Fórumok
STAR WARS Media.Hu - HírPortál :: Fórumok :: STARWARSMedia.Hu - Média Központ :: Könyvek
 
<< Előző téma | Következő téma >>
A közelgő vihar
Moderátorok: Kira, Vegi, Attila, PAVideoStudio
Szerző Üzenet
PAVideoStudio
2017 április 19 szerda, 07:12

Regisztrált tag #107
Regisztrált: 2013 április 09 kedd, 12:18
Üzenetek: 924
Adatlap: [Részletek...]
Palpatine szenátort kancellárrá választották, hogy megmentse a galaxist a széthullástól, azonban a Köztársaság mégis hanyatlik...
Egy apró, ám stratégiailag annál fontosabb bolygó egyik befolyásos hatalmi frakciója arra készül, hogy csatlakozzon a függetlenségi mozgalomhoz. A kancellár kérésére a Jedi Tanács két mestert – Obi-van Kenobit és Luminara Undulit – és tanítványaikat – Anakin Skywalkert és Barriss Offeet – küldi a helyzet stabilizálására.

Vissza az elejére
Weboldal
steery
2017 augusztus 09 szerda, 10:32
Regisztrált tag #864
Regisztrált: 2015 november 04 szerda, 08:22
Üzenetek: 214
JAVÍTOTT SZÖVEG!

Ez egy profin megírt, nagy igényességgel kidolgozott, első osztályú SW regény. Foster újra megmutatta, hogy mestere a szakmájának és képes jó sztorit alkotni benne. A szövegről annyit, hogy van benne némi cinizmus és akasztófa humor. Én végig úgy véltem, hogy a Jedik küldetése kudarcba fog fulladni a végén, minden hősies erőfeszítésük ellenére és a szeparatisták győznek, de a szerző mindenképpen hepiendet akart írni, nem egy sötét korszak nyitányát (igazán kár). Az viszont feltűnt, hogy olyannak mutatja be a Köztársaságot és a hozzá tartozó bolygókon az életet ebben a 2002-es regényben, mint amilyen az Európai Unió viszonya jelenleg (2017-ben) a tagállamokkal: elidegenedő, életszerűtlen, tele elégedetlenséggel és a széthullás fenyegető lehetőségével. A politikai párhuzam egyértelmű. Nyilván az erő mutatta meg Fosternek a jövőt!

Megjegyzés: A padawant valamiért ebben a könyvben padavannak írják.

Kissé furcsának találtam, hogy a 14. fejezetben éjszaka őrködő Anakin képtelen volt az erő segítségével a kezébe röptetni a fénykardját. Ezt még nem tanulta meg? Majd a támadás után egyszerűen csak lefeküdt aludni, ahelyett, hogy ellátta volna a sebeit? És ha elfertőződnek és vérmérgezést kap? A ragadozók karmai közismerten nem valami tiszták. És a társai sem igyekeztek, hogy bekötözzék a sérüléseit.

A szőrszerző próbát úgy lett volna a legkönnyebb végrehajtani, ha a négy Jedi együttes erővel elaltatja az állatokat az elme manipulációs trükkel, majd csak ezután ugrál be Luminara a hátukon a cuccért. Nem is értem, miért nem jutott ez az eszükbe, hisz az erőnek nagy hatalma van a gyenge akaratúakon (ez esetben: buta állatokon).

[ Módosítva 2017 augusztus 10 csütörtök, 01:37 ]
Vissza az elejére
KaleeshDemiGod
2017 augusztus 09 szerda, 11:34
Regisztrált tag #2127
Regisztrált: 2017 május 02 kedd, 07:22
Üzenetek: 41
Hogy írhatta "A Közelgő Vihar"t az Európai Unió mostani helyzetéről, ráadásul "Az Ébredő Erő" után, mikor a könyv eredetileg 2002-ben jelent meg?

Ha már mindenképpen párhuzamot akarsz: amerikai polgárháború (Észak-Dél), annak már inkább megfelel.
Vissza az elejére
owokaleyo1992
2017 augusztus 10 csütörtök, 06:22

