Interjú a Solo-film rendezőjével

ron_howard_solo_c4edd25f_85bb_450c_a621_4c788c46f822.jpg

Már 20 napon belül vagyunk a Solo: Egy Star Wars-történet bemutatójáig és amilyen nehezen indult be, most valósággal pörög a marketing-gépezet, szinte minden nap új tartalmat tesznek közzé. Ron Howard a napokban nyilatkozott a Fandangónak a filmről, pontosabban a karakterekről, a meglepetésekről, az inspirációkról és az esetleges folytatásról. A teljes interjút a tovább mögött olvashatjátok el.

Fandango: Milyen személyes jelentéssel bír nálad ennek a filmnek a készítése?

 

Ron Howard: Nos, ez számomra fejlődést jelent, mert egyedi körülmények közepette csöppentem bele. Ez egy kemény filmkészítési kihívás volt és egyfajta próba, amit teljesíteni szerettem volna. Évek óta ismerem a legtöbb embert, a sajnos már elhunyt Allie Shearmurt, valamint Kathy Kennedyt és Larry Kasdant, valamint természetesen George Lucast, és boldog voltam, hogy ismét velük dolgozhatok, illetve lehetek.

 

Fandango: Mostanában adtak ki egy kisfilmet a filmről, és ott azt mondtad, hogy "ez nem olyan, mint a többi Star Wars-film." Beszélnél nekünk egy kicsit bővebben erről?

 

Ron Howard: Ez a film egy másik korban játszódik. Ahogy a kisfilmben is említettem, a Birodalom ural mindent ekkor, és ez a teljes elnyomás korszaka. Természetesen a történet főleg erről a dezertált fiatalemberről szól, aki a szabadság után vágyik és a zsarnokság elől menekül. Ez egy meghatározó kaland lesz a sokat hencegő fiatal srácnak.

 

Fandango: Akkor térjünk is rá Mr. Solóra. Han Solo melyik verziójával találkozunk ebben a filmben? Kicsoda is valójában ekkor?

 

Ron Howard: Nos, ő formálódik, és részben ez az egyik legfelemelőbb és legörömtelibb dolog a történetben és a forgatókönyvben, amit Larry és Jon Kasdan írt. Persze Larry írta a forgatókönyvet a Han Solóhoz és az Indiana Joneshoz, Az elveszett frigyláda fosztogatóihoz, ami egyfajta oldalhajtása Han karakterének. Zseniálisan bántak azzal, amit már ismerünk Han Solóról, és azzal, ami árulkodott arról, hogy milyen személyiségből forrta ki magát, milyen eseményeken, kalandokon kellett átesnie, hogy elinduljon azon az úton, aminek a végén azzá az adott renegát hőssé váljon, aki a későbbi filmekben jelen van.

 

Fandango: Nemrég derült ki, hogy Alden [Ehrenreich] három filmre szerződött, mint Han Solo. Ez a film megalapozza-e a további kalandok lehetőségét ebben a formában?

 

Ron Howard: Úgy gondolom, hogy ezt majd a rajongók döntik majd el. Úgy értem, hogy a Lucasfilm és a Disney a szereplők, főleg a fiatal szereplők válogatásai alapján még meg akarja látni, hogy mi történik, aztán erre fog építeni. Bizonyára meg akarják tartani a fiatal színészeket, de nincsenek konkrét tervek. Azt hiszem, hogy rengeteg kreativitás és marketing van e mögött a film mögött. Ezek a filmek egyrészesek, amikben bejárjuk a galaxist; de természetesen, mint cég, úgy gondolom, hogy nagyon várják, milyen reakciókat kap az alkotás és ez alapján fognak dönteni.

 

Fandango: Sokan beszélnek Csubakka és egy másik vuki öleléséről az előzetesből. A rajongók epekedve kíváncsiak, hogy miket vettél át a hírhedt Holiday Specialból, mert Csuabbának abban van egy felesége. Mit árulhatsz el Csubakkáról? Van családja? A felesége lenne az a vuki, akit átölel?

