A színfalak mögött

behindthescenes.jpg
Új, A színfalak mögött elnevezésű galéria készült, melyben a filmek rendezéséről és forgatásáról készült rendkívül érdekes és vicces képeket láthattok. Elsőként A Birodalom visszavág színfalak mögötti fotóit leshetitek meg. Idővel a maradék filmekhez is készülnek majd albumok. Az alábbiakban néhány képet láthattok ízelítő gyanánt, és egy igazi ritkaságnak számító magyar szinkronos Star Wars dokumentumfilmet.


[A folytatáshoz kattints a tovább gombra...]

A felemelő érzéssel eltöltő képek teremtette helyzetben, engedjétek meg, hogy néhány szerintem fontos és érdekes információt osszak meg veletek A Birodalom visszavág filmforgatásáról.

George Lucas, megragadta az alkalmat, hogy függetlenítse magát a hollywoodi filmipartól, és A Birodalom visszavágot kölcsönökből, valamint az előző rész bevételeiből finanszírozta. Lucast teljesen lefoglalta más filmjeinek produkciója, a vizuális effektekkel foglalkozó Industrial Light & Magic (ILM) cégének irányítása és a pénzügyek felügyelete, ezért úgy döntött, hogy nem saját maga fogja rendezni A Birodalom visszavágot. A rendezői széket Irvin Kershnernek, korábbi egyetemi professzorának ajánlotta fel. Kershner kezdetben visszakozott, de ügynöke javaslatára elfogadta a munkát. Lawrence Kasdant és Leigh Brackettet bízták meg a forgatókönyv megírásával Lucas eredeti története alapján. Brackett 1978 februárjára elkészítette a forgatókönyv első vázlatát, mielőtt egy hónappal később rákban elhunyt volna. Lucas maga írta meg a másodikat, mielőtt felbérelte volna Kasdant, az Indiana Jones-sorozat Az elveszett frigyláda fosztogatói című epizódjának forgatókönyvíróját.

A Csillagok háborúja megjelenése után az addig gondokkal küszködő ILM hirtelen meggazdagodott és a kaliforniai Marin megyébe helyezték át székhelyét. A Birodalom visszavág teljesen új kihívást jelentett a cégnek. Az első filmben főként űrcsatákat láthattak a nézők, de A Birodalom visszavágban egy jégbolygói ütközet és egy felhők között lebegő város is helyet kapott. A Hoth jégbolygón vívott csatát először két háttérrel akarták leforgatni. Helyettük inkább művészeket béreltek fel, akik megalkották a havas díszletet, a hatalmas birodalmi lépegetőket pedig a stop-motion animációs technológiával vágták bele a filmbe. A vizuális effektekért felelős Phil Tippett elmondása szerint a lépegetők az első tervek szerint nagy, páncélozott, kerekes járművek lettek volna. Többek szerint a végső kinézetüket részben az oaklandi kikötő daruinak köszönhetik, bár ezt Lucas tagadja.

Yoda Jedi mester vászonra vitelénél Stuart Freeborn saját arcát használta alapként, majd hozzáadta Albert Einstein ráncait, hogy a karakter külseje kivételes intelligenciáról árulkodjon. A Dagobah díszleteit másfél méterrel a talaj fölé építették, így a bábjátékosok alulról mozgathatták Yoda bábuját. Ez a beállítás problémát jelentett a Yoda hangját kölcsönző Frank Oznak, aki nem hallotta a stábot és Mark Hamillt felülről. Hamill később elmondta, hogy megrémítette az, hogy hónapokig ő volt az egyetlen emberi karakter a forgatott jelenetekben; jelentéktelennek érezte magát a számtalan állat, gép és mozgó kellék között. A rendező megdicsérte Hamillt a teljesítményéért. A film készítésekor nagy titokban tartották azt, hogy Darth Vader Luke Skywalker apja. Ezt Mark Hamillnek sem mondták meg, hogy meglepetése élethűbb legyen. A Darth Vader hangját eljátszó színész is csak az utolsó pillanatban kapta meg az igazi szöveget.

Amikor a Millenium Falcon keresztül repül egy aszteroida mezőn, az egyik aszteroida valójában egy krumpli.
Ez volt az egyetlen Star Wars film, amihez teljes méretű Millenium Falcon modell készült.
Amikor a Dagobah mocsárjában a szörny elragadja a kis R2-D2 droidot, azt a jelenetet a rendező George Lucas félkész úszómedencéjében forgatták.
Számos jelenetben, ahol Leia hercegnő és Han Solo beszélget, a hercegnőt alakító Carrie Fishernek sámlira kellett állnia, mert sokkal alacsonyabb volt Harrison Fordnál és George Lucas félt attól, hogy emiatt gyengébbnek fog látszani.
A forgatás alatt 120 órányi filmet rögzítettek.

Videó: Így készült A Birodalom visszavág, remélem, a komolyabb rajongóknak nem kell bemutatni.

Hogy tetszenek a képek? Mikor láttátok először a fenti videót?

A Szerzőről

PAVideoStudio

PAVideoStudio

"Csak annyit tehetünk, hogy vállaljuk és elfogadjuk a felelősségünket, és megtanulunk együtt élni a következményekkel."[...]"Ahhoz, hogy megváltoztassuk a jövőt, nem elég tervezgetni, cselekednünk is kell!" /Corran Horn (Én, a Jedi)/
A Szerző cikkei

Hirdetés

Hagyatek Banner Allo 1200x6000

Hirdetés

Darth Bane Trilogia Allo