Hagyatek Banner Allo 1200x6000

Hirdetés

Darth Bane Trilogia Allo