12 érdekesség Az utolsó jedikhez kapcsolódó képregényekből

Banner.png

Korábban már közöltük annak a cikknek a fordítását, amelyben Jason Fry elárulta, mely könyvekhez kapcsolódik Az utolsó Jedik regényadaptációja. Most azt a starwars.com-on megjelent szöveget olvashatjátok el, amelyben összeszedték, hogy a kánon-képregények hogyan egészítik ki a film sztoriját. A fordításért a Kieron Gillen-interjúhoz hasonlóan ezúttal is MagyarMage-et illeti a köszönet!

1.) Mon Mothma szkeptikus volt a Craittel kapcsolatban

Míg Leia Crait elhagyatottságát előnynek látta, addig Mon Mothmának voltak a bolygóval szemben fenntartásai: „Annak, hogy egy bolygó halott, megvannak az okai. Oka van annak, hogy semmi nem él meg rajta.” Leia mégis kiállt amellett, hogy a bolygó kiterjedt barlangrendszere ideális búvóhelyként szolgálhatna a Birodalom fürkésző tekintete elől. Végül Mon Mothma engedélyezte Leiának és társainak, hogy felderítsék a bolygót. (Forrás: The Storms of Crait)

Crait

 


2.) Leia kapcsolata az ásványbolygón egy volt bányász, Trusk Berinato

Bail Organa egy olyan ember volt, aki meglátta a jót az emberekben – a „lehetőséget”, ahogy Leia fogalmaz. Trusk Berinato a craiti bányákban dolgozott évekkel a képregényben látható események előtt, mostoha körülmények között, amikor Bail Organa jobb biztonsági intézkedések és igazságosabb bérezés bevezetéséért küzdött. Azonban, akárcsak Mon Mothma, Han sem bízik meg Berinatóban – talán nem alaptalanul. „Nem hiszem el, hogy te nem látod [hogy nem megbízható]”, panaszkodik Han Leiának, „csak azért, mert ’asszonyomnak’ szólít, és hajlong előtted”. (Forrás: The Storms of Crait)

3.) A vulptexek („kristályrókák”) nem az egyetlen őshonos életformák a Craiten

A kültéri sós síkságokon Luke és Wedge belebotlik a helyi faunába, de nem azokba a „kristálylényekbe”, amiket a Rian Johnson-féle Az utolsó jedikben láthatunk. A bolygó felszíne alatt található sós óceán pikkelyes „dűneférgeknek” ad otthont, amik hasonlóak néhány olyan teremtményhez, amikkel Luke-nak is meggyűlt a baja odahaza a Tatuinon. Miután rászól Wedge-re, hogy tegye el a sugárvetőjét, Luke magyarázatba kezd: „Nem foglalkoznak veled, ha te sem foglal…” De már késő: Han Solo máris végzett mindkét féreggel, amivel viszont felkavarja Csubit. Jobb félni, mint megijedni? (Forrás: The Storms of Crait)

4.) A porgok rendkívül kíváncsiak

„A legjobb házi kedvenc” című sztoriban Emil Graf rajongását fejezi ki a háziállatával, Nonival kapcsolatban (egy kowaki gyíkmajom; akárcsak Jabba udvari bolondja, Salacious B. Crumb avagy Buja Féreg – A ford.), amikor is droid társuk, Crater megjegyzi, hogy számos, jóval elragadóbb lény létezik, mint például a loth-macska, a convor (a Lázadók sorozatban látható bagolyszerű lények – A ford.), a mooka (eredetileg a már Legendákba tartozó Jedi herceg ifjúsági regénysorozatban tűnt fel – A ford.), az ewok, vagy éppen a legbájosabb mind közül, a porg. Cratertől megtudjuk, hogy a porgok képesek bárhová beszuszakolni magukat, ami nagyobb, mint a koponyájuk, és hogy a végletekig kíváncsiak. „Még a vad porgok is szokatlanul rajonganak az emberek tárgyai iránt”, teszi hozzá. (Forrás: Star Wars Adventures 5, The Best Pet)

5.) Egy porg szinte bármi elfogyaszt!

„Imádnak új dolgokat megízlelni”, meséli Crater. És mint kiderül, rengeteg hely van a gyomrukban. „Olyanok, mint a feneketlen gödrök.” Több képregénykockán keresztül figyelhetünk meg egy porgot, ahogy éppen valaki (talán éppen Rey?) fogkeféjét majszolja, majd fogkrémet nyel közvetlenül a tubusból. Aztán böfög egy jóízűt, megborzongva a rossz íztől, végül az egészet leöblíti egy pohárka vízzel. (Forrás: Forrás: Star Wars Adventures 5, The Best Pet)

Rey Porgs
6.) Rose Tico elvégzi a házi feladatát

Rose hajhatatlansága, hogy a műszakja vége után is fennmaradjon, és a Raddus holo-kézikönyvét tanulmányozza, igazán megkülönbözteti őt a többi szerelőtől az Ellenállás zászlóshajóján. (Forrás: Star Wars Adventures 6, Rose Knows)

