banner1.png

Fórum


 • Paul Tobin: Vaják: Az elátkozottak háza képregény
  A Dark Horse-nak nem volt könnyű dolga, amikor a díjnyertes lengyel szerző, Andrzej Sapkowski Vaják könyvsorozatának világán játszódó képregényt készített. Sapkowski stílusa egyedülálló és különleges. Mégis úgy gondolom, hogy Paul Tobin írónak és Joe Querio rajzolónak sikerült jól megfogniuk ezt a világot, nagyszerűen ráéreztek Geralt karakterére és egy élvezetes sztorit tettek le az asztalra. A történet önállóan olvasható, független a Vaják-ciklus bármelyik kötetétől, így azok is kézbe vehetik, akik nem olvasták a regényeket, antológiákat.
  A történetben Geralt találkozik egy Jakob nevű vadásszal, aki egyedül kóborol Angren földjén, a Fekete-Erdőben. Különös egy szerzet. Állítása szerint a brukszák elragadták szeretett feleségét, Martát és brukszát csináltak belőle. Geralt és Jakob egy elátkozott házba tévednek. Elég kísérteties hely, ahol rendre felbukkan a titokzatos Marta is. Egy Vara nevű szukkubusz is feltűnik. A helyszín hangulata nagyon misztikus és rejtélyes. Az üvegablakok állandóan változnak, valamilyen történetet mesélnek el, vagy veszélyre figyelmeztetnek. A ház és a környéke tele van élőhalottakkal és különféle szörnyekkel. A síri boszorka, a fullasztány és a lesi nagyon jól meg vannak rajzolva és kifejezetten ijesztőek. A történetben sokáig nem tudjuk, ki kicsoda és milyen szándékok vezérlik A történet végén maga Marta ad magyarázatot, ami végül nagyon más képet fest Jakob-ról, mint azt az olvasó elsőre gondolta. Jakob egy téveszmés és erőszakos bolond, aki ráadásul szadista is. Így a sztori végén egyáltalán nem tudtam sajnálni, mikor elérte a végzet.
  Tobin jól meg tudta fogni a régi Geraltot, aki még a Cirivel való találkozás előtt zárkózottabb volt, és inkább semleges igyekezett maradni. A figurákról sokáig nem sokat árul el, így van meglepetés is a sztoriban. Mindig is szerettem, ha egy szereplőről kiderül, hogy végül is nem az, akinek mondja magát. Joe Querio rajzaival elégedett vagyok. Pár helyen egy kissé elnagyolt, de nagyon hangulatos és misztikus képeket varázsolt az olvasók elé. Különösen érezhető a feszültség, a sejtelmesség azokon a képkockákon, melyeken nincs szöveg. Az érzelmek ábrázolása kitűnő.
  Rendkívül elégedett vagyok az első Vaják képregény kötettel. Egy egyszerű sztori, de mégis magával ragadó a misztikussága és a rejtélyessége. Ötös.
   


 • Agatha Christie: Poirot: Az Ackroyd-gyilkosság
  A negyedik Poirot könyv ismét regény. A történet különleges lett. Sikerült jól félrevezetni engem. Egyáltalán nem sejtettem, hogy ki is a tettes.
  Ralph Patton-ről valahogy nem gondoltam, hogy gyilkos lenne. Túl sok, egymástól eltérő indíték is mellette szólt. Inkább Blunt-ra, vagy Raymond-ra gyanakodtam. A sztori egyik legjobb pontja: mindenkinek van valamilyen rejtegetni valója, amely gyanússá teszi a szereplőt és a cselekedetit. Ahogy ezeken végig zongorázik Christie, az valami fenomenális. Sheppard doktort valahogy kizártam már az elején, hiszen most ő a mesélő. Nagy hiba volt, egyben egy zseniális húzás Agatha Christie-től. Ugyanis tényleg ő volt. Csak Poirot végső fejtegetésénél tartottam gyanúsnak Sheppard-öt. Itt is az apróságokon volt a hangsúly. A félrehúzott fotel, a megrendelt diktafon. Patton és Ursula, valamint Flora és Blunt kapcsolata megint csak nagyon félrevezető volt. Flora hazugsága jól megkavarta az alibik dolgát. E mellett a Kent nevű fickó feltűnése is nagy csavar volt.
  Poirot-t érdekes volt visszavonultan látni. Örülök, hogy a későbbi könyvekben is aktívan nyomoz.

