Star Wars Lázadók
Star Wars: Rebels

Formátum: Animáció
Játékidő: 30 perces idősávban
Alkotó: Simon Kinberg
Író(k): Simon Kinberg
Rendező(k): Steward Lee, Steve Lee
Producer(ek): Simon Kinberg
Dave Filoni
Greg Weisman
Idővonal: kb. YE 5
Korszak: A Birodalom felemelkedése korszak
Megjelenés: 2014 október 13.
Fórum: [Kibeszélő...]

szerzõ: Clain Szerzõk listája Nyomtatás tartalom pdf file létrehozása tartalom | - 2013 május 22 sze

"A Star Wars: Lázadók egy kalad műsor, középpontban egy tinédzser utcagyerekkel, akinek meg kell tanulnia, mit is jelent a Jedivé válás, és aki csatlakozik a lázadók egy kis csoportjához, akik bevonják őt a merész, ellenálló küldetéseikbe a gonosz Galaktikus Biroldalom ellen. "
- Rayne Roberts, Star Wars Insider 152. szám.

A Star Wars Lázadók egy televíziós animációs sorozat ami 5 évvel az eredeti trilógia, vagyis a Star Wars III. rész: A Sith-ek bosszúja és a Star Wars IV. rész: Egy új remény között játszódik. A műsort világszerte egy egyórás filmmel vezették be a Disney Channelen 2014 október 3-án, mely a Star Wars Lázadók: A Lázadás szikrája címet viselte, a sorozat többi részét pedig 2014 október 13-án kezdték sugározni a Disney XD csatornán. Miután a Disney 2014-ben átszervezte a Lucasfilm Star Wars folytonosságát, a Star Wars Lázadók volt az első képernyőn megjelenő tartalom az új kánonban.

A sorozat a lázadók egy tarka csoportját követi nyomon - akik a Ghost csillaghajó legénysége - ahogy az elnyomó Birodalom ellen harcolnak. A lázadók közé tartozik Ezra Bridger, egy fiatal árva a Lothalról, aki tanulja az Erő használatát, Kanan Jarrus, Egy Jedi aki túlélte a 66-os Parancsot, Hera Syndulla, egy Twi'lek pilóta és veterán ellenálló harcos, Sabine Wren, egy mandalori robbantás szakértő, Garazeb "Zeb" Orrelios, egy Lasat harcos, és a kötekedő asztromechanikai droid C1-10P, más néven Chopper. A legénység végül segíteni fog felemelkedni a Lázadók Szövetségének.

A Lucasfilm 2013 május 20-án jelentette be először a Star Wars: Lázadókat, követve a hírt, hogy az animációs televíziós sorozat, a Star Wars: A Klónok háborúja véget fog érni, és új sorozatot szeretnének létrehozni. A sorozat készítői Dave Filoni, Simon Kinberg, és Carrie Beck, és a színészek Freddie Prinze Jr., Taylor Gray, Vanessa Marshall, Steve Blum, Tiya Sircar, David Oyelowo, és Jason Isaacs. A Disney XD 2014 Október 2-án bejelentette, hogy a Star Wars: Lázadók folytatódik a második évaddal.

Évad Részek Kezdés dátuma Befejezés dátuma
Első 16 2014 október 3. 2015 március 2.
Második 22 2015 június 20.
Összefoglaló:

"...a műsor megmutatja a Lázadók eredetét. Mikor a sorozatunk elindul, az még nem a Lázadó Szövetség lesz; csak egy lázadó csoporttal indul. Az igazán érdekes az lesz, ahogy bemutatja a haladást, ami megalkotja a Szövetséget..."
- Greg Weisman

A sorozat körülbelül YE 5-ben indul, a Galaktikus Birodalom uralkodásának 14. évében. Az általános feltevést a következőképpen írja le: "Ez egy sötét időszak a Galaxisban, ahogy a gonosz Galaktikus Birodalom hatalmának szorítása világról világra erősödik. A sorozat egy a Birodalmi erők által elfoglalt távoli bolygón kezdődik, ahol vasököllel uralkodnak és tönkreteszik az emberek életét. De van néhány kiválasztott akik elég bátrak, hogy szembeszálljanak a Birodalom végeláthatatlan rohamosztagos és TIE vadász seregének: a Ghost csillaghajó okos és vegyes társaságból álló legénysége. Ez a szedett-vedett csoport együtt kerül szembe az új gonosszal, hogy izgalmas kalandok során hősökké váljanak."

