Hardware Wars: A legelső Star Wars-paródia

Hardware_Wars.jpg

Bizonyára sokaknál úgy van, hogy ha mondani kell egy Star Wars-paródiát, akkor a klasszikus Űrgolyhók, vagy újabban a Family Guy, vagy a Robot Chicken jut az ember eszébe, de még hosszan lehetne sorolni. Azonban a franchise-ban mindig van egy film, ami elindítja a műfajt, és ez esetben itt nem más, mint a Hardware Wars, egy 1978-as, 13 perces kisfilm, ami másfél évvel az Egy új remény után született meg, és minden idők legjövedelmezőbb rövidfilmjeként tartják számon.

A Hardware Wars rendezője Ernie Fosselius, míg producere Michael Wiese volt, akik ál-filmelőzetes stílusban készítették el az alkotást, és Fosselius még a veterán bemondót, Paul Freest is megnyerte a kisfilmhez, aki az eredeti Star Wars-előzeteseket mondta alá. Fosselius az értelemszerűen szűkös költségvetés miatt háztartási berendezéseket használt fel: az űrhajókat olyan eszközökkel keltette életre, mint vasalók, kenyérpirítók, kazettafelvevők, valamint a fénykardot zseblámpával helyettesítették. A karakterek és neveik szintén ki lettek figurázva: például a vuki Csubakkából lett "Chewchilla the Wookiee Monster", akit kétség kívül a Cookie Monster sütiszörny bábja ihletett, Darth Vader megfelelője itt "Darph Nader" lett (Ralph Nader fogyasztóvédelmi szószóló paródiája), akinek hangját annyira eltorzította a hegesztőmaszk sisak, hogy senki sem értett a szavából semmit. A többi karakter "Fluke Starbucker", "Ham Salad", "Augie Ben Doggie", "Princess Anne-Droid", és a 4-Q-2 (aki kísértetiesen hasonlított a Bádogemberhez az Óz, a csodák csodájából) és "Arty Deco" (egy régi bádog porszívógép) nevű robotok voltak. A kisfilm elkészülése után a Fluke-ot játszó Scott Mathews azt nyilatkozta, hogy sosem fog többet filmben szerepelni, mondván: "A csúcson kell abbahagyni, bébi!"

Hardwarewars

 

Bár a Hardware Wars poénnak lett szánva, a készítők tehetséges embereket vontak be az utómunkálatokhoz. A vizuális effektekért John Allardice (A tetovált lány), Andy Lesniak (Az acélember), Glen David Miller (Titanic) és Fred Tepper (Titanic) voltak a felelősek. Az írás és a rendezés mellett Ernie Fosselius a báb, főanimátori és főszerkesztői feladatokat is magához vette. A sors furcsa fintora, hogy Fosselius nem ért el sikereket ezen területeken, mégis hangfelvevőként és vágóként dolgozott A sárkány - Bruce Lee élete és az Űrgolyhók filmeken.

 

A Hardware Wars zenéjét Richard Wagner A walkürök lovaglása című szerzeménye adta, ami az Apokalipszis most filmhez is fel lett használva. Valamint Lee Greenwood "Proud to be an American" című dalának paródiája is hallható a Mos Eisley-féle bárjelenetnél.

Tracktor Beam

 

Az első Star Wars-paródia 1978-ra készült el, mikor még javában jövedelmező volt az Egy új remény, és előzetes videó formájában még videokazettákra is rákerült, valamint a jövőben elkészült paródiákra is nagy hatással volt. Bár óriási sikert aratott, Wiese és Fosselius ellenállt a kísértésnek, hogy több sci-fi paródiával álljanak elő, és még akkor is nemet mondtak, amikor valaki előállt a Hardware Wars egész estés változatának ötletével. Ám szerintük ez csak egyfilmes vicc volt, semmi több, amit nem lehet sokáig húzni, és csupán azért készítették el, hogy személyesen találkozzanak George Lucasszal. A készítők minden bizonnyal kiugrottak a bőrükből, mikor George Lucas egy 1999-es interjúban elmesélte, hogy a Hardware Wars a kedvenc Star Wars-paródiája.

 

Az alkotás 15 díjat zsebelt be különböző filmfesztiválokon, köztük a chicagói filmfesztiválon elnyerte a legnépszerűbb rövidfilmért járó elismerést is. Ráadásul a legjövedelmezőbb rövidfilmnek is számít, mivel a 8 ezer dolláros költségvetésből sikerült egymillió dolláros bevételt termelnie. A kisfilmről még évekkel később sem feledkeztek meg: 2003-ban a Lucasfilm a hivatalos Star Wars rajongói film díjátadón Pioneer Awardot érdemelt ki, és 2010-ben a Time magazin beválasztotta a 10 legjobb rajongói Star Wars-film közé.

 

Ráadásul a Star Wars-filmeken belül is tovább élt a Hardware Wars. A 2017-es Az utolsó Jedik című filmben Rian Johnson robotvasalós jelenetében tiszteleg a film előtt. (Továbbá valószínűleg JJ Abrams is így tett a Skywalker kora című filmjében, mikor Poe bekapcsolja a zseblámpáját, mintha az fénykard lenne.)

Hardwarewars2

Forrás: Wikipedia

A Szerzőről

owokaleyo1992

owokaleyo1992

"To defeat an enemy you must know them. Not simply their battle tactics, but their history, philosophy, art." - Grand Admiral Thrawn
A Szerző cikkei

Hirdetés

Hagyatek Banner Allo 1200x6000

Hirdetés

Darth Bane Trilogia Allo