  A felvezetés hosszú volt, de megérte, így nagyon jól megismertük a potenciális gyanúsítottakat. Caroline karaktere egy kissé idegesítő volt, de a cselekmény fordulatossága ezt tökéletesen ellensúlyozta. Ötös.
   


 • Spawn 1. kötet (1-6. szám)
  A Spawn képregény sorozat még annak idején 1992-ben indult útjának. Hamar hihetetlen népszerűségre tett szert és Spawn a 90-es években bekerült a legnépszerűbb képregény figurák közé, olyan karakterek melle, mint pl. Superman, Batman, Pókember, vagy Rozsomák. Az Image Comics-nál megjelenő Spawn Todd McFarlane fejéből pattant ki. Képregényekben jártasabb emberektől hallottam, hogy a pokolivadék megjelenése fordulópont volt a képregények történetében. Az Image-nél jóval nagyobb kreatív szabadságot kaptak az írók és a rajzolók. Jelen gyűjteményes kiadás a sorozat 1-6. számát foglalja magában. Itt megjegyzem, hogy egy kissé érthetetlen az Image beosztása, hiszen a 7. szám átkerült a második kötetbe, pedig jobb lett volna itt kiadni, hisz a 6-7. szám egy két részes történet.
  A címszereplő, Al Simmons, a kormány titkos bérgyilkosa. Megölték, lekerült a pokolba, ahol egy Malebolgia nevű démon felajánlotta neki, hogy újra láthatja a szerelmét, Wandát, cserébe adja el neki a lelkét. Simmons 5 évvel később kerül vissza a Földre pokolivadékként. Itt indul a széria. Al memóriája töredezett.
  Az 1-4. szám egy négy részes történet, Kérdések címmel. Az olvasók csak fokozatosan tudják meg mi történt Al-lal, de még így is sok minden homályban marad. A legfőbb kérdésekre választ kapunk. Al azért kötött alkut Malebolgiával, hogy újra együtt láthassa feleségét, Wandát, Wanda időközben újraházasodott, Al legjobb barátja, Terry vette le feleségül. Spawn teljesen össze van törve, zavarodott, dühös, nem akar más játékszere lenni. Már az elején rájön, hogy rossz üzletet kötött. Próbálja keresni a helyét. Már az elején láthatjuk, hogy Al Simmons nem volt velejéig rossz ember. Az első számban egyből egy nő segítségére siet, akti meg akarnak erőszakolni. A kedvenc jeleneteim közé tartozik az, amikor Al megmentette a lányt, rátörnek a fájdalmas emlékek, aztán a lány maga vigasztalja, holott eleinte még félt a pokolivadéktól. Rejtélyes gyilkosságok történnek, maffiavezérek szívét tépkedik ki. A tettes: a Violátor, aki lelkeket gyűjt a pokolnak. A Violátor nevű démon azt a feladatot kapja, hogy felügyelje az ifjú pokolivadékot. Al hihetetlen erőre és ruházatra tesz szert. A kinézete abszolút menő. sötét, komor, veszélyes. A képességei elképesztőek. Nem korlátlan az ereje, ráadásul folyamatosan apad a használat után, melyet az óra jelez. Spawn lassan elkezdi tanulni képességeit. A sztori végére színre lép Malebolgia is, Spawn összecsap a Violátorral, nagyon akció dús lett.
  Az ötödik szám, az Igazságszolgáltatás egy végtelenül kemény és brutális sztori.
  Billy Kincaid egy végtelenül beteg, mocskos, szadista gyilkos. Gyerekgyilkos. 27 gyereket ölt és kínzott meg mielőtt elkapták, Csak egy gyilkosságot sikerült rábizonyítani, aztán mégis a minta maga viselete és az enyhítési kérelem miatt hat és fél évet ült csak le, aztán kiengedték. McFarlane itt nagyon felkavarja az olvasót, és sikerült egy olyan pszichopatát behoznia a történetbe, akit minden olvasó szétdarabolva látna csak szívesen. A sztoriban egy kicsivel nagyobb szerepet kap Sam Burke és Twitch Williams nyomozók, akiknek nemcsak egyedi a stílusuk, de még becsületesek és megnyerők is. Spawn is megtudja, hogy Kincaid szabad és a nyomába ered. (Annak idején Al Simmons-ként felbérelték, hogy ölje meg Kincaid-et, de a zsaruk hamarabb lekapcsolták.) Csak azt sajnálom, hogy nem láttuk, ahogy Spawn elbánik Kincaid-del, bár a végeredményt látva biztos piszkosul fájt neki.