Regisztrált tag #268
Regisztrált: 2013 szeptember 12 csütörtök, 12:44
Üzenetek: 286
Én már csak azért sem éreztem, hogy ez elbukott küldetés lesz, mert a Klónok támadásában, mikor Anakin és Kenobi először feltűnnek a liftben (ugye ekkor térnek vissza a küldetésről, az ansionról) nem tűnnek olyannak, mintha nem sikerült volna nekik. De amúgy a padawan szó szinte minden magyar könyvben padavanként szerepel, ezt külön megfigyeltem, ez olyan, mint az Obi-Wan/Obi-van.
Nekem egyébként az ansioni állatvilág, a törzsek és a földrajz bemutatása tetszett a legjobban a könyvben, plusz főleg a Jedik ábrázolása. A történet egy picit sablonos, meg megint csak olyan érzésem volt, hogy túl nagy felvezetést írtak egy nyúlfarknyi befejezéshez, de ez nem árnyalja a véleményemet arról, hogy ez egy számomra élvezetes és üdítő könyv volt.
Vissza az elejére
steery
2017 augusztus 10 csütörtök, 01:35
Regisztrált tag #864
Regisztrált: 2015 november 04 szerda, 08:22
Üzenetek: 214
Hoppá! Ezt benéztem! Mondjuk furcsa is volt, hogy 2017 van írva a könyvben a TM után. Nem vettem észre, hogy fölötte meg ott virít a 2002. Biztos az erő sötét oldala homályosította el a látásomat. Ej, ez a Palpatine gyerek már megint kavar valamit. És ezúttal nem a málnaszörpöt!
Vissza az elejére
Revan
2017 szeptember 23 szombat, 12:09
Regisztrált tag #29
Regisztrált: 2013 február 14 csütörtök, 11:18
Üzenetek: 774
Alan Dean Foster: A közelgő vihar
Alan Dean Foster munkái valahogy sosem nyűgöztek le. Az egy új remény és Az ébredő Erő regényváltozatai erős közepesek, ugyanígy az Erőpróba című könyve is. Olvastam tőle még egy sci-fit, mely annak idején Alien logóval jelent meg, holott valami teljesen más volt. Az még egész jó volt.
A közelgő vihar így is az eddigi legjobb regénye lett. Még úgy is, hogy ez sem lett maradéktalanul a kedvencem. A közelgő vihar eseményei az ansioni küldetés történetét dolgozza fel. Erre tesznek utalást A klónok támadása című filmben és a A klónok háborúja animációs sorozatban is. Obi-van, Anakin, Luminara és Barriss az Ansion kiválását próbálják megakadályozni.A történet inkább egy amolyan szafari túra hangulatát idézi. Az ansionik egy része városban lakik, más részük a füves pusztán nomád életmódot folytatnak. A városlakók inkább elszakadnának a Köztársaságtól, a nomádok maradnának. A sztori nagy részében a négy Jedi úton van a nomád alwarik felé. A préri, vagy szavanna hangulatát idéző környezet bemutatása nagy hangsúlyt kap. Ritka, hogy egy Star Wars regény ennyire belemenjen a nomádok világának bemutatásába. Alan Dean Foster-nek ez sikerült. A szerzőnek valószínűleg különösen tetszenek a különleges állatok és növények. A történetben a Jediknek sokszor szembe kell nézniük gyilkos rovarokkal, több lábú bestiákkal és egyéb rémségekkel. A főgonosz, Soergg, a hutt, aki a Kereskedőcéh megbízásából próbálja akadályozni a Jediket. A cselekmény egy jelentős részében ő és a pribékjei törnek borsot hőseink orra alá. A Köztársaság romlottsága és korruptsága itt is előkerül, de nem annyira, mint más könyvekben. A cím nagyon találó. Ez Anakin és Obi-van utolsó olyan küldetése, melyben hagyományos rendfenntartók és nincs közük a Klónháborúhoz. A négy Jedi közül Anakin ábrázolása lett a legjobb. Heves, indulatos, türelmetlen, néha meggondolatlan. Anakin és Barriss beszélgetéseiből megtudjuk, hogy már most radikális módszerekkel vetve véget a vitás kérdéseknek. Számtalan gondolata már előre vetíti azt a bizonyos Sith Nagyurat, akivé a jövőben válni fog. Obi-van inkább a kötet vége fele lesz érdekes. Főleg az, ahogy megoldja a borokiik szokatlan kérését. Barriss igyekszik, próbál jó barátja lenni Anakinnak. Vele egy kicsit többet is foglalkozhatott volna az író. Egyik kedvencem, mikor elhozza Tooquit a gwurranoktól. Luminara is végrehajt több figyelemre méltó cselekedetet. Obi-van-hoz képest egy kicsit indulatosabb, de azért nem annyira. Bulgan és Kyakhta érdekes figurák voltak, de annyira nem lettek emlékezetesek. A végkifejlet nem lepett meg. Bár nem utaltak a mozgóképes alkotások a küldetés végkimenetelére, de Anakin és Obi-van viselkedése A klónok támadása elején már sejteti a sikert.A történet a lendületéből többször is veszít, voltak olyan jelenetek, melyeket Foster részletesebben leírhatott volna. Ansion világa érdekes, de nem került be a kedvenceim közé. Voltak nagyon jó és élvezetes fejezetei a regénynek. Összességében véve nem rossz, de nem is kitűnő. Egy jó könyv. Négyes.
Vissza az elejére
Natin Zrissk
2017 november 11 szombat, 07:37
Regisztrált tag #259
Regisztrált: 2013 augusztus 27 kedd, 12:39
Üzenetek: 11
Számomra csalódás volt ez a könyv. Foster szerintem nem érez rá erre az Univerzumra. Rengeted olyan hibát követ el az akciók leírásánál amibe egy nemhogy kettő Jedi mester biztos hogy nem futhatna bele. Rögtön az elején az utcai lövöldözésnél, mester és tanítványa semmi figyelem elterelőt nem tud csinálni az Erővel hanem azon sopánkodunk hogy ha az egyik ugrik a másik meghal, leírja hogy Luminara milyen mesterien lebegtet homokszemeket miközben levitál de egy csukja levétele a fejről már meghaladja a tudását???? Az ansioni nyelv használatát is felületesen kezeli hol arról tesz említést hogy nem sikerült teljesen megtanulniuk ezt vagy azt a nyelvjárást máskor meg hibátlanul megértenek mindent. A Hutt állttal kieszelt Jedi csapda is homályosan lett számomra megközelítve, ez a tudja de mégsem tudja mert gyenge elméjű nekem erőltetett. A bolygó ilyen szintű leírása is inkább olyannak hatott hogy ettől meglesz a szükséges lapszám.
Vissza az elejére
 

Ugrás:     Vissza az elejére

Téma átvétele: rss 0.92 Téma átvétele: rss 2.0 Téma átvétele: RDF
Powered by e107 Forum System