Íme 5 érdekesség a Naboo bolygóról

naboo1.png

A The Book of Boba Fett első évadának ötödik része egy szerelmes levél volt az előzmény trilógia rajongóinak, azon belül is legfőképp a Baljós árnyak kedvelőinek: Din Djarin egy új hajóra tett szert egy kiszuperált N1-es nabooi vadászgép feltuningolásával, és a jármű tesztelése során bejárta a Boonta-esti fogatverseny útvonalát, amit a kicsi Anakin Skywalker meg is nyert az I. részben. Kronológiai sorrendben haladva a Baljós árnyakkal kezdődött minden a Skywalker Sagában, és a felkúszó sárga szöveg után a legelső bolygóval, amivel találkozunk, az a Naboo. Eme nosztalgiavonat kellemes hatásának apropóján a teljesség igénye nélkül összeszedtünk 5 érdekességet a békés, ámde annál fontosabb történelmi jelentőséggel bíró planétáról, ahonnan többek között Padmé Amidala, Palpatine és Jar Jar Binks is származik.

A bolygónak nincs magja

 

Theed Generator ComplexA Star Wars univerzum legtöbb bolygójával ellentétben a Naboo-nak nem volt magja. A planéta sziklás formációkból állt, ami rengeteg barlang- és alagútrendszert hozott létre természetes úton. Ám van még egy lényeges geológiai jellegzetessége, mégpedig az, hogy a Naboo az értékes plazma lelőhelye, méghozzá óriási mértékben, amely nyersanyag a legtöbb csillaghajó és felszerelés fő üzemanyagforrása. Ez miatt épült meg az a plazmafeldolgozó üzem, ahol Obi-Wan és Qui-Gon vívtak párbajt az I. részben, és a legendák-beli Darth Plagueis könyv szerint Darth Sidious mestere, Hego Damask álnéven hitelezte a projektet, mint az InterGalaktikus Bankár Klán igazgatója.

 

A művészet melegágya

 

Naboo Framed8cpxA királynő végveszélyben című kánon regény kifejti, hogy a Naboo-n arra ösztönözték és vezérelték a fiatal lakosokat, hogy tanulmányozzák a művészetet, erre nagy hangsúlyt fektettek a tantervekben, és rengeteg iskola is épült. Valamennyijüktől kérték, hogy karolják fel a művész életstílust és hitrendszert ott, ahol a zene, a divat, a szobrászat, a festészet nagy értéket képviselt, és minél több zenész, előadó, festő, stb. kerülhessen ki. Mindez megmagyarázza a nabooi emberek megjelenését, illetve királynőjük lélegzetállító kinézetét. A Naboo építészete és űrhajógyártása ezzel együtt nem csak funkcionális volt, hanem szemet gyönyörködtető is a kultúra szeretete miatt.

 

A Naboo a birodalmi kor Mekkája volt

 

Naboo CinderAz Elveszett csillagok című kánon könyv szerint Palpatine császárrá való válása után a Naboo jobb bánásmódban részesült, mint a legtöbb bolygó a galaxisban, és a Birodalomhoz hűek egyik kedvenc utazási céljává és találkozási helyévé vált. Kiváltságos státusza miatt ugyanakkor a környező rendszerek szemében nem igazán tetszelgett. A Birodalom demilitarizálta a Naboo-t és megszüntette a Királyi Biztonsági Erők csillagvadász állományát. Ennek okán a Naboo hiányt szenvedett harcra képzett pilótákból az endori csata idejére. Palpatine halála után a pusztító Parázs hadművelet a Naboo-t sem kímélte, amely terv a saját polgárait hivatott megbüntetni, amiért nem voltak képesek megvédeni uralkodójukat. Ez utóbbi eseményt a Széthasadt Birodalom című képregény dolgozza fel.

 

Panaka kapitány útja a ranglétrán

 

Panaka MoffMind a legendákban, mind a kánonban az Amidala királynő testőrségéhez tartozó Panaka kapitány felfele ívelő karriert tudhatott maga mögött. A legendákban Quarsh Panaka elkötelezett támogatója lett Palpatine főkancellárnak, majd a Galaktikus Birodalom Új Rendjének, és egészen a moff rangig emelkedett a Naboo szektorát képviselve. A kánonban szintén ezt az utat járta be. Panaka a Leia, az Alderaan hercegnője című kánon regény egyik szereplője, amiben találkozik Amidala királynő lányával, az ekkor még 16 éves Leiával, és felismeri benne az anyja vonásait. Míg a legendákban nincs konkrétan kifejtve a halála, a kánonban a IV. rész előtt 3 évvel gyilkolják meg Saw Gerrera szabadságharcosai. Továbbá A királynő árnyéka című könyvben van megemlítve az az érdekesség, hogy Panaka unokaöccse az a Typho kapitány, aki Amidala szenátori ideje alatt vigyázott Padméra.

 

A kormányzati rendszere is különlegesnek mondható

 

PadmeAmidala AwakeningsA Naboo-nak olyan monarchiás hatalmi berendezkedése volt, ahol a bolygót érintő kérdésekben a király, vagy a királynő is részt vett. Míg a múltban férfi uralkodók irányítottak, a Naboo a nőket, illetve még inkább fiatal nőket kezdett el a trónra ültetni, mert tiszta, gyermeki bölcsességgel rendelkeztek és elfogulatlan ítéleteket hoztak, szemben a legtöbb felnőttel. A Naboo monarchiája ugyanakkor nem éppen mondható hagyományosnak, mivel a királynői/királyi cím nem öröklődött az esetleges utódra, hanem választás útján tölthették be a posztot, és bárki indulhatott a megmérettetésen. Mikor egy uralkodót megválasztottak, a nevét átkeresztelték, így vette fel például Padmé Naberrie pluszban az Amidala nevet. Az uralkodói idejük lejártával szabadon választhatták, hogy megtartják új nevüket, vagy visszaváltanak az eredetire.

Ronin Elorendelheto

A Szerzőről

owokaleyo1992

owokaleyo1992

"To defeat an enemy you must know them. Not simply their battle tactics, but their history, philosophy, art." - Grand Admiral Thrawn
A Szerző cikkei

Hirdetés

Hagyatek Banner Allo 1200x6000

Hirdetés

Darth Bane Trilogia Allo