Befektetésnek sem utolsó egy Lego Halálcsillag

lego_death_star_ii_.jpg

Kedvezőbb legóba fektetni, mint aranyba vagy részvényekbe, legalábbis az orosz Gazdasági Egyetem tanulmánya szerint, írja a Guardian cikke nyomán a Telex.

Az egyetemi kutatás szerint a legdrágább készletek közé tartozik az Ezeréves Sólyom, a Halálcsillag II. vagy a Birodalmi Csillagromboló makettje.

Azt szokás gondolni, hogy az emberek befektetési célból vásárolnak ékszereket, antikvitásokat vagy műtárgyakat. Vannak azonban erre más lehetőségek is, mint például a gyűjthető játékok. Több tízezer üzletet kötnek a használt legók piacán

– mondta el a lapnak Viktória Dobrinyszkaja, az egyetem Gazdaságtudományi Karának docense. Hozzátette: ha figyelembe is vesszük a legtöbb készlet alacsony árát, akkor is egy hatalmas piacról beszélünk, ami szinte ismeretlen a hagyományos befektetők előtt.

A tanulmányban több mint 2000 új, bontatlan kiadású legószett piacát vizsgálták 1987 és 2015 között, és arra jutottak, hogy ezeknek a piaca évente 11 százalékkal nőtt. Ez pedig gyorsabb és jövedelmezőbb hozamot jelent, mintha aranyba, részvényekbe, kötvényekbe, bélyegekbe vagy borokba fektették volna (a Legók mellett egyébként a Barbie-babák, a szuperhősfigurák vagy éppen a modellautók és -vonatok is komoly nyereséget hozhatnak).

Egy-egy készlet árát az tolhatja meg nagyon, ha csak korlátozott ideig gyártották, különleges gyűjtői kiadásról van szó, vagy hiány alakult ki belőle a használt legók piacán. Dobrinyszkaja elmondása szerint a legórajongókban nosztalgiát keltenek a húsz-harminc évvel ezelőtt gyártott készletek, és "az egekig emelik értük az árat". De persze nem minden szett ugyanolyan sikeres.

Igazi rajongónak kell lenni ahhoz, hogy az ember kiérezze a piac árnyalatait, és meglássa egy-egy adott készletben a befektetési potenciált

– fogalmazott az egyetemi docens.

Cimkék: starwarslego

A Szerzőről

SonOfMurglak

SonOfMurglak

"But I can be mouthy, because you know, what are they gonna do, fire me?"
A Szerző cikkei

Hirdetés

Hagyatek Banner Allo 1200x6000

Hirdetés

Darth Bane Trilogia Allo