728x79_szukitshu_banner_001.jpg

Elhunyt Peter Mayhew, Csubakka megformálója

Peter-Mayhew.jpg

Szomorú napra virradtunk május 4-e előtt. :( A közelmúltban Kenny Baker (R2-D2) és Carrie Fisher (Leia hercegnő) után a Star Wars egy újabb nagyágyúja egyesült az Erővel 2019. április 30-án: a 74 éves Peter Mayhew, aki Csubakkát alakította mindhárom trilógiában (bár Az utolsó Jedikben már csak konzultánsként vett részt, a vuki bundát Joonas Suotamónak adta át).

Peter Mayhew 1944. május 19-én született Angliában, London Barnes nevű kerületében, legtöbben a Star Wars-filmekben nyújtott alakításából ismerik. De még a Star Wars előtt Mayhew elvállalt egy Minótaurusz-szerepet a Szindbád és a tigris szeme című filmben, ami felkeltette a producerek figyelmét az akkor 218 centiméter magas színészről. A 20th Century Fox stúdiótól kapott egy telefonhívást, hogy vegyen részt egy interjúban az egyik karakter megformálásához. Ez volt a Star Wars: IV. rész: Egy új remény.

 

A helyszínen Mayhew megpillantotta a Ralph McQuarrie által készített karakterfestményeket, köztük volt Csubakka, a nyolc lábnál magasabb, kék szemű vuki, akire jelölték is. A film rendezője, George Lucas és a producer Gary Kurtz egy rövid társalgás és felmérés után ki is választották a szerepre. Érdekesség, hogy a szerepre David Prowse is esélyes volt, azonban a később Darth Vadert játszó színész inkább a gonosz szereplő mellett döntött. Eredetileg a vuki rövidnadrágot és mellényt viselt volna Lucas javaslatára, nehogy állatnak tűnjön.

 

Az első jelenetet a tatuini 94-es dokkban vették fel, mikor Han Solo a hutt Jabbával tárgyal. A szerep előtt Mayhew megtermett állatok mozgását tanulmányozta az állatkertekben, hogy legyen valamilyen elképzelése róla, milyen mozgáskultúrával rendelkezzen Csubakka. Azonban a vuki hangját nem Mayhew szolgáltatta, hanem a film hangszerkesztője, Ben Burtt, aki különböző állatok (rozmárok, medvék, tigrisek, tevék és borzok) morgását keverte össze.

 

A Csubakka-jelmezében Mayhew számos reklámban és műsorban (Donny and Marie, The Muppet Show) jelent meg, valamint kórházakban látogatott meg beteg gyerekeket jótékonyságból. Bár élete nagy részét Texasban töltötte, a háromgyerekes Peter Mayhew a feleségével, Angie-vel járta a világot és adott autogramot számtalan rendezvényen, köztük a legtöbb Star Wars Celebration-ön annak ellenére, hogy mozgásszervi betegségekkel küszködött. Peter Mayhew még Dave Filonival is konzultált, mikor Csubi feltűnt a Star Wars: A klónok háborúja animációs sorozat 3. évadának végén.

 

Peter Mayhew halálát családja tette közzé egy Twitter-bejegyzésben

[A Star Wars] volt a legjobb dolog, ami életemben megtörtént. Az elmúlt 25 évben költségmentesen bejárhattam a világot, ráadásul fizettek is érte. Bármikor kiállhattam a nyilvánosság elé úgy, hogy nem ismertek fel. Ha mégis úgy akarom, hogy felismerjenek, úgy lesz. A Star Wars egy hatalmas dolog számomra, örökké elkötelezettje maradok.
-Peter Mayhew 

Nyugodjék békében! Köszönünk mindent!


Fisher

Joonas

A Szerzőről

owokaleyo1992

owokaleyo1992

"To defeat an enemy you must know them. Not simply their battle tactics, but their history, philosophy, art." - Grand Admiral Thrawn
A Szerző cikkei

7 Hozzászólás

 • owokaleyo1992
  2019 máj 03 : 08:22
  Beküldte: owokaleyo1992

  Most már tényleg a hercegnőre vigyáz. :( RIP

  1 0
 • Steery
  2019 máj 03 : 11:07
  Beküldte: Steery

      Hogy lehet az, hogy Csubakka még nem kapott saját regényt és filmet?    Csak saját képregényeket. Pedig van olyan fontos szereplő, mint    bármelyik ember.    Amit hiányolok a szerepéből, az a tolmácsegység használata.    Például egy nyaklánc formájában, hogy tudjon galaktikus    közös nyelven beszélni rajta keresztül.

  0 0
 • Gyeze
  2019 máj 03 : 13:47
  Beküldte: Gyeze

  Szerintem pont a némasága is közrejátszott abban, hogy szerethető karakter legyen. Elég furcsa lenne ha beszélne.
  Megint túl tudományosan akarsz tekinteni a SW-ra...

  2 0
 • Steery
  2019 máj 04 : 14:17
  Beküldte: Steery

  Csubakka nem néma, ahogy R2 sem, hanem idegen nyelven beszélnek, amikor van mondanivalójuk, amit a többiek vagy megértenek vagy nem. Szerintem ennek semmi köze a karakterek szerethetőségéhez. Pont az a furcsa, hogy az SWU-ban létezik olyan, hogy 6 millió nyelven perfekt tolmácsrobot, de nem tudnak 2 nyelven perfekt tolmács karkötőt vagy nyakláncot csinálni. Meg az a furcsa, hogy piacra lehet dobni olyan droidot, ami nem tud egyetlen szerves lény nyelven se beszélni, miközben megérti azt. Ennek semmi köze a tudományossághoz. 1977-ben talán még elment e rendezői komolytalanság, de azóta eltelt 40 év. Most már illene az ilyesmiken túllépni.

  1 1
 • Gyeze
  2019 máj 04 : 17:00
  Beküldte: Gyeze

  A Star Wars szerintem sosem a tudományról szólt. Fantasy, mese inkább mint sci-fi. Legalábbis én ekként tekintek rá, így nem akadok fel olyan dolgokon, hogy egy guruló szemetes vödör csak csipogni tud 08

  3 0
 • tengerecki
  2019 máj 05 : 09:07
  Beküldte: tengerecki

  Az utolsó mondatoddal szeretnék egyetérteni.

  0 0
 • Blade
  2019 máj 04 : 22:39
  Beküldte: Blade

  Nyugodj Békében soha nem feledünk!

  1 0

Hirdetések

300x279 szukitshu banner 001

 Ezen a napon történt...

A mai napon semmilyen esemény nem történt.

Online

 • Vendégek: 60
 • Tagok: 0
 • Összes tag:457
 • Legújabb:Öcskös22
 • Legtöbb online:213
  Vendégek: 213 Tagok: 0 ekkor: 2019 október 15 kedd - 15:18:45