Főszereplők:

"Van egy karakterünk, aki a középpontban van és 5 egyéb szereplő, akik kiegészítik ezt a csapatot 6 lázadóra. Még az első évadban, a szereplőgárda bővül, több ember is lesz, de a fókusz még mindig a lázadók ezen kis csoportján lesz, akiknek az alapvető álláspontja, hogy a Birodalom ellen harcolnak."
- Greg Weisman.

A Star Wars Lázadók a 6 fő karakterre fókuszál, akik a Ghost űrhajó legénységét alkotják. Közéjük tartozik a tinédzser korú szélhámos Ezra Bridger, a volt Jedi Kanan Jarrus, az idegen "izom" Zeb Orrelios, az asztromechanikai droid C1-10P vagy más néven "Chopper", a mandalore-i robbantás szakértő Sabine, és a Ghost pilótája és tulajdonosa, a twi'lek Hera Syndulla. A sorozatra jellemzőek lesznek a különféle gonosztevők, köztük az Inkvizítor.

Kanan Jarrus: KANAN JARRUS, a Jedik elleni támadás túlélője, és a Szellem elismert vezetője. Azért, hogy titokban tartsa Jedi múltját, és elkerülje üldözőit, inkognitóban élt évekig. Kanan egy lézerpisztolyt hord magánál, ami kissé szarkasztikusnak tűnhet, de ezzel megőrizheti titkát. Dave Filoni, executive producer: “Én úgy hívom Kanant, hogy Cowboy Jedi. Nem visel Jedi-köpenyt, helyette vértet és pisztolytáskát hord, és csupán egy szamurájos lófarok utal Jedi Lovag múltjára. „A Star Wars: Lázadók című sorozat, a III. és a IV. rész közötti időkben játszódik. Kanan évekig a föld alatt élt, hogy elkerülje a Birodalmat, mert ha az Őrzői rátalálnának „halálba küldenék” őt.” meséli a művészeti vezető, Kilian Plunkett. Kanannak még mindig megvan a fénykardja, de nem használja, nehogy ezzel felfedje igazi kilétét, illetve igyekszik teljesen figyelmen kívül hagyni a Jedi Rend előírásait. A Star Wars: Lázadók, animációs sorozata többek között bemutatja, hogy Kanan hogyan talál újra önmagára, amint elkezdődnek a felkelések a Birodalomban.

Ezra Bridger: EZRA BRIDGER, egy 14 éves ügyes zsebtolvaj, rendkívüli reflexekkel, aki nagyszerű harcossá válik a szemünk láttára. Mivel egyedül nőtt fel a Birodalom uralmának ideje alatt, Ezrának saját eszére és ravaszságára kellett támaszkodnia, hogy boldoguljon. Ezra alapvetően egy jószívű, és rendes fiú. Bár élvezettel lop a Birodalomtól, mert a környező világ hatással van a viselkedésére– a világ, a Birodalom ellenőrzése alatt. Ezra sok nehézségen ment keresztül.”Amikor a nézők először találkoznak Ezrával, a fiú még nem tartozik a lázadókhoz, és egyáltalán nem érdekli a Galaxis szabadsága – ez azonban hamar megváltozik, amikor bemutatják új családjának, a Szellem legénységének. Ezrában egyébként sokkal több van, mint azt ő sejtené. Ezra érzékeny az Erőre, habár még nincs tudatában annak, hogy képes elérni ezt a rejtélyes energiamezőt. Tudja, hogy vannak különös képességei, de ezek még csak ösztönösek. Kanan, a Szellem legénységének egyik tagja, aki egyébként egy Jedi túlélő - igyekszik segíteni a fiúnak, hogy megismerhesse a benne lakozó Erő igazi természetét. Ezzel végzetük összefonódik – és a felkelés kezdetét veszi.

