Így tudott elrejtőzni Yoda a Birodalom elől

yoda_dagobah.png

Az eredeti trilógia kapcsán néha-néha felmerül a kérdés, hogy vajon Darth Sidious miért nem érezte meg a száműzetésbe vonult Yodát az Erőn keresztül. A Legendák szerint ennek válasza a Dagobah sötét oldali barlangjában rejlik, ami leárnyékolja a világos oldal jelenlétet. A Jedi visszatér 40. évfordulójára megjelent Bizonyos szemszögből egyik novellája hasonló magyarázatot ad erre a kánonban, viszont annál több, szerteágazóbb érdekességet is előrevetít egyúttal.

A Star Wars univerzumában jelenleg újonc Akemi Dawn Bowman írónő "The Light That Falls" (A fény, ami elbukik) című rövid története járja körül ezt a témát. A kulcs itt szintén a barlangnál keresendő, aminek sötét energiáit a novella nyelvezete szerint kiegyenlíti, egyensúlyba hozza Yoda jelenléte. Mivel a Jedi-mester Erő-energiája egyensúlyt hozott a Dagobahra, Palpatine nem érzékelhette őt a bolygón. A sötétség egyúttal olyan pajzsot kölcsönzött számára, amely nélkül Yoda világos oldali aurája lebuktatta volna őt a Sithek előtt, viszont így rejtve maradt annak dacára is, hogy a Dagobah a galaktikus térkép szerint nem helyezkedik el messze a Mustafartól, ahol Darth Vader kastélya található.

 

Ezen felül Yoda jót is tett a mocsárbolygón uralkodó sötétség balanszolásával, mert egyensúlyt teremtett a Dagobahn oly módon, hogy nem csak saját magán segített, hanem valószínűleg az őt körülvevő többi élőlényen is. Majd az agg mester halálakor a sötétség ismét szétterjedt a Dagobah-n, mivel nem volt olyan, aki kordában tudta volna tartani azt.

Hagyatek Banner Uj Fekvo 2000x1000 B

A Szerzőről

owokaleyo1992

owokaleyo1992

"To defeat an enemy you must know them. Not simply their battle tactics, but their history, philosophy, art." - Grand Admiral Thrawn
A Szerző cikkei

Hirdetés

Hagyatek Banner Allo 1200x6000

Hirdetés

Darth Bane Trilogia Allo