  A hatodik szám a Bosszú első része.
  A maffia a Violator által elkövetett gyilkosságokat Spawn-nak tulajdonítja, és úgy döntenek megszabadulnak tőle. Mivel már híre ment Spawn hihetetlen erejének, így a kiborg Overt-killt bérlik fel. Overt-kill brutális és kegyetlen, gyakorlatilag egy kész Terminátor. Spawn kemény ellenfelet kap, ráadásul Al úgy dönt most kezd el spórolni a pokoli erejével, így nem csoda, hogy Overt-kill elpáholja. Al úgy dönt, hogy a hadsereg titkos fegyver készletéhez nyúl és hagyományos módon intézi el a kiborg gyilkoló gépet.
  Az első kötet 6 nagyon erős számból áll. Az olvasót hamar beszippantja Spawn világa. Számomra nagyon vonzó volt a misztikus hangulat, a dráma és az akció megfelelő elegye. Egy sötétebb, komorabb képregényre lehet számítani, több helyen véres is, úgyhogy csak azoknak ajánlom, akik nem riadnak vissza ettől. Nekem nagyon tetszett, érdemes volt elolvasni. A szöveggel és a rajzokkal is elégedett voltam. Ötös.

   


 • Dan Brown: Inferno (Robert Langdon-sorozat 4. kötet)

  A harvardi egyetem híres szimbólumkutatójának, Robert Langdonnak az újabb feladata a Dante Pokol művének és reneszánsz szobrok, festmények rejtett utalásai révén megtalálni az utat az emberiséget fenyegető apokalipszis elhárításához. Természetesen az aktuális női főhős, dr. Sienna Brooks a professzor segítségére siet, illetve fordítva, titkos szervezetek pedig üldözőbe veszi őket, miközben versenyt futnak az idővel. Ismerős ugye? Sok hasonlóság fedezhető fel az előző három kötettel kapcsolatban, de azért az erkölcsi vetület aktualitása miatt kiemelkedik közülük.

   


 • John Roberts & Evan Wright: Amerikai Desperado

  Ez a könyv Jon Roberts amerikai olasz maffiózó életét mutatja be a gyerekkorától a letartóztatásáig, miközben megismerjük az 1960 és 90 közti Amerikát, az összefonódó politikai érdekeket, a gazdagok világát.

  Az idők folyamán Jon lett a Don Ochoához és Pablo Escobarhoz köthető Medellín-kartell egyik amerikai képviselője. A férfi dolgozott többek között Barry Seallel, együtt bulizott Jimi Hendrixszel, bérgyilkosságokat hajtott végre, karrierje csúcsán havi 10 tonna kokain becsempészésében működött közre.

