A Mustafarhoz hasonló bolygóra leltek csillagászok

mustafar_like_planet.jpg

A Monthly Notices of the Royal Astronomical Society (Királyi Csillagvizsgáló Társaság Havi Feljegyzései) friss számában csillagászok több részlettel álltak elő az újonnan felfedezett, több száz fényévvel odébb lévő K2-141b lávabolygóról, amely pokoli világon szuperszonikus szelek és sziklaesők uralkodnak. A napjához igen közel keringő, Föld méretű égitest felszínét, óceánját és légkörét egy ugyanazon alkotóelem alkotja: szikla.

A James Webb űrteleszkóppal kémlelt exobolygó (amit a magmaóceán miatt könnyű viszonylag kiszúrni) kétharmada örökös fényárban van, mivel a csillagához való közelsége gravitációsan helyhez köti - azaz a Holdunkhoz hasonlóan mindig ugyanazt az arcát mutatja a napnak, elérve a több mint 5.400 Fahrenheit fokos hőmérsékletet, ami bár nem elegendő a sziklák megolvasztásához, de elpárologtatja azokat, ezzel gyér és barátságtalan atmoszférát teremtve. A másik, örök sötétségbe burkolózó oldalon mínusz 328 Fahrenheit fokot mértek.

 

A nátrium, szilícium-monoxid és szilícium-dioxid ásványi gőzbe párolog, amit a 3.100 mérföld per órás irtózatos szél a sötét oldal felé fúj. Onnan a sziklák a 60 mérföld mélységű magmaóceánba "esőznek", ami a világos oldalra folyva keringeti az egész rendszert. Ugyanakkor a tudósok szerint a körforgás nem olyan stabil, mint a Földé. A sötét oldalról a világos oldalra tartó magmafolyan lassabb - a kutatók becslései szerint az ásványi összetétel idővel változni fog, végül teljesen átformálja a bolygó felszínét és légkörét, mivel minden sziklabolygó (a Föld is ilyen) olvadt világként kezdte, majd hirtelen lehűlt és megszilárdult. A Star Wars kánon világán belül magával a Mustafarral is végbement, illetve elkezdődött egy ilyen változás a Vader Immortal című VR-játék eseményei során, minek hatására a Skywalker korára már fákat, mérsékeltebb szárazföldet lehetett látni.

Lava Planet 4x3 Ppt


Forrás: cbsnews.com

A Szerzőről

owokaleyo1992

owokaleyo1992

"To defeat an enemy you must know them. Not simply their battle tactics, but their history, philosophy, art." - Grand Admiral Thrawn
A Szerző cikkei

Hirdetés

Hagyatek Banner Allo 1200x6000

Hirdetés

Darth Bane Trilogia Allo