7.) Rose és Poe már Az utolsó jedik előtt ismerték egymást

Amikor Poe arról kérdezi Finnt és Rose-t az orvosi fülkében, ahol Leia tábornok lábadozik Az utolsó jedikben, hogy hogyan találkoztak, az az érzésünk támadhat, hogy Rose már ismeri Poe Dameront. És valóban, a Star Wars Adventures 6. számában éppen az első találkozásukat láthatjuk. Akárcsak Finn esetében, Rose-t rögvest elfogja a rajongás, amikor a Csillagpusztító Bázis elleni csata híres hősével találkozik. (Forrás: Star Wars Adventures 6, Rose Knows)

8.) Rose már a craiti csatát és a canto bighti kalandokat megelőzően hős volt

Van egy nagyszerű mottó a Csillagok háborúja eredeti, 1976-os regényadaptációjának elején, ami Leia Organa szenátortól származik: „A lehető legrosszabb helyen, a lehető legrosszabbkor éltek. Nem csoda, ha hőssé lettek.” A „Rose knows” („Rose tudja”) sztoriban Rose olvasás iránti szeretete váratlanul hőssé teszi őt, amikor Poe Dameront és osztagát támadás alá veszik az Első Rend TIE vadászai. Rose lesz Poe utolsó reménye. (Forrás: Star Wars Adventures 6, Rose Knows)

Rose
9.) Bár Rose a csúcstechnológia bensőséges ismerője, ugyanakkor fogékonyság a régimódi dolgok iránt is

Amikor Leia tábornok kezdeményezi, hogy erőforrásokat halmozzanak fel a D’Qaron, hozzáteszi, hogy az üzemanyag túl „értékes”, ezért az Ellenállás nem engedheti meg magának, hogy robogókat használjon. Rose, a félénk barkácsoló, aki tapasztaltabb annál, mint amire az életkora következtetni engedne, azonban vonakodva előáll egy javaslattal: építsenek primitív „kerekes járműveket” – elektromos tricikliket -, hogy hatékonyabban szállíthassák az erőforrásokat. A főnöke, Lazslo, kigúnyolja az ötletét, de Leia bátorítja: „Nézzük, hogy mihez tudsz kezdeni azzal a halom ócskavassal!”, mondja neki. (Forrás: Forces of Destiny — Rose & Paige)

10.) Leia tábornok ad Rose-nak néhány csodás tanácsot

Amikor az első teherkocsi, amit épített, nem indul, Rose elbátortalanodik, de a tábornok felajánlja a nehezen kivívott bölcsességének egy darabkáját, amikor azt mondja: „Az emberek, akik megízlelik a győzelmet, többször buktak el, mint bárki más. Szóval bukj csak el újra és újra, egészed addig, amíg meg nem találod azt a megoldást, ami működik. Ne hagyj fel a próbálkozással!” (Dawson szövegkönyvének ezen mondatai olyanok, mintha akár maga Carrie Fisher írta volna őket, bármelyik galaxisban inspirálóan hatnak; Delilah S. Dawson többek között a Phasma című regény szerzője is – A ford.) (Forrás: Forces of Destiny — Rose & Paige)

11.) DJ egy szerencsejátékos – és csaló

Egy szélhámos, aki nem követi a szabályokat: DJ holo-kártyázva tölti a mindennapjait a canto bighti kaszinókban, és az osztók imádják őt. De mivel, hogy nem hisz a helyes és helytelen, illetve a világosság és sötétség kettősségében, DJ a legnagyobb nyugalommal használja fel kódtörői tehetségét, hogy kijátssza a rendszert, és megjelölje a kártyákat a saját érdekében. (Forrás: DJ: Most Wanted)

12.) Cantonica lakói nem csupán szerencsejátékokra és fathierversenyekre kötnek fogadásokat

Évtizedekkel azután, hogy Anakin Skywalker legyőzte Sebulbát a Boonta-esti futamon, a rendkívül veszélyes fogatversenyzésnek továbbra is rengeteg rajongója van. Legalább egy népszerű versenyző, Groff Fordly rendszeresen fellelhető Canto Bight kaszinóiban, amint kreditjeit szórja. És mint kiderült, DJ is a rajongója. „Néha fogadok is rád”, közli DJ a versenyzővel, „még sosem okoztál csalódást.” A galaxis egy hatalmas hely, tele meglepetésekkel, de szerencsére van, ami sosem változik. (Forrás: DJ: Most Wanted)

A Szerzőről

SonOfMurglak

SonOfMurglak

"But I can be mouthy, because you know, what are they gonna do, fire me?"
A Szerző cikkei

Hirdetés

Hagyatek Banner Allo 1200x6000

Hirdetés

Darth Bane Trilogia Allo