Fórumok
STAR WARS Media.Hu - HírPortál :: Fórumok :: STARWARSMedia.Hu - Média Központ :: Könyvek
 
<< Előző téma | Következő téma >>
A Birodalom vége
Moderátorok: Kira, Vegi, Attila, PAVideoStudio
Szerző Üzenet
PAVideoStudio
2017 március 16 csütörtök, 06:27

Regisztrált tag #107
Regisztrált: 2013 április 09 kedd, 12:18
Üzenetek: 913
Adatlap: [Részletek...

Közeleg a Birodalom és az Új Köztársaság utolsó nagy ütközete...

Az endori csata megtörte a Birodalom hatalmát, erőinek maradéka szétszóródott a galaxisban. Ám a felkelőknek a győzelmet követő hónapokban sincs könnyű dolguk: birodalmi túlélők szörnyű csapást mérnek a most születő Új Köztársaságra, ezért az új demokrácia vezetői kénytelenek még nagyobb erőkkel keresni a rejtőzködő ellenséget.
Vissza az elejére
Weboldal
steery
2017 augusztus 03 csütörtök, 01:54
Regisztrált tag #864
Regisztrált: 2015 november 04 szerda, 08:22
Üzenetek: 209
Sajnos ez a rész sem lett jobb a két előzőnél, bár a szerző nagyon igyekezett remekművet alkotni. De valahogy nem érzem rajta, hogy sikerült volna. Talán azért, mert a főszereplők nem jellemfejlődésen, hanem jellemhanyatláson mennek át a történetben és egy csomó agyatlan ostobaságot művelnek, ami egyáltalán nem vall rájuk, a sokat tapasztalt háborús veteránokra. Vagy azért, mert egy idő után eléggé idegesítőnek találtam, hogy a szereplők hosszú, a helyzethez nem illő beszélgetéseket folytatnak egymással olyan témákról, amik nem tartoznak szorosan a tárgyhoz. A sok ömlengés egyáltalán nem illik a szereplők jelleméhez és az aktuális körülményekhez. De az is lehet, hogy a jakkui csata értelmetlensége verte ki nálam a biztosítékot. Egy távoli, jelentéktelen világért miért vívna a birodalom maradványa és az Új Köztársaság egy hónapokig elhúzódó, véres csatát? Ez se taktikai, se stratégiai, se politikai vagy gazdasági szempontból nem jár előnnyel egyik fél számára sem, hátránnyal (veszteséggel) viszont igen.

Az űrcsata még csak rendben van: meg kell semmisíteni a birodalmi flotta csoportosítást, hogy ne veszélyeztessenek más világokat. De mi értelme van csapatokat ledobni a Jakkura és ott harcolni a felszíni erőkkel? Bőven elég lett volna blokád alá helyezni a bolygót. Mivel a sivatagos világon nincs mezőgazdaság, a lent rekedt birodalmi erők előbb-utóbb kifogynak az élelem utánpótlásból és vagy feltétel nélkül megadják magukat vagy éhen halnak a sivatagban. A Jakkun senkire nézve nem jelentettek veszélyt, a minimális lakosságot kivéve, akik viszont lényegtelen tényezők a háború kimenetele szempontjából. Egy normális új köztársasági parancsnok soha nem küldte volna a katonáit a Jakkura harcolni a nagy semmiért, ha egyetlen lövés nélkül is legyőzheti az ellenséget a blokáddal.

A regényben talált fontosabb hibák a következők:

1. A szerző azt írja a 21. oldalon, hogy: "A birodalom bukásával az általa használt pénz is egy pillanat alatt értéktelenné vált..." Ez teljes ostobaság, több okból is. Egyrészt, mert a birodalom még nem bukott el. Másrészt, mert egy milliónyi rendszerre kiterjedő, sokezer civilizációból álló szövetség fizikai okokból, pusztán a mérete miatt nem tud egy pillanat alatt összeomlani. Az ilyesmihez még ideális esetben is hónapok, ha nem évek kellenek. És a pénzrendszer akkor sem fog összeomlani, legfeljebb komoly mozgások kezdődnek a tőzsdéken. Legrosszabb esetben hiperinfláció indul meg és emiatt egyre többen kezdenek el más valutákat használni a birodalmi pénz helyett. Az átállás ekkor is hónapokat, éveket vesz igénybe.

2. A Jakkunál állomásozó birodalmi csillagrombolók nem lehetnek az egész birodalmi flotta, mivel az ennél nagyságrendekkel több hajóból állt még ekkoriban is. Hová tűnt a többi, huszonvalahány ezer csillagromboló és a több százezer kisebb hadihajó?

3. A TIE vadászok folyamatosan lövik a Mothot, de a mentőkabinokat nem? Még csak nem is üldözik őket lefelé menet a felszínig, hogy szétlőjék őket? Miért? És miért nem küldenek utánuk egy deszantot, hogy elfogják az utasokat?

4. A 21. fejezetben Niima, a karcsú hutt sebesülten odakúszik egy Lambda-osztályú űrkomp hasa alá és felemelkedve az oldalára borítja a sivatagban a teherszállító űrhajót, aminek letörik az egyik oldalszárnya. Mintha nem egy tizen-