Hera Syndulla: HERA SYNDULLA a Szellem legénységének a szíve a Star Wars: Lázadókban. A Twi’lek egy eszes pilóta, jó harcos és az igazság bajnoka. Ő a Szellem pilótája, aki gyakran vesz részt a csapattal a küldetésekben, és segíti őket a szökésben is. Hera jó pilótája a Szellemnek, és könnyen vezeti azt. Nagyon határozott személyiség, de emellett gyengéd és gondoskodó is tud lenni. Ő mindig tudja, hogyan kell beszélni a legénységgel, és mindenkiből kihozza a legjobbat, ezért fontos része a csapatnak. Hera egy praktikus narancsszínű repülős zubbonyt visel, a Twi’lek hajkoronája pedig a hátára lóg. Hera nem egy különösebben elbűvölő karakter, maximálisan a munkájára összepontosít. Ahogy a legénység többi tagjának, neki is megvan a saját története, amiért szembeszegül a Birodalommal.

Garazeb Orrelios: Minden csapatnak szüksége van egy kemény fiúra – ezt a szerepet a Szellem legénységében ZEB ORRELIOS tölti be. Zeb egy sportos, becsületes és magasan képzett őr, ezek a tulajdonságok jól ellensúlyozzák brutális külsejét. Van egy kis chip a vállában, utálja Choppert, és huzakodva kezd csak el kapcsolatot teremteni Ezrával. Zeb kedvenc időtöltése a Rohamosztagosok, vagy ahogy ő nevezi, a vödörfejek elkalapálása. Zeb egy mozgékony harcos, aki a kezeit és a lábait is használja, valamint az akrobatikát is segítségül hívja. Persze több is van Zeb-ben, mint a Birodalmiak állandó püfölése. Zeb egy soha azelőtt nem látott idegen a Star Wars világában, a kemény külső Ralph McQuarrie korai rajzainak a hatására vált ilyenné, ami talán Csubakkát idézi.

Sabine Wren: SABINE WREN egy kitűnő szabotőr, fegyverspecialista, és a Szellem legénységének kulcsfontosságú tagja. Utálja, hogy a Birodalom elnyomta a személyes önkifejezés formáit, ezért a kirobbanó graffiti művészetével lép fel ellenük. Sabine a Mandalor nevű bolygóról származik, jól ért a fegyverekhez, és kevesen harcolnak olyan jól, mint ő. Sabine szintén a Birodalom ellen harcol. Sabine merész, bátor és művész is egyben, ami megmutatkozik egyedi hajviseletében, személyre szabott páncéljában és a graffiti munkáiban.

Chopper: Ahogy a korábbi Star Wars részekből megtudtuk, a droidok bármilyen helyzetben, akár saját épségüket kockáztatva is segítenek az embereknek, ugye? Hát, nem teljesen. CHOPPER egy lusta, házsártos (bár alapvetően jószívű) robot. „Ha Artoo a család kutyája”, akkor „Chopper a macskája”, így mutatja be Dave Filoni, az executive producer. Chopper, a Szellem elengedhetetlen tagja, amelynek feladata, hogy hőseink számára működésben tartsa a hajót. Egyedi képességeinek köszönhetően valójában semmilyen más ember, idegen vagy droid nem lenne képes elvégezni a feladatát. Chopper (C1-10P) dizájnját Ralph McQuarrie korai R2-D2-s művészi koncepciója ihlette, főként a fején található karok. Mivel a Star Wars: Lázadók 4 évvel megelőzi a Star Wars IV: Az új remény eseményeit, ezért a retro kinézetű Chopper-ben tovább él az eredeti trilógia droidjainak a külleme.

Fejlesztés:

Koncepció

"Egy animációs műsort akartak csinálni, és én szerettem a Clone Wars-t [Cartoon Network], és sok egyéb animációs műsoron nőttem fel. Szóval csak azt kellett megbeszélnünk, hogy hol helyezkedjen el a Star Wars idővonalában. Nem volt előre megfontolt szándékunk. Lehetett volna akár előzmény, folytatás, vagy akár egy önálló univerzum."
- Simon Kinberg

A Star Wars Lázadók vezető producere, Simon Kinberg részt vett a sorozat koncepciójának megalakításában, innen jött az ötlet, hogy csináljon egy animációs TV sorozatot, a megbeszélések arról, hogy hol helyezkedjen el a Star Wars idővonalán belül vezettek ahhoz a döntéshez, hogy a sorozat középpontjában a Lázadó Szövetség álljon. Így a sorozat a Star Wars III. rész: A Sith-ek bosszúja és a Star Wars IV. rész: Egy új remény közé lett elhelyezve, a Galaktikus Birodalom uralkodásának idejére, bár nem túl közel az Egy új remény-hez, hogy az ne érződjön ismétlődőnek. A fejlesztői csapat megkülönbözteti a sorozatot az elődjétől, a [i]Star Wars: A Klónok háborúja-tól azzal, hogy sokat alapoz a látvány terén Ralph McQuarrie terveire - a művészére, aki sok koncepciót dolgozott ki az eredeti trilógiában.

