Fórumok
STAR WARS Media.Hu - HírPortál :: Fórumok :: STARWARSMedia.Hu - Média Központ :: Könyvek
 
<< Előző téma | Következő téma >>
A klónok háborúja: Életre-halálra
Moderátorok: Kira, Vegi, Attila, PAVideoStudio
Szerző Üzenet
PAVideoStudio
2017 április 19 szerda, 07:14

Regisztrált tag #107
Regisztrált: 2013 április 09 kedd, 12:18
Üzenetek: 924
Adatlap: [Részletek...]
Tombol a klónháború. A szeparatisták és a köztársaságiak ádáz harcokat vívnak a galaxis feletti uralomért, és eközben Palpatine főkancellár ravaszul manipulálja mindkét oldalt a saját céljai érdekében.
Rex százados magával viszi Ahsokát Gilad Pellaeon újonnan átépített rohamcirkálójának három napos próbaútjára. Ám a rutinművelet váratlanul veszedelmes mentőakcióvá alakul, amikor Hallena Devis, a Köztársaság egyik titkos ügynöke eltűnik egy szeparatista invázió folyamán.
[/justify]
Vissza az elejére
Weboldal
steery
2017 augusztus 12 szombat, 01:24
Regisztrált tag #864
Regisztrált: 2015 november 04 szerda, 08:22
Üzenetek: 217
A regény angol címe: No prisoners, azaz Nem rabok. De szerintem helyesebb lett volna a Nem esünk fogságba vagy Ne ess fogságba címet adni neki.
Az idén megjelent SW könyvek közül ezt vártam a legkevésbé. Úgy gondoltam, nem lesz nagy durranás, ezért nem igazán voltam rá kíváncsi. Karen Traviss korábbi könyvei ugyanis egyöntetűen nem tetszettek. Túl sok volt bennük a nőies ömlengés, oda nem illő érzelgősködés, szemérmeskedés és amatőr bénázás. Ehhez képest ez a regény elképesztően más, sokkal jobban sikerült. Annyira, mintha nem is Karen Traviss írta volna, hanem egy háborús veterán férfi. Rendkívül izgalmas, sodró lendületű akcióregény, megrakva mély filozófiai gondolatokkal, fontos kérdésekkel és éles kritikával a Jedi Renddel és a Köztársasággal szemben. Az idei SW könyvek közül egyértelműen ez tetszik eddig a legjobban. Nagyon profi munka, nálam ott van az 5 legjobb SW regény közt! Feltétlenül olvassátok el! Ezt nem lehet kihagyni!
Vissza az elejére
SonOfMurglak
2017 augusztus 14 hétfő, 12:04

Regisztrált tag #345
Regisztrált: 2014 március 09 vasárnap, 08:08
Üzenetek: 96
A "No priosoners" nem azt jelenti, hogy nem leszünk rabok, inkább azt, hogy "Nem ejtünk foglyokat"
Vissza az elejére
Goten56
2017 augusztus 15 kedd, 08:39
Regisztrált tag #317
Regisztrált: 2013 december 17 kedd, 08:31
Üzenetek: 586
Nem szeretnék nagy szavakkal dobálózni, de szerintem ez a könyv többet ér mint a TCW első két évada együtt.
Vissza az elejére
owokaleyo1992
2017 augusztus 25 péntek, 11:01

