Hatással lehet a lothali templomban tett felfedezés a kánonra?

lothal_01.jpeg.jpg

Az internet egyik fele kiakadt tőle és újabb alapot adott az új kánon szidásának, a másik fele érdeklődéssel fogadta a Star Wars Lázadók animációs sorozat 11. és 12. részében a Star Wars kánon világába bevezetett új elemet. Akik nem ítélték el a témát, rögtön érdeklődni kezdtek az irányba, hogy ez milyen új távlatokat nyit meg az univerzummal kapcsolatban, ha azt jól használják a készítők. Filoni szerint viszont ez egyszeri dolog és reméli, hogy többet nem használják fel.

A Cinemablend-nek adott interjúban az animációs sorozat rendezője kijelentette, hogy nem akarja, hogy a franchise folyamatosan használja ezt a misztikus elemet, mivel a koncepció gyakran sok következménnyel jár és fájdalmas fejfájást okoz a rajongóknak. Ezért történt az, hogy a templom elpusztult, hogy a hatalmat senkit se tudja felhasználni. Még a jövőbeli filmkészítők se. A folytatásban Dave Filoni szavai olvashatóak:

Nem, remélem nem. Úgy értem, hogy ez az adott történet szempontjából fontos és nagyon óvatosnak kell lennünk, ha másképp akarnánk felhasználni. Ezért is romboltuk le a Templomot az epizódban. Ez elsősorban olyan hely, ahol az emberek csak szemlélik a jövőt és a múltat. Ez a hely nem a beavatkozásról szól, és Ahsoka például, igaz hogy ki lett rántva abból a pillanatból, de nem sokkal később vissza is került ugyanoda. Szóval ő elég okos ahhoz, hogy tudja, nem mehet vissza Ezrával, így itt nincs is ez a nagy időutazás-dolog. Tudja, hogy továbbra is a saját világának és idővonalának a része kell hogy legyen.


Figyelembevéve, hogy milyen trükkös és közhelyes lehet az időutazás, könnyű megérteni, hogy Filoni miért nem akarja, hogy ez a dolog a Star Wars része legyen. Valószínűleg ebben sok rajongó egyetért vele, mivel az univerzum, ami alapjaiban egy történetmesélés, nem igényel olyan manőverezést, mint az időutazás. Az egyes karakterek kiírása a történetből szinte sosem lehet végleges, hisz korábbi időpontokban mindig írható egy egy olyan történet, amiben a korábban megölt szereplő helyet kap, így időutazással kibackelni ezt felesleges.

Másrészről viszont figyelembe kell venni a hasonlóan nagy univerzumokat, mint a Marvel, DC és a Star Trek, ahol a történet kibővítése és a karakterek végtelen kihasználásának érdekében használják az időutazást, a különböző idősíkokat és multiverzumokat. Egy olyan univerzum esetében pedig, mint a Star Wars, az időutazásnak nem is kell tudományos fantasztikus alap, elég csak a Star Wars Lázadókban látható módon a misztikumnak és az Erőnek betudni a dolgot. Ilyesformán az időutazást olyan keretek között is használni tudják, hogy azzal ne borítsák fel a korábbi történeteket. Kérdés, hogy a témában a Lucasfilm vezetői és a további filmek és tartalmak készítői mennyire értenek egyet Filonival, vagy most, hogy a sorozat rendezője kinyitotta a palackot, az utána jövők felelőtlenül használják-e fel ezt az elemet.

Ti mit gondoltok?

Lothalitemplom 01

A Szerzőről

Kira

Kira

"A lelki béke hazugság, csak a szenvedély létezik."
A Szerző cikkei

Hirdetés

Hagyatek Banner Allo 1200x6000

Hirdetés

Darth Bane Trilogia Allo