Gyártás

"Jó látni, ahogy egybeolvad az elméje a vezető producereinknek Dave Filoninek, Simon Kinbergnek, és Greg Weismannak az írok konferenciája közben. [...] Mindenki a csapatban annyira szenvedélyes a Rebels-szel kapcsolatban, és természetesen segít minket , hogy mi mind nagy Star Wars rajongók vagyunk."
- Athena Portillo

Darren Marshall a Star Wars: A Klónok háborúja veterán szobrásza kifaragta a Rebels kulcsfiguráit, mielőtt 2013 júniusában elhagyta a Lucasfilm céget. 2013 decemberére a stáb elkészítette az első évad kidolgozását és megkezdődött a forgatókönyv animálása. 2014 januárjában az első évad forgatókönyvének fele elkészült. A hang-felvétel ekkor már 5 epizódhoz elkészült, még három epizóddal ami írás alatt állt, két animáció alatt lévő résszel és az első rész világítása alatt. A sorozat hangtervezése ekkorra már folyamatban volt a főcím dallal együtt. Greg Weissman csatlakozott a projekthez mint vezető producer, bár a sorozat már fejlesztés alatt volt azelőtt is.

Január 17-én, az animációs felügyelő Keith Kellogg bejelentette, hogy fejlesztő csapat elkészült az első rész animációjával. Az animált műsor támogatására, a Lucasfilm kifejlesztett egy speciális eszközt az Adobe Photoshop számára, ami emulálja Ralph McQuarrie művészi stílusát; Zeb Orrelios karaktere McQuarrie eredeti Wookiee Chewbacca koncepcióján alapul. Simon Kinberg írta a sorozat első két részét, amely egy rövid történetet tartalmaz, ami bemutatja a főszereplőket. 2014 márciusáig az egész első évad kirajzolódik, és Greg Weissman szerint, az egész sorozat három felvonásban fog játszódni. Az első évad az egész sorozat első felvonásaként fog szolgálni, míg a második és harmadik is több lesz egy évadnál.

A Star Wars: Rebelst három vezető producer felügyelte: Dave Filoni, aki a felügyelő igazgatója volt a Star Wars: A Klónok háborújának; Simon Kinberg, aki a sorozat első részét írta; és Greg Weisman. Filoni mellett, a sorozatra a stábba a Klónok háborúja számos készítője visszatért; Athena Portillo főgyártásvezető; Kilian Plunkett díszlettervező; Joel Aron forgatási technikusok vezető tervezője; Keith Kellogg animációs felügyelő és Steward Lee epizód rendező. Lee volt a leghosszabb ideig Filoni rendezője a Klónok háborújánál, csatlakozott a rendezőkhöz fivére Steve Lee kérésére, a LucasArts veteránjáéra.

A Klónok háborúja sorozat további visszatérő készítői közé tartozik még Amy Beth Christenson, Andre Kirk, Pat Presley, és Chris Glenn, mint a látványtervező csapat Liz Cummings felügyelete alatt, valamint Paul Zinnes a fejlesztői csapat alatt. Pablo Hidalgo, a Lucasfilm Story Group tagja szintén a csapattal dolgozik, mint tény-ellenőrző.

Kiadás:

"Lothal polgárai: a Birodalmi Rendelet alapján arra kérjük önöket, hogy büszkén jelenítsék meg ezeket a Birodalmi plakátokat. Mint hűséges lakóinak a Birodalom egyik fontos állomásának a külső gyűrűn, ezt megfelelően megháláljuk. A Birodalmi Szolgáltatás egy nemes törekvés, amely megnyitja az utat a szabadság, és a biztonság felé. Emlékezzen, ez Palpatine Császár akarata, hogy egy stabil és virágzó galaxist hozzon létre a jövőnek."
- Egy Star Wars: Rebels levél propaganda poszterének tartalma

A Star Wars: Rebels sorozat első említésére 2013 március 11-én került sor, mint egy meg nem nevezett animációs sorozat a Star Wars: A Klónok háborúja helyére. A sorozat nevét és premier dátumát 2013 május 20-án jelentették be egy sajtótájékoztatón. Ez a premier 2014 őszén fog bemutatásra kerülni a Disney Channel csatornán egy 1 órás különkiadás keretében, amit Simon Kinberg írt. A folytatás ezután fog átkerülni a Disney XD csatornára.