Regisztrált tag #268
Regisztrált: 2013 szeptember 12 csütörtök, 12:44
Üzenetek: 286
Az utóbbi időben el-elszoktam a hosszabb véleményírástól könyvek terén, de az Életre-halálra kapcsán nem mehetek el szó nélkül. Kezdeném azzal, hogy bár némileg jogosak a vádak a régi EU ellen, miszerint komolyabb ellentmondások és össze nem függések lelhetők fel benne, azonban azt, hogy a később alakult Story Group az írókkal karöltve próbálta megmagyarázni és kijavítani ezeket a hibákat, annak ékes példája ez a regény. Itt Karen Traviss gyönyörűen fésüli össze a Barbara Hambly és Timothy Zahn által kitalált bizonyos karaktereket, hibátlanul ültetve át a poszt-endori szereplőket a Klónok Háborúja érájába. És itt még nem is áll meg a dolog, hogy különböző korok karakterei találkoznak, mert mivel Hamblynál sokan támadták (aki még a prequelek előtt írta meg könyveit), hogy a köztársasági Jediknek nem lehet gyerekük, nem taníthatnak egyszerre több növendéket, szimplán azoknál a könyveknél tényleg kilógott a lóláb, ez a szerepeltetés egyben kibogozás is, de még milyen szép kibogozás!
Ennél a könyvnél úgy éreztem, hogy szimplán a harci cselekmények másodlagosak (az ellenség ezért sem kap nagy szerepet), inkább a háború a szereplőkre tett benyomása a fontos, magyarán szólva önmagukkal, saját érzéseikkel kell megbirkózniuk kivétel nélkül, és a konklúzió szinte minden karakter lelkében nyomot hagy, jellemfejlődéssel szolgál. A szabálykövető, de mégis kiváltságos Pellaeon kapitánynak, a titkos ügynök Hellanának, az új Erő-használókat megismerő Ahsokának, a kötelességtudó és harcra koncentráló Rexnek, az érzelmi gondokkal küzdő Anakinnak, a renegát és saját utat járó Altisnak és tanítványának, Callistának is jönnek az érdekes kérdések, hogy vajon a jó oldalon állnak-e, vajon a helyes utat járják-e, vajon érvényesek-e azok a tanok, amiket beléjük neveltek, bizonyos másként gondolkodók ellenségesek-e, stb. Szóval ezek a kérdések nagyon tanulságos döntéseket szülnek, egyesek megmaradnak régi szerepükben, mások élete új irányt vesz. Plusz piros pontot jelentenek a fejezetek elején található idézetek, némelyikük fontos infókkal szolgál a történethez.
Nem is tudnák mondani többet így spoilermentesen, végszóként csak azt, hogy mindenkinek ajánlom a figyelmébe, főleg azoknak, akik olvasták legalább A Jedi gyermekeit.
Spoiler:
Vissza az elejére
Revan
2017 szeptember 10 vasárnap, 08:19
Regisztrált tag #29
Regisztrált: 2013 február 14 csütörtök, 11:18
Üzenetek: 782
Karen Traviss: Életre-halálra
Karen 2009-es regénye A Klónok Háborúja animációs szériához kötődik. Elméletileg ez a regény egy sorozat harmadik kötete, (Az első kötet a Klónok Háborúja sorozat mozis, bevezető epizódjának regényváltozata; a második kötet a szintén önállóan érthető Külső Űr), de gyakorlatilag teljesen önállóan olvasható darab. Sőt, akár kezdő Star Wars olvasók is nyugodtan kezükbe vehetik, ugyanis még az animációs sorozat eseményeivel sem kell tisztában lenni.
A veteránok észrevehetik, hogy a történetben az animációs sorozat szereplői találkoznak a Thrawn-trilógia és az úgynevezett Callista-trilógia (A Jedik gyermekei, Sötétkard, Alkonybolygó) hőseivel. Színre lép Pellaeon, itt még fiatalabb köztársasági kapitányként. Megismerhetjük. Callista Masanát, Geith Erist és mesterüket Djinn Altist. Altis mester egy renegát Jedi-csoportot vezet, akik sok tekintetben eltérnek a hagyományos, ortodox Jedi úttól.
A sztori alapja: egy mentőakció, mely során hőseinknek Hallena Devis ügynököt kell kimenteniük a Janfathal bolygóról. A terjedelem elég rövid, ennek ellenére Karen Traviss most sem okoz csalódást. A népszerű és sikeres Republic Commando regények szerzője egy egyszerűbb, akció-központú regényt írt, melyben a cselekmény nagyon pörög, a feszültség és az érzelmek rendkívül erősek. Nem marad el a Karen-től megszokott mélyebb tartalom se. A Republic Commando regényekből megszokott árnyalt ábrázolás itt is jelen van. A klónok itt is nagyon közel kerülnek az olvasókhoz, bár nem annyira, mint az Omega, vagy a Delta osztagok esetében. A Jedik szerepe összetett, újra felmerül a háborúban játszott szerepük, illetve tetteik megkérdőjelezése. Hangsúlyos szerepet játszik az érzelmi kötődés témájának kivesézése.


Jó volt látni a Thrawn-trilógia előtti Pellaeon-t, aki aggódik szerelméért, Hallena Devis ügynökért. Megkérdőjelezi tetteit, hisz attól fél, hogy érzelmei befolyásolják a döntéseit és ez mások halálához vezet. Hallena Devis a beépülés során a Köztársaság érdekeit szolgálná azzal, hogy a Janfathalon lévő köztársaságpárti diktatúra ellenségei után nyomoz. Közben kitör a forradalom, a lázadókat pedig a szeparatisták támogatják. Hallena látja, hogy a Köztársaság sem jobb, mint az ellenség. Fájdalmas számára a gondolat: miatta esnek el az érte küldött csapat klónkatonái. Teljesen kiábrándul a Köztársaságból.
Djinn Altis Jedijei teljesen mások. Ők egy renegát szekta. Házasodhatnak, családot alapíthatnak. Az érzelmi kötődés teljesen megengedett. Egy mesternek több tanítványa is lehet. Ők inkább segélyszállítmányokkal segítenek az elesetteken. A regény legfontosabb témája az Altis és a Jedi Rend eltérő filozófiájának kivesézése. Ahsoka teljesen idegenkedik tőlük, úgy gondolja meg kéne menteni őket. A végén mégis jól együtt tud működni velük. Anakin és Altis mester találkozása az egyik csúcspont. Skywalker pont a tiltott házassága miatt vívódik. Djinn mester rámutat, hogy nem az érzelmek jelentik a veszélyt, hanem a parttalan indulat és a határtalan szenvedély az, ami a sötét oldalra visz. Karen így a regényben jól rámutat, hogy a Jedik mennyire letértek a helyes úttól és a tetteikkel sokszor a sötét oldal malmára hajtják a vizet. Djinn Altis tanításai sokkal jobban megfelelnek a Jedik igaz útjának.
Rex is szívén viseli újonc klón társait. Megviseli, ha testvérei elesnek körülötte.
Callista képességei figyelemre méltók. A könyv egyik legklasszabb jelenete, amikor az Erővel kilőtte a rakétákat, irányította őket és így megmentette a Levelert.


Nagyon élvezetes volt a könyv. Még a rövidsége sem zavart. Az altisi út igazsága mélyen gondolkodóba ejtett. Ha ezt az utak követték volna a Jedik, akkor Anakin Skywalkerből talán sose lett volna Darth Vader. A csatajelenetek izgalmasak és pörgősek. Karen Traviss most is egy nagyszerű regényt tett le az asztalra. Ötös.
Vissza az elejére
 

Ugrás:     Vissza az elejére

Téma átvétele: rss 0.92 Téma átvétele: rss 2.0 Téma átvétele: RDF
Powered by e107 Forum System