Így támadt fel Palpatine a IX. rész könyvváltozata szerint

Rise_Of_Skywalker_Emperor_Palpatine_Poster_Star_Wars.jpg

A tavalyi Celebrationon levetített trailer igazi meglepetést okozott, miszerint kiderült, hogy A Jedi visszatérben meghalt Palpatine valamilyen formában szerepet fog kapni a Skywalker korában. Mondani se kell, ez jókora teória-hullámot indított el a rajongók körében, hogy egyáltalán tényleg feltámadt, vagy csak látomás, illúzió, felvétel, stb. Decemberben kiderült, hogy valóban visszatért az életbe az egykori Uralkodó, ám hogy érte el ezt, azt csupán nyúlfarknyi és ismerős monológgal illették, amit már A Sith-ek bosszúja filmben is hallhattunk: "Az Erő sötét oldala olyan képességek birtokába juttathat, ami egyesek szerint természetellenesek."

 

Szerencsére a Rae Carson által jegyzett, a filmhez készülő regényváltozatban ez és sok minden más is megfejtésre kerül. (Bár maga a könyv csak március 17-étől lesz beszerezhető eredetileg, a Lucasfilm Publishing hála előzetes példányokat már lehetett kapni a hétvégi C2E2 rendezvényen, Chicagóban.) A könyv szerint Palptine a filmben tulajdonképpen egy klóntest, amibe a szelleme átköltözött az endori veresége után. Mikor Kylo Ren megérkezik az Exegolra és találkozik Palpatine-nal, alaposan megvizsgálja a gépezetet, amihez a néhai császár kötve volt, és Kylo számára ez ismerősnek tűnt, mivel a múltban tanulmányozta a Klónháborút. (Aminek van is alapja, hiszen Az ébredő Erő elején veti oda Huxnak, hogy Snoke vezérnek klónsereget kellene használnia a besorozott rohamosztagosok helyett.) Utána arra a következtetésre jut az aktuális Legfőbb Vezér, hogy Palpatine sötét szelleme túl erős a klóntest számára, minek hatására a testben súlyos elváltozások keletkeztek.

 

A könyv arra is rávilágít, hogy miért pont a Skywalker kora környékén fedi fel magát: Palpatine kivárt visszatérésével, ameddig csak tudott, miközben figyelte, ahogy a galaxisban ismét eluralkodik a káosz, ám immáron nem volt más választása. A klónteste egyre csak romlott, és az őt életben tartó regeneráló szerekből is fogytán volt, tehát találnia kellett egy új testet, amibe át tud költözni.

 

A magyarázattal egyből a kilencvenes évek elején íródott képregény, a Sötét Birodalom eseményei juthatnak eszünkbe, még a régi Expanded Universe-ből. Az egyetlen lényeges eltérés ettől az, hogy a képregényben a klóntest teljes mértékben be tudta fogadni Palpatine szellemét.

Frissítés

 

A Palpatine-t játszó színész, Ian McDiarmid is részt vett a tavaszi londoni Comic Conon e hónapban, és nyilatkozata szerint ő tisztában volt karaktere klón mivoltával az utolsó saga-filmben, és a Skywalker kora forgatókönyvben szerepelt is, hogy a filmben felfedik, a halálból visszatérő Uralkodó valójában egy másolat, ám eddig ismeretlen okokból ez nem került bele a filmbe. A panel alatt McDiarmid így beszélt erről: 

Természetesen többféle magyarázat létezett, hogyan térhetnék vissza. Ez azért is érdekes, mert a forgatókönyvben van egy szöveg az első jelenetben, mikor Adam mondja nekem: 'Te egy klón vagy.' És az elvetett eredeti vázlatban így felelek neki: 'Több, mint egy klón. Kevesebb, mint egy ember.' Ami meglátásom szerint elég jól összefoglalta ezt. 

Forrás: indiewire.com, screenrant.com

A Szerzőről

owokaleyo1992

owokaleyo1992

"To defeat an enemy you must know them. Not simply their battle tactics, but their history, philosophy, art." - Grand Admiral Thrawn
A Szerző cikkei

Hirdetés

Hagyatek Banner Allo 1200x6000

Hirdetés

Darth Bane Trilogia Allo