Az első Star Wars: Rebels bemutató 2013 Október 7-én jelent meg a Star Wars Youtube csatornáján. A sorozat főszereplői először a 2014-es Nürnbergi Nemzetközi Játék Vásáron (International Toy Fair) jelentek meg, amely bemutatta a következő LEGO Star Wars: Rebels szettet. A készletek, melyek ábrázolják a Ghostot és a harci sikló Phantomot, tartalmaztak Erza Bridger, Zeb Orrelios, Hera Syndulla minifigurákat és Kanan Jarrus helyét. A dobozon eredetileg Zeb vezetékneve "Orretios" volt, de a véglegesített dobozokon kijavították nem sokkal a New York-i Játék Vásár után, és bekerült Jarrus minifigurája is.

2014 február 4-én a Lucasfilm 6 darab Amy Beth Christenson által készített eredeti grafikai alkotást osztott szét 6 weboldalnak - ET Online, TheForce.net, IGN, Mashable, Omelete, és az Empire Online - hogy népszerűsítsék a Star Wars Rebels-t. A művészi munka, amit bemutattak hat darab Birodalmi propaganda plakát volt, mely része volt exkluzív levelezési kampánynak, melyeket képeslap formájában 2500 embernek küldtek szét a világon. A hat kártyát egyesítve a hátoldalán kiadja a Rebels Főnix logóját.

Kezdve Kanan Jarrussal, 2014 február 12-én egy sor videó jelent meg, amely bevezette a Ghost legénységének fennmaradó 5 tagját. Kanan-t "a Cowboy Jedi"-ként mutatták be, és "az utcai kis hős" Erza Bridger követte őt február 14-én. Két Rebels előzetes, melyek neve "Szikra" és "Fellángolás" került adásba a Disney XD-n és a Youtube-on február 17-én, és videók vezették be Zeb Orreliost, az "Izmot", Sabine Wrent, a "Robbantó művészt", és Hera Syndullát, a "Pilótát" amelyek február 18-án 19-én és 20-án jelentek meg. A videókat független hírforrások jelentették meg, mint a TV Guide, IGN, és az Entertainment Weekly, majd nem sokkal később felkerültek a Star Wars hivatalos Youtube csatornájára is. Április 16-én, és ezt követően a 2014-es WonderCon-on, megjelent egy Hera Syndullát bemutató videó a Star Wars YouTube csatornáján. Ugyan ezen a napon Kevin Kiner, a Star Wars: The Clone Wars zeneszerzője bejelentette, hogy visszatér mint a Star Wars: Rebels új zeneszerzője. 2014 július 10-én és 17-én bemutatták a Birodalmi Biztonsági Hivatal ügynékét, Kallust és az Inkvizítort is.

Az első, teljes hosszúságú Rebels trailer 2014 Május 4-én jelen meg. A Good Morning America Május 2-án egy 30 perces ízelítőt adott a trailerből, amit az egész bemutató követett Május 4-én, amely ezt követően különböző Disney hálózatokon, a StarWars.com-on és a Disney.com-on volt elérhető. 2014 augusztus 8-án négy darab háromperces rövidfilmet jelentettek be, melyeket minden hétfőn vetítettek a Disney XD csatornán, kezdve augusztus 11-től, a "Gép a Szellemben" című epizóddal.

A magyar előzetest megtekinthetitek itt.

Kánon/Folytonosság:

"Mindannyian nagyon elkötelezettek vagyunk és tudjuk, hogy a műsor része lesz a kánonnak, tehát nagyon komolyan vesszük a feladatunkat. Egyfelől tudjuk azt hogy ott a közönség, aki nézni fogja és rengeteg dolgot tudnak a kánonról, valamint a több tonna anyagról az Expanded Universe-ből, ami lehet megszűnik kánon lenni, ha a Lucasfilm eldönti, hogy mi hivatalos és mi nem. Úgyhogy azt akarjuk a műsortól, hogy működjön azért a csoportért, a legextrémebb fanatikusokért odakint. Ugyanakkor szintén felelősséggel tartozunk a gyerekek egy bizonyos generációjáért, akiknek ez lesz az első Star Wars élményük."
- Greg Weisman.

