10 dolog, ami a képregényekből derül ki Luke-ról

Luke_Skywalker_Secret_Yellow_Lightsaber_Star_Wars.jpg

A Star Wars kánon univerzumában a kiegészítőnek szánt tartalmak segítenek elmélyíteni és kibontani egy-egy klasszikus és kevésbé ismert karakter történetét. Előbbiek közé tartozik Luke Skywalker, akit előszeretettel vetnek papírra a képregényes szerzők, főleg a fősodorhoz tartozó Marvel-féle Star Wars sorozatra igaz ez. Érdekességnek és ajánló gyanánt itt van 10 dolog, ami megtörtént Luke Skywalkerrel az eddigi kánon képregényekben.

1. Gyerekkorában majdnem életét vesztette

 

Anakin fia 19 évig élt elszigetelt éltet Owenéknél, droidokat pucolva, a betakarításban segédkezve, Biggséknél múlatva az időt. Ám a tragikus váltás előtti élete sem volt mindig izgalmaktól mentes: egy eset során majdnem véget ért a történet Luke számára. A Marve-féle 2015-ös Star Wars képregénysorozat 7. számában, ami Obi-Wan naplójának egyik feljegyzését eleveníti fel. A nyolc éves Luke belefut Jabba, a hutt verőlegényeibe, akik a Lars családtól akarják beszedni az uzsorát a Tatuinon oly értékes víz formájában. Erre a remete Obi-Wan Kenobi is felfigyel, aki elintézi a bajkeverőket, miközben Luke elesik és keményen beveri a fejét, amitől elájul. A Jedi felkarolja Luke-ot, és hazaviszi nevelőszüleihez.

Luke Comic1

 

2. A második fénykardja nem zöld színű volt

 

Luke A Birodalom visszavágban veszíti el jobb kezét fénykardjával együtt, de még ez a fájdalom sem hasonlítható össze a szörnyű igazsággal, miszerint a rettegett Darth Vader az apja. A filmeket tekintve azt hihetnénk, hogy Luke rögtön A Jedi visszatérben látott zöld színű pengére váltott, azonban a 2020-as Star Wars képregény-sorozat A sors ösvénye című kötetében kiderül, hogy a második fegyvere sárga volt, mint ahogy Reyé is a Skywalker korában. Luke a Tempes nevű peremvidéki világra repül, egy elhagyatott bázis felé, ahol egy Jedi-templomőr által a múltban forgatott sárga fénykardot talál, azonban később úgy dönt, hogy saját maga alkotja meg Jedi-fegyverét.

 

3. Meggyengül a kapcsolata az Erővel

 

Az előző pontnál említett szörnyű igazság alsó hangon is karakterformálóan hatott Luke-ra, azonban ez mentálisan földhöz is vágta, és önismereti krízisbe taszította. Szintén A sors ösvényében elevenedik meg, hogy próbálja magához hívni az Erőt, de nem sikerül azon keresztül felvennie a kapcsolatot Yodával. Eme gyengesége alapján kételkedik abban, hogy Jedinek hivatott-e, ami szöges ellentétben áll A Jedi visszatérben látott viselkedésével.

 

4. Életébe beköszöntött a szerelem

 

A Legendák univerzumban Luke-nak volt jó pár kapcsolata, mielőtt megismerte és feleségül vette Mara Jade-et, a Császár jobbkezét, akitől egy gyermekük született, Ben Skywalker. A kánonban Az utolsó Jedik regényváltozatában egy látomásból megtudhatjuk, hogy milyen lett volna Luke élete, ha sosem csatlakozik a Birodalom elleni harchoz: a sivatagbolygón maradva elvette volna gyerekkori barátját, Camie Loneoznert. A látomás után az is kiderül, hogy Luke-nak soha nem volt felesége. Ez viszont nem jelenti azt, hogy a szerelmet sem találta meg. A 2015-ös Star Wars képregény 58. számában Darth Vader elől elmenekülve őt, Hant és Leiát befogadja Thane Markona volt fejvadász. Luke megismerkedik Thane lányával, Tulával, aki egy Jedi leszármazottja volt, majd eme közös pont lesz a kiindulópontja kettejük kapcsolatának. A kánonban azonban nem ő volt az egyetlen nő, aki iránt romantikus érzéseket viseltetett. A Jedik örököse című regényben a Lázadók Szövetségében dolgozó Nakari Kelen és őközötte szintén forrt a levegő.

Star Wars Marvel Comics 58 Luke Skywalker Tula

 

5. Nem a VI. részben csapott össze először Boba Fettel

 

Boba Fett legelőször az 1978-as Star Wars: The Holiday Special különkiadásban tűnt fel rajzfilmfigura formájában, hús-vér alakjában pedig A Birodalom visszavágban mutatkozott be. Ha a filmeket nézzük, Luke a Bespinen találkozik először Fett-tel, aki rálő a barátai után kajtató Skywalkerre, de persze hősünk még idejében fedezékbe vonul. A következő filmben ismét összeakaszkodnak a Tatuinon a sarlakk verménél, de ez Fett karrierje számára derékba törő fiaskónak bizonyul. Ám a 2015-ös Star Wars képregény 6. számában olvashatjuk, hogy még az Egy új remény után is volt egy eset a Tatuinon, Ben kuckójában, ahol a mandalori fejvadász le akarja szállítani Vadernek a Halálcsillagot megsemmisítő pilótát. Ez az Erőnek köszönhetően nem sikerül neki, és Fettnek meg kell elégednie azzal az információval, miszerint a Sith-nagyúrnak egy Skywalker nevű fiatalembert kell keresnie, amitől Vader azt a következtetést vonja le, hogy van egy fia.
 

