30 éves A Jedi visszatér

Return_of_the_jedi_logo.png
30 éves A Jedi visszatér! Ugyanis 1983. május 25-én mutatták be az űropera befejezésnek szánt részét. Már a címe is elég érdekes. Olvastam, hogy sokan – köztük én is – azt hitték, hogy a Jedi, aki visszatér kizárólag nem más, mint Luke. Viszont nemrég olvastam, hogy valójában akár négyféleképpen is lehet értelmezni a címet. Először is lehet a Jedi Rend, hiszen Luke egyszemélyes hadseregként tudatja a galaxissal, hogy létezik a Rend. Másodjára, a Jedi eszmékre. Harmadjára, Luke-ra, mivel már jedilovagként küzd meg a gonosszal A Birodalom visszavágban elszenvedett vereség után. Végül pedig, Anakinra, mert ő az, aki visszatér a Sötét Oldalról. Így már érthető, hogy miért Hayden izzik neonban az endori ünnepség alatt a 2004-es DVD kiadáson.


[Exklúzív videók és infók a tovább gomb mögött…]

Tumblr Lrvsyhjngi1qge3c5o1 500

Lawrence Kasdan
, aki A Birodalom visszavág forgatókönyv írója is, a címet A Jedi bosszújá-ra változtatta, mivel A Jedi visszatér címet semmitmondónak találta, majd valaki kihangsúlyozta, hogy a bosszú ellentétben áll a jedi lovagok törvényeivel. Maga a történet is változott a készítés ideje alatt, például csak ekkor dőlt el véglegesen, hogy Vader Luke apja lesz. Így került be a filmbe az eredeti tervekben nem szereplő dagobah-i jelenet Yodával, amelyben a vén Jedi-mester beismeri, hogy Vader Luke apja. Költségvetési okok miatt kikerültek viszont a filmből az eredetileg tervezett jelenetek a Kashyyyk-on, melyekben a vukik harcoltak volna a birodalmi gárdával. Ez a helyszín az Endor-holdra került, és megjelentek a „kettébevágott vukik”, ahogy Lucas nevezte az ewokokat. További érdekesség, a filmezés alatt, hogy eltereljék róla a figyelmet, a rendezők azt mondták, hogy egy horrorfilmet készítenek.

Star Wars Episode Vi Return Of The Jedi Hd 476998

Richard Marquand, a rendező két helyen is benne van a filmben: először ő Jabba vallatódroidjának hangja, másodszor pedig az egyik AT-ST vezetője, akit Leia lelő. A nagy űrcsatában állítólag az egyik hajó egy surranó, amit az effekt-csapat egyik tagja dobott be a makettok közé. Csak ehhez a jelenethez annyi trükköt használtak fel, ami elegendő lett volna egy teljes filmhez. Az ewokok nyelvét a filippínó és a kalmuk nyelv ihlette, a hutt beszédet pedig az inkák quechua nyelve. Nien Numb, Lando segédpilótája egy kenyai nyelven, hayául beszél - a szövegét egy Amerikában tanuló kenyai diák, Kipsang Rotich mondta fel. A kenyai bemutatója során a közönség megdöbbent, hogy anyanyelvét hallhatja egy szuperprodukcióban. A rancor üvöltését állítólag egy tacskó eltorzított hangjával hozták létre.

Luke The Hutt

Jabbát, a huttot egy félmmilió dollárba került, három hónapig készült, 1 tonnás bábúval keltették életre. Ketten ültek a makett belsejében, egyikük az egyik kezét és a nyelvét, a másik a másik kezét, a száját és a fejét mozgatta. Egy kisnövésű bábos mozgatta Jabba farkát, egy mögötte állt és onnan irányította a fejét, egy újabb ember pedig távirányítással keltette életre a szemeit és az arckifejezését. Stuart Freeborn építette, David Alan Barclay, Toby Philpott és Mike Edmonds ültek a belsejében. Edmonds egyébként egy ewokot is eljátszott az endori jelenetekben.
A film számos változtatáson esett át az elmúlt 30 évben. Egy új témát is készítettem a fórumba, melyben a film kiadásai kerültek górcső alá. Elolvasni itt tudjátok.

Itt láthatjátok a Revenge of the Jedi előzetesét:

Az alábbi hangulatos videót a Fox készítette A Jedi visszatér ausztráliai premierjén:

Ez pedig egy múzeumba való videó a bárkás jelenet forgatásáról! Sajnos hang nincs. :(

Az utolsó videót pedig én készítettem az évforduló alkalmából. A fönti cikket hallhatjátok nagyobb kihagyásokkal és hozzáadásokkal, de több képpel, sőt két ROTJ LEGO készletet is bemutatok (a bemutató 4:03-tól kezdődik). Mivel ünnepeltek? Megnézitek a filmet?

A Szerzőről

PAVideoStudio

PAVideoStudio

"Csak annyit tehetünk, hogy vállaljuk és elfogadjuk a felelősségünket, és megtanulunk együtt élni a következményekkel."[...]"Ahhoz, hogy megváltoztassuk a jövőt, nem elég tervezgetni, cselekednünk is kell!" /Corran Horn (Én, a Jedi)/
A Szerző cikkei

Hirdetés

Hagyatek Banner Allo 1200x6000

Hirdetés

Darth Bane Trilogia Allo