4 ok amiért utálják az EU-t

starwarseu.jpg

Négy ok amiért nem szeretik az Expanded Universe-t (és amiért ezek nem helyesek)

>>A Star Wars Expanded Universe-t(EU) annyira sokan támadják, és nemtetszésüket fejezik ki. Az évek során ezt többször is tapasztaltam [írja Darragh O'Connor, a cikk írója a whatculture.com weboldalon – a szerk.]. Mióta a Disney felvásárolta a Lucasfimet ez fokozottan igaz.
Először pletykákat olvashattunk, majd megerősítették a spin-off filmeket, melyek a Star Wars franchise-on nyugszanak. Számos poszt és cikk foglalkozott azzal, hogy miről kellene szólnia a filmsorozatnak, vagy akár egy önálló film használja az EU-t.
Az emberek egy bizonyos csoportja elutasít mindent a hat filmen kívül. Ők utálják a regényeket, a játékokat, a képregényeket és bármit, ami nem egy Lucas által rendezett film. Először nem értettem, hogy miért, aztán körülnéztem. A választ internetes kommentek és segítőkész trollok mélázása szolgáltatta.

[ A folytatáshoz kattints a tovább gombra...]

01

4.ok:”Ez nem Star Wars”
A legtöbb anti-EU fan erre hivatkozik. Ez az érv általánosan abból származik, hogy az EU teljesen más, mint bármi amit Lucas teremtett, vagy bármi, amiről úgy vélik, Lucas teremtette. Ez vonatkozik bármilyen regényre, videójátékra, és mítosz által teremtett alapelvre. A legfőbb érv az EU mellett - a kreativitást figyelembe véve - az, hogy kitölti az űrt, valóságos érzetet nyújt és megtölti élettel. Erre a legjobb példa a Régi Köztársaság korából az erőteljes bővülés a KOTOR-ral és az Old Republic-kal. Nekem ez sokkal inkább „Star Wars”, mint maguk a filmek, mivel ezek tágabb univerzumot foglalnak magukban. Az Egy új remény in medias res (a dolgok közepébe vágva) kezdődik, és mint ilyen, vannak utalások a külső világra, de nekünk csak a közvetlen történetre kell koncentrálnunk, nem pedig az egész világra. Képzeld el A Gyűrűk Urát Középfölde mélye nélkül, vagy Tolkien leíró elbeszélése nélkül és anélkül, hogy azt éreznéd, ez létezik. Az eredeti Star Wars filmek néha ilyen hatást keltenek. Az EU többletet ad, lehetővé teszi számunkra, hogy elképzeljünk valami sokkal királyabbat.

01

3.ok: „Nem szeretem”
Ez egyéni ízlés kérdése és semmi sem fogja megváltoztatni. Egy csomó mindent nem szeretek, tehát elkerülöm őket. Az ízlést nem lehet megszabni, viszont a rengeteg nemtetszés kifejezése valamiről nem kívánatos eredményre vezethet.

01

2.ok: „Hülyeség az egész”
A Star Wars egy polgár háborúról szól űrbéli varázslókkal kiegészítve…nem elég marhaság? Minden fantasy ostobaság. A jelentősebb kultusz fantasyk cselekménye képtelenség, nevetséges. Hozzá kell adnod egy kevés valótlanságot. Képzeld el amint a Bosszúállók azt mondják, „nos, nem tudok Vasember ruhát készíteni, szóval ez hülyeség.” Vagy „nem tudok átváltozni Hulk-ká, szóval nem veszem meg.” Ez csak egy őrült gondolat. Néhány helyen hülyeség lehet, de ez kitaláció. Az összes ritkán előforduló idióta momentum ellenére, van azért megható férj és feleség, fiú - és lánygyermek történetrész, hatalmas űrcsaták, klasszikus lovagi párbaj és fantasztikus történet, mindezek túllépik a műfaj határait. Negatív hozzáállással nem jó ötlet bármibe is belevágni.

01

1.ok: „Rajongók által írt történet”(Fan fiction)
A negyedik okhoz hasonlóan erre is sokan hivatkoznak. Azért mert George Lucas nem maga írta a regényeket és nem ő készítette a játékokat már fan fiction? Szóval minden Batman sztori amit nem Bob Kane és Bill Finger írt, az is fan fiction? És mi a helyzet Pókemberrel? Csak Stan Lee írhatja meg a történetét? Hát, persze, hogy nem.
Egyszer, talán – kulturális jelentőségként beállítva – többé válik majd, mint csak egy könyv, egy játék vagy filmek sorozata. Lucas elhatározta: modern mítoszt készít, hogy tükrözze az antik világot és csak ennyit tett. Vess egy pillantást a SWU-re és meg fogsz lepődni. Nem rossz annyira, mint gondolod. <<

Egyetértesz Darragh O'Connor véleményével? Van olyan része az EU-nak, amit nem szeretsz, netán utálsz – ha igen, miért? Izzanak a billentyűzetek!

A Szerzőről

PAVideoStudio

PAVideoStudio

"Csak annyit tehetünk, hogy vállaljuk és elfogadjuk a felelősségünket, és megtanulunk együtt élni a következményekkel."[...]"Ahhoz, hogy megváltoztassuk a jövőt, nem elég tervezgetni, cselekednünk is kell!" /Corran Horn (Én, a Jedi)/
A Szerző cikkei

Hirdetés

Hagyatek Banner Allo 1200x6000

Hirdetés

Darth Bane Trilogia Allo