6. Majdnem megismételte apja sikerét

 

A fogatversenyzés űzését nem az emberi fajnak találták ki az őrült száguldás és kanyarok miatt. Ritka kivételnek örvendhetett a fiatal Anakin Skywalker, aki gyerekkorát taposva megnyerte a Boonta-esti futamot, ezzel megváltva saját szabadságát. Pár évtizeddel később felnőtt tulajdon fia ugyanebbe a helyzetbe kerül. A Star Wars fősodor negyedik különszámában Luke egy küldetés miatt a Hradreekra megy, hogy pénzt szerezzen a Lázadók Szövetségének. Ez, mint megszokhattuk, káoszt szül, ami magát Darth Vadert is bevonzza. Egy macska-egész harc után Luke egy fogatban köt ki és versenyezni kezd, aminek Vader is szemtanúja lesz. Skywalker bámulatos vezetési technikájával éppen történelmet készül írni az egyik legrangosabb fogatversenyen, amikor Vader az Erővel közbeavatkozik és szétzúzza az egyik hajtóművét a cél előtt. Sebulbai szabotázs, ha úgy tetszik.

 

7. Luke és Snoke összecsapása

 

2015-ben még alig lehetett valamit tudni a folytatás trilógia főgonoszáról, azóta kiderült többek között, hogy Snoke Palpatine kreálmánya, akit az elejtett utalások alapján Luke levágott kezéből hoztak létre. A Kylo Ren felemelkedése című képregény meséli el Luke unokaöccse pálfordulását és Kylo Renné válását. Ben a Jedi-akadémia felégetése után Snoke-hoz utazik, hogy tanítványává fogadja őt, és az üdvözlés mellett a nagyra nőtt entitás panaszosan megemlíti neki, hogy Ben volt mestere az okozója eldeformált kinézetének.

Star Wars Comic Luke Broke Snokes Face

 

8. A Halálcsillag előtt is megmentő volt

 

Ismét egy visszaemlékezésből tudhatunk meg újabb részletet Luke tatuini életének egyik mozzanatáról. A 2015-ös Star Wars képregény-sorozat 20. számában újfent Ben Kenobi naplóját fellapozva a múltba merengünk. A történet azt a kísérletet meséli el, amikor Luke megszökött otthonról azzal a T-16-os szöcskével, aminek modelljével a IV. részben játszadozott, azonban kóbor kalandja hőstettben tetőzött. Owen bácsi rosszkor volt rossz helyen, és szerencsétlen találkozást tapasztal meg a Black Krrsantan nevű vuki fejvadásszal. Luke hirtelen megbánja tettét és visszafordul, majd a túszul ejtett és a hegyről letaszított Owen bácsit elkapja, és ezzel megmenti járművével.

 

9.  Egyszer már csúnyán elbánt a Ren-lovagokkal

 

Luke és a Ren-lovagok afférja mélyebbre nyúlik, mint a filmekből hihetnénk. A Kylo Ren felemelkedése képregény az előbb említett csoporttal is foglalkozik, amiben a fiatal Ben Solo, Lor San Tekka és az idősebb Luke összecsap a sötét oldal használóival, és segítség nélkül legyőzi mind a 6 lovagot, Ren nevű vezetőjük pedig elmenekül. A további történéseket ismerjük, amiben az átállt Kylo magához veszi a Ren-lovagokat, míg a Skywalker korában a jó oldalra visszatért Ben jelenti majd végzetüket.

Star Wars Comic Knights Of Ren

 

10. Még ő sem célozhat mindig pontosan

 

"Szép lövés volt, tanítani kellene!" - mondotta Han Solo a Halálcsillagot megsemmisítő Luke Skywalkernek. Minden bizonnyal Luke az Erő segítsége nélkül aligha vitte volna be a sorsdöntő találatot a IV. részben, ám a rejtélyes láthatatlan energiamező nem mindig állt az ő pártján. A War of the Bounty Hunters crossover képregényben ismét X-szárnyúba ül, hogy egy hasonló szituációban megismételje három évvel korábbi tettét, de pont a yavini csata alternatív verziója jelentkezik nála látomás formájában - ami balszerencsésre fordul, mert Vader kilövi a Millennium Falcont -, ezért elhibázza, és osztagtársainak kell teljesíteniük helyette a küldetést. Szerencsére a találattól a vulkán éppen kitör, és a kirobbanó láva megsemmisíti célpontjukat, egy birodalmi csillagrombolót.

A Szerzőről

owokaleyo1992

owokaleyo1992

"To defeat an enemy you must know them. Not simply their battle tactics, but their history, philosophy, art." - Grand Admiral Thrawn
A Szerző cikkei

Hirdetés

Hagyatek Banner Allo 1200x6000

Hirdetés

Darth Bane Trilogia Allo