Jöhetne egy Star Wars-horrorfilm?

death_troopers_horror.jpg

Mike Flanagan, a horrorfilmek feltörekvő mesterének legújabb alkotása a Netflixen futó Mise éjfélkor, de ismert tőle a Ragyogás folytatásaként aposztofált Álom doktor Ewan McGregorral a főszerepben, illetve A Hill-ház szelleme rövid tévésorozat is. Névjegyének számít, hogy előszeretettel mutatja be a karakterek traumatikus gyerekkori élményeit flashbackek révén, ahol általában egy szülőfigura egy természetfeletti dolog miatt veszti életét. Jelen cikkünk azon apropóból kapcsolódik Flanganhez, hogy a 43 éves direktor a minap egy Star Wars-szal kapcsolatos bejegyzést osztott meg a Twitteren.

Földrengésre riadtam fel ma reggel, és ültemben pár perc után az jutott eszembe, hogy nagyon szeretnék egy horrorfilmet készíteni a Star Wars franchise-ba. 

Ezen gondolatokra Rahul Kohli, aki Flanagan két filmjében is szerepelt (a Mise éjfélkorban Sheriff Hassant, A Bly-udvarház szellemében Owent alakítja), a következő mondattal reagált a tweetre, ami alapján nem lenne meglepő, ha szerepet kapna a rendezőnél: 

Ó, te belelapoztál a naplómba.

Flanagan bejegyzése minden bizonnyal eljut az illetékesekhez a Lucasfilm/Disney berkein belül, viszont valószínű, hogy ha zöld utat is kap ez az álom, akkor arra nem keveset kell várni, hiszen leghamarabb 2023-ban érkezik a Rogue Squadron, és tervben van még Rian Johnson trilógiája, Kevin Feige filmje, illetve Taika Waititi is rajta van az ügyön a saját alkotásánál. Meg persze kérdéses, hogy a Disney stílusába és üzletpolitikájába belefér-e egy keményebb horrorfilm, tekintettel a korhatáros besorolásra.

 

Red Harvest HorrorHorroros beütésű történetekre egyébként volt már példa a Legendákban és a Kánonban, bár nem mondhatni, hogy sűrűn ötvözik ezt a műfajt a messzi-messzi galaxissal. Erről talán elsőre Joe Schreiber regénye, a Halálosztag című könyv jut eszünkbe. A történet szerint egy csillagrombolón egy vírus szabadul el, amire rátalál egy börtönhajó. A betegséggel megfertőzöttek zombivá változnak, az elítélteknek pedig a túlélés lesz az egyetlen cél. Eme könyv előzménye, a Halálvilág pedig több ezer évet ugrik vissza az időben, és itt már Sith harcosok marcangolnak élőhalott formában egy félresikerült kísérlet következtében.

 

Említésre méltó még a magyarul meg nem jelent Galaxy of Fear című, 12 részes ifjúsági horror könyvsorozat a 90-es évek végéről, ami a tinihorror kategóriába sorolható. A cselekmény középpontjában két alderaani túlélő, egy alakváltó és egy droid áll, akik próbálnak menekülni a Birodalom elől, hajmeresztő kalandjuk során több hátborzongató rejtélybe sikerül belebotlaniuk, és néhány klasszikus Star Wars-karakterrel is keresztezik útjukat.

 

A kánonban A klónok háborúja animációs sorozat néhány epizódja is átlépte a horror határait, elég csak a geonosisi agyférgekre gondolni a második évadból, az Emmy-díjat kiérdemlő Grievous búvóhelyére az első évadból, de a boszorkányos hangulatú éjnővérek sztoriszála szintén sok elemet tartalmazott a műfajból. Könyvek terén a Dark Legends antológia is említésre méltó George Mann tollából, a képregényeknél pedig a Tales From Vader’s Castle Cavan Scott-tól. Humorosabb hangvételű produkciót pedig pont a közelmúltban láthattunk, a három történetet elmesélő Terrifying Tales nem kánon LEGO-filmet, ami többek között Az elveszett fiúk és a Ragyogás kultfilmeket vette alapul és ültette át a Star Wars világába.

Darth Vader Fekv

A Szerzőről

owokaleyo1992

owokaleyo1992

"To defeat an enemy you must know them. Not simply their battle tactics, but their history, philosophy, art." - Grand Admiral Thrawn
A Szerző cikkei

Hirdetés

Hagyatek Banner Allo 1200x6000

Hirdetés

Darth Bane Trilogia Allo