A Jedik rémálma tűnik fel a Köztársaság Fénykorában

great_leveler2.jpg

A Köztársaság Fénykora projekt a korábbi hagyományokkal szakítva a Sithek és diktatórikus birodalmak helyett újszerű ellenségeket vonultat fel a vikinges beütésű űrmartalócok, a Nihil és az erőszakos növényszerű életforma, a Drengir képében, noha az ősi ellenségről már látomás szintjén esett szó. A The High Republic Marvel képregénysorozat 10. számában megjelenik a Jedikre leselkedő új, nem mindennapi képességekkel rendelkező veszélyforrás, amely egy Jedi-mester életét követelte, a Viharfellegek című kötetben pedig be lett már lengetve. Figyelem, a továbbiakban spoilerek olvashatók!

A fentebb említett Nihil ugyanolyan veszedelmesnek tekinti a Köztársaságot és a Rendet a saját nézőpontjából, mivel szerintük a terjeszkedésükkel túl messzire mentek és megfosztják a galaxis lakosait a valódi szabadságtól. Éppen ezért gerillaháborút indítanak a béke őrei ellen, településekre és szállítóhajókra csapnak le, a gyanútlan köznépre halálos bestiákat engednek. A haramiák egyik vezére, a twi'lek Lourna Dee egy rémálomba illő vadállatot szabadít rá a Jedikre, amire a Nihil úgy hivatkozik, mint a Nagy Egyengető (Great Leveler). Ez az elnevezés abból ered, hogy az állat úgy képes elnyomni az Erő-használókat, hogy semlegesíti Erő-kapcsolatukat, a reményt és fényt félelemre, fájdalomra és sötétségre változtatja. A végső döfést az Egyengető úgy viszi be áldozatába, hogy kővé változtatja, mialatt érzéseiből táplálkozik.

 

A Jedik és a Nihil összecsapását jegyző grizali csata során Loden Greatstorm Jedi-mester esett áldozatául a Nagy Egyengetőnek, mialatt padawanjával, Bell Zettifarral menekültek a veszedelem elől. Zettifar szerencséjére a bestiát visszahívták, mielőtt még az a padawanra lecsapott volna, bár őt is érte valamennyi negatív hatás az Egyengető támadásából, és a tetejében sokkolta mestere bizarr halála. Lourna Dee nemsokára ismételten bevetette az Egyengetőt, ezúttal Keeve Trennis és a kotabi ikerpár, Ceret és Terec ellen, és bár Ceret nem állt a dög útjában, az ikerpár telepatikus összeköttetése miatt ugyanúgy érte őt az állat ereje.

Great Leveler1

 

A Nagy Egyengető azért jelent óriási és gyors megoldást igénylő problémának a béke őrei számára, mert azt veszi célba, ami a Jedik lényege igazából: az Erőhöz való kapcsolódásukat. A mitikus állat koncepciója érdekes, a görög mitológiából ismert kígyóhajó Medusza képességéhez hasonlóan iktatja ki az ellenséget. Őt végül Perszeusz lefejezte, majd a levágott fejet Pallasz Athénének adományozta, aki pajzsára illesztve vetette be a mágikus erejét mások ellen.

 

Ysalamiriegttf1A Star Wars történelmében nem példa nélküli olyan állat, amitől még a Jedik is tartottak. A 90-es évek hajnalán íródott Thrawn-trilógia egyik fontos eleme az yasalamiri nevű hüllőszerű élőlény, amely bár passzívan, de blokkolja az Erőt maga körül, még az Erő-villámokat is elnyelte a hatóterük, így védte magát Thrawn főadmirális is az őrült Jedi-klóntól, Joruus C'baouth-tól. A Régi Köztársaság korában létezett egy a rankorokhoz hasonlító terentatek nevű állatfaj, ami Erő-érzékenyek véréből táplálkozott, és az Erő sötét oldalában átitatott barlangokat és sírokat lakta, egyes teóriák szerint egykor rankorok is voltak, csak a Sithek mutációnak vetették alá őket. Naga Sadow sírjánál számos terentatek védte a bejáratot. A terentateket azóta a kánon is átvette.

 

A kánonban a megkövüléses halál sem először jelenik meg, a Lázadók animációs sorozat bemutatja, hogy a Malachoron egy Sith templom őrzött egy Sith fegyvert, amit Darth Tanis épített. A kyber kristály által működtetett szuperfegyver a helyszínen mindenkit kővé dermesztett, aki a hatósugarában tartózkodott, ennek nyomait fedezték fel Kananék.

Darth Vader Fekv

A Szerzőről

owokaleyo1992

owokaleyo1992

"To defeat an enemy you must know them. Not simply their battle tactics, but their history, philosophy, art." - Grand Admiral Thrawn
A Szerző cikkei

Hirdetés

Hagyatek Banner Allo 1200x6000

Hirdetés

Darth Bane Trilogia Allo