Pablo Hidalgo elsőként tizennégy évvel a Csillagok Háborúja III: Sithek bosszújának eseményei utánra határozta meg a Star Wars: Rebels sorozatot, valamint öt évvel a Csillagok Háborúja IV: Egy új remény eseményei előtt. Bár a StarWars.comon megjelenő hivatalos sajtóközlemény Chopper karakteréről csak négy évvel az Új remény eseményei elé helyezte a sorozatot, de Hidalgo twitter üzenet formájában gyorsan megerősítette a YE 5-ös évszámot.

Dave Filoni eredetileg azt állította, hogy Zeb Orrelios egy új faj tagja, Ralph McQuarrie korai Chewbacca tervei alapján, de valójában egy már ismert, Lasat faj tagja, amit szintén ezen tervek alapján alkottak meg. A Star Wars Insider magazin 148-ik száma sikeresen azonosította Zebet, mint Lasatot, bár a vezetéknevét elírták, mint "Orrelious". A Star Wars Insider 149-ik számában ír egy szerkesztő bocsánatkérést az elírásért, ennek ellenére a karakter ezúttal is hibásan, "Orrilios" néven szerepelt.

John Jackson Miller közelgő regénye A New Dawn, a Star Wars: Rebels előzményeként fog szolgálni, azt mondják, hogy a Lucasfilm's Story Group első narratívájának része lesz.

Készítők/Stáb:

Fejlesztő csapat:

Vezető producer - Dave Filoni, Simon Kinberg és Greg Weisman
Kreatív vezető - Rayne Roberts
Gyártásvezető - Athena Portillo
Díszlettervező - Kilian Plunkett
Vizuális effektusok tervezője - Joel Aron
Animációs felügyelő - Keith Kellogg
Epizódrendezők - Steward Lee, Steve Lee
Művész tervezők - Amy Beth Christenson, Andre Kirk, Pat Presley, Chris Glenn
Fejlesztői Csapat - Paul Zinnes
Zeneszerző - Kevin Kiner

Szinkronhangok:

Freddie Prinze Jr. - Kanan Jarrus
Taylor Gray - Ezra Bridger
Steve Blum - Gazareb Orrelios
Tiya Sircar - Sabine
Vanessa Marshall - Hera Syndulla
Jason Isaacs - Inkvizítor
David Oyelowo - Kallus ügynök
James Arnold Taylor - Obi-wan Kenobi
Anthony Daniels - C-3PO

Megjelenések:

Karakterek

Droid modellek
Helyszínek


Rendek és szervezetekFajokJárművek és hajók


Fegyverek és technológiák

Üdvözlet...
Adatok megjegyzése
Üdvözlünk Utazó! Az oldal teljes tartalmának eléréséhez regisztrált felhasználónak kell lenned. Elfelejtetted a jelszavad? Kérjük használd az Elfelejtett jelszó opciót.
Hírdetések...

Holochat...
Üzenetek írásához regisztrált tagnak kell lenned - jelentkezz be, vagy regisztrálj


2017 nov 18 szo : 21:21
Azt, hogy mi lehetne magyarul, azt nemtudom, de angolul megpróbálhatnánk alternatív címeket kitalálni, pl.: Life of the smuggler, The hero works in Solo (Aztán találkozik Csubival)...
2017 nov 17 p : 20:04
Egyébként mi más lenne?
2017 nov 17 p : 19:48
Én mondjuk gondoltam.
2017 nov 17 p : 18:56
A Solo film magyar címe, Solo: Egy Star Wars történet lesz
2017 nov 17 p : 15:43
Közzétettem a cskh.atw.hu oldalon George Lucas: Csillagok háborúja regényének rajongói, újraírt változatát: Egy új remény címmel.
Online...
Vendégek: 21
Tagok: 0
Ezen a lapon: 1
Tagok: 2137, legújabb: Dudu77
Facebook Box...
Kiemelt partnereink...