A. D. Foster a neki járó tiszteletdíjakért küzd

alan_dean_foster.png

Alan Dean Foster több mint száz sci-fi és fantasy szerzője. Noha néhány önálló munkája is megjelent magyarul (ilyenek a Humanx Nemzetközösség-könyvek, az Elfelejtett ​űrhajó, a Kiberrítus), többnyire a filmregényeiről ismerhetik. A szerző írta sok más mozifilmé mellett az Egy új remény könyvadaptációját, legutóbb pedig Az ébredő Erőét is, továbbá jelentek meg a messzi-messzi galaxisban játszódó regényei is (Erőpróba, A közelgő vihar).

A szerző a napokban a Science Fiction & Fantasy Writers of America (Amerikai Sci-fi és Fantasy Írók, SFWA) honlapján tett közzé egy nyílt levelet, amelyben arról ír, hogy a Disney leállt a tiszteletdíjak fizetésével több könyve, így a Csillagok háborúja, az Erőpróba, valamint az Alien 1-3. esetében. Ezeknek a könyveknek a jogai azután kerültek a Disney-hez, hogy felvásárolta a Lucasfilm illetve a 20th Century Fox stúdiókat.

Foster szerint a Disney nem reagált sem az ő, sem az ügynökei, sem az SFWA kéréseire. Emellett a cég azt várja tőle, hogy írjon alá egy titoktartási megállapodást, amivel az alkotónak az a problémája, hogy ha a tárgyalások megkezdése előtt megtenné ezt, akkor utána nem beszélhetne az ügyről (azt is megjegyzi, hogy az 50 éves karrierje során sok ilyen megállapodást aláírt, de sosem azelőtt, hogy elkezdett volna tárgyalni).

Hozzáteszi azt is, hogy szüksége lenne a pénzre, mert a feleségének komoly egészségügyi problémái vannak, őt pedig 2016-ban előrehaladott állapotú rákkal diagnosztizálták.

Mary Robinette Kowal, az írói szervezet elnöke a levélhez fűzött megjegyzésében azt írta, hogy példa nélküli esetről van szó, és olyan se volt még, hogy nyilvánosságra kellett hozniuk egy ilyen problémát, mert nem tudták rendezni az ügyet. Kowal szerint a Disney arra hivatkozik, hogy a jogok ugyan hozzájuk kerültek, viszont a korábban aláírt szerződések (tehát azok, amelyeket A.D. Foster kötött a Lucasfilmmel és a Fox-szal), rájuk nem vonatkoznak, éppen ezért nem kötelesek fizetni. Magyarul az ő egészen meglepő állításuk szerint nem örökölték meg a felvásárolt cégek létező szerződéseit.

Az SFWA elnöke viszont rámutat, hogy ez olyan precedenst teremtene, amely alapján a jövőben bármelyik kiadó megteheti, hogy eladja a jogokat egy testvércégének, aztán arra hivatkozik, hogy azt nem köti az eredeti szerződés.

A levél megjelenése óta elkezdett terjedni a Twitteren a #DisneyMustPay ("a Disney-nek fizetnie kell") hashtag, és olyan írók biztosították támogatásukról Fostert, mint John Scalzi (Vének háborúja), Cory Doctorow (Kis testvér), N.K. Jemisin (A megtört föld), Hank Green (Az ​abszolút tökéletes izé), Juliet E McKenna (Einarinn legendája) és az Utóhatás-trilógia szerzője, Chuck Wendig.

A Szerzőről

SonOfMurglak

SonOfMurglak

"But I can be mouthy, because you know, what are they gonna do, fire me?"
A Szerző cikkei

Hirdetés

Hagyatek Banner Allo 1200x6000

Hirdetés

Darth Bane Trilogia Allo