   


 • A. J. Quinnell: A kék gyűrű

  A zsoldos folytatásának (Tökéletes gyilkosság) folytatásában Creasy fogadott fia, Michael az anyját prostitúcióra és gyermekét árvaházba adásra kényszerítő bűnszervezet nyomába ered, hogy bosszút álljon. A vendetta végrehajtása során több országba ellátogatunk, maffiózókkal, prostituáltakkal, rabszolga-kereskedőkkel, sátánistákkal találkozik a válogatott sereg, melynek tagjaiban egy kislány ébreszt emberi érzéseket.

  Véleményem és bemutató az alábbi videóban:

   


 • Ryan Gattis: Közel a tűzhöz

  1992. április 29-én felmentették a los angeles-i rendőrség azon három tagját, akik bántalmazták a néger Rodney King-et. Ez a döntés annyira felkorbácsolta az indulatokat a városban, hogy 6 napig tartó zavargás, lázadás tört ki. Ez a megtörtént esemény adja a regény cselekményének vázát. A zavargások tökéletes alkalmat és indokot szolgáltattak a korábbi viták törvénytelen eszközökkel, illetve módon történő rendezésére. Ebben a regényben 17, a zavargásokban valamilyen módon érintett személy avatja be az olvasót a bandatagok és civilek életébe. Nagyon tetszik az ötletes megoldás, miszerint az elbeszélő személye úgymond fejezetenként változik, de a történet lineárisan halad előre, és, hogy az olvasó tudja, mi történt egy korábbi szereplővel, amiről az elbeszélő nem tud.

  Véleményem és bemutató az alábbi videóban:

   


 • Piers Paul Read: Életben maradtak

  Az idősebbek nagy valószínűséggel ismerik, a fiatalabbak pedig hallhattak a világot bejárt tragédia híréről, mely egy uruguayi focicsapat andoki repülőszerencsétlenségéről szólt. A történet ismertségéhez hozzájárult a kannibalizmus is. Ugyanis a becsapódást túlélők csak elhunyt barátaik testének elfogyasztása révén maradhattak életben.

  Véleményem és bemutató az alábbi videóban:

   


 • Gregg Hurwitz: Kíméletlen (Az Árva 3.)

  Evan Smoak gyerekkorában került be az Árva-programba, mely keretén belül profi ügynök vált belőle, azonban most visszavonulva segít a bajbajutottakon, de most egykori tartótisztje tanítványát kell megvédenie a galád Van Sciver karmaitól.

  Nagyon izgalmas, feszült krimi, igazán élveztem.

  Véleményem és bemutató az alábbi videóban:

   


 • James R. Hansen: Az első ember - Neil Armstrong élete

  A könyv Neil Armstrong, a mérnök, pilóta, szerény legenda részletes életrajza, melyben megismerjük mennyi munka és kísérletezés kellett ahhoz, hogy elsőként égi testvérünk felszínére lépjünk. Számomra rettenetesen megható és katartikus élmény volt végigizgulni az Apollo-11 útját. Sajnálom, hogy 50 éve nem hallhattam a csehszlovák rádióközvetítést a landolásról nagyszüleimmel a szomszédjuknál, aki antennával vette az adást. Nagymamám olvasta a könyvet, minden oldalát élvezte, nem egyszer meghatódott, neki a film is tetszett.

  Véleményem és bemutató az alábbi videóban:

   


 • Andy Weir: Artemis

  Tavaly év végén olvastam a regényt, ami olvasás közben is egy üdítő, szórakoztató űr-krimi élményét nyújtotta. A minőségét jól mutatja számomra, hogy fél év elteltével is emlékszem a cselekményre. Apró hibái ellenére tetszett a könyv. Várom a szerző újabb művét.

  Véleményem és bemutató az alábbi videóban:

   


Moderátor(ok): Attila, Béreslegény, Cameron, Darth Law, dolmanyg, JoniPeti, Kira, Nerv, owokaleyo1992, PAVideoStudio, Razool, SonOfMurglak