 

Ron Howard: Nem akarok semmit sem elárulni, mert ez a móka része. Csak annyit mondanék nagy vonalakban, hogy a film főleg a kapcsolatokról szól, amik a fiatal Han Solót formálják. Természetesen tudjuk, milyen fontos a Han és Csubi közti kapcsolat. De vannak más kapcsolatok is a filmben. Ezek bizonyos módon próbára teszik Hant.

 

Fandango: Donald Glover, mint Lando, közönség-kedvenccé vált az előzetesekből. A fiatal Lando mennyire másabb, mint akivel A Birodalom visszavágban találkozunk?

 

Ron Howard: Ezek az ifjú karakterek saját magukat keresik. Ebben a filmben több játékidőt kapnak, mint eddig bármikor. Sokat alapoztunk arra, hogy többet megtudjunk róluk, és arról, hogy mitől változtak meg? Hogy mik azok az események és szokások, amik ismerősek lehetnek? És hogy hol lehetnek kicsivel eltérőek?

 

Ron Howard Untitled Han Solo Tall 1536x864


Fandango: Mikor érezted azt, hogy "Váu, tényleg egy Star Wars-filmet rendezek?"

 

Ron Howard: Nem sokáig tartott, mert az első jelenet, mikor bekerültem, egy hatalmas akciós-menekülős jelenet volt. Mikor a lézerek süvítenek és mikor körbenézel, droidokat és vukikat látsz, azon kapod magad, hogy a galaxis közepébe csöppentél és egy Star Wars-filmet csinálsz. Amikor belekerültem a projektbe, akkor ismertem fel, milyen egyedi és érdekes szórakoztató elemei vannak a filmnek. Egyszerre kihívóak és szórakoztatóak azoknak a jeleneteknek az elkészítése, amik univerzálisak és átérezhetőek, ugyanakkor vicces, meglepő eszközökkel operálnak. Az akció intenzív és éles, de azokat a témákat és mókát szolgálja, amik a kaland során bontakoznak ki. És ott van a hamisítatlan érzelem és dráma a humor mellett. A történetmesélő értékek és szórakoztatási lehetőségek eme kombinációja nagyszerű és magával ragadó. Együtt éled meg a stábbal. Mindenkivel, aki részese ennek. Megjelenik az, ami miatt szeretünk filmeket nézni: kötődünk a történethez és az ideákhoz.

 

Fandango: És mi a helyzet az Emilia Clarke által játszott Qi'rával? Mesélnél arról, hogyan illeszkedik a történetbe és mit adott hozzá Emilia a szerephez?

 

Ron Howard: Nos, Emilia nagyon tehetséges és karizmatikus, erőt és értelmet áraszt magából, ami elegyedik a szépséggel, a karizmával és az emberi természettel; és ezekkel ő egy fantasztikus, modern női karakter a galaxisban. Valamint ő az egyik fiatal, aki a szabadságért küzd, és önmagát keresi a zsarnokság és az elnyomás korában. Nagyon fontos szereplő, nagy befolyással van Hanra. A történetben ő és más karakterek, valamint a történetük rejtély, és részben meglepő és bődületes csavarokat, fordulatokat szolgáltatnak majd.

 

Fandango: A Birodalom behálózta a galaxist, ez azt is jelenti, hogy kapunk Darth Vaderből, vagy az Uralkodóból? Lesznek új karakterek is, akiket talán nem láttunk még egyáltalán a Birodalomban?

 

Ron Howard: Ha elmondanám, azzal elrontanám az egész várakozást.

 

Fandango: De fel kell tennem ezeket a kérdéseket! A rajongókért!

 

Ron Howard: Persze, megértem. Ez is a móka része.

 

Fandango: De a Birodalom hatalmasra nőtt és látjuk a Birodalom tagjait a filmben, úgy értem, rohamosztagosokat, stb.

 

Ron Howard: Egyértelműen érezni fogjuk a Birodalom nyomását. Ezen kívül ez egy szajrés film is. A Birodalom törvénytelen zugáról szól, többé-kevésbé. Egyfajta stílust ad a filmhez. A 70-es évekbeli autóversenyzős filmekből, vagy egy jó csapatos-szajrés eresztésből vannak kicsi elemek. Van egy kis Steve McQueen, vagy James Dean utánérzése, az akció és a sebesség érzetéből, valamint a lazasági szintből kiindulva.

Solo RonHoward

 

Fandango: Milyen filmeket láttál, miközben erre a filmre készültél? Volt egyáltalán olyan, ami inspirált?

 

Ron Howard: A San Franciscó-i zsaru segített. Jon Kasdan rengeteget beszélt a Szemtől szemben című filmről, ami szintén egy remek szajrés film.

 

Fandango: Érdekes, hogy a csapat nem azok a lázadók-fajta, viszont a Birodalom ellen küzdenek. Mintha önzőbbek lennének a lázadóknál, hogy saját magukért állnak ki. Igaz?

 

Ron Howard: Úgy gondolom, hogy a Woody Harrelson által játszott karaktert (Beckett) egyfajta profi bűnözőként jellemeznéd.

 

Fandango: Sokan kíváncsiak Enfys Nest-ra. Ő Solo főellensége?

 

Ron Howard: Igen, ő egy érdekes karakter, valamint jelentős és fontos, a törvényesség peremén él, és a saját maga módján oldja meg a dolgokat. Ismétlem, ez egy nagyon nyílt időszak. Senkinek sincs egy ellensége, mert a túlélésért küzdenek.

 

Fandango: A Millennium Falconnak megvan a maga bája, és másképpen néz ki, mint ahogy megszoktuk. A hajó evolúcióját is végig fogjuk kísérni a filmben?

 

Ron Howard: Igen, meglehetősen egy külön karakter a filmben. Han kapcsolata a Falconnal nagyon foglalkoztatott engem. Sokat gondolkodtam, amit megtanultam a Forma1-es versenyzőkről és más profi versenyautósokról, valamint a kapcsolatukról a spéci járműveikhez. Ha van egy jó versenyző, egy jó autó és jók a beállítások, hirtelen bajnokesélyesekké válnak. Sokat tanultam a Hajsza a győzelemért című filmből és a Chris Hemsworth által játszott James Hunt karaktertől.

 

Fandango: Élvezetes volt annak a jelenetnek a forgatása, amiben Han kártyán elnyeri Landótól a Falcont? Ez egy nagyon ikonikus pillanat a Star Wars történetében...

 

Ron Howard: Ó, igen. Nos, nagyon jó jelenetek, de főleg mikor a vizuális effektek művészeivel dolgozhatsz közelről, ebben az esetben teremtmény-tervezőkkel, bábosokkal, az nagyon különleges. Volt már ilyen tapasztalatom a Willow, a Selyemgubó, és egy kicsit a Grincs filmekből, de nagyszerű volt visszatérni azokba az ötletes beszélgetésekbe, valamint egy olyan jelenet rendezésébe, amit az a fajta kreativitás és humor jellemez.

 

Fandango: A teremtményekről és nagy pillanatokról beszélve, lesznek ismerős Star Wars karakterek, amiket még nem láttunk az előzetesekben?

Ron Howard: Csak ismételni tudom magam, én lennék az utolsó a világban, aki el akarná rontani a várakozást. Valamint remélem, hogy a rajongók meglepődnek, mert szerintem meg fognak, és hogy ezeket megtartják maguknak és figyelnek a többi rajongókra, akik élvezni akarják a kisebb csavarokat és ajándékokat.

A Szerzőről

owokaleyo1992

owokaleyo1992

"To defeat an enemy you must know them. Not simply their battle tactics, but their history, philosophy, art." - Grand Admiral Thrawn
A Szerző cikkei

Hirdetés

Darth Vader Ll

Hirdetés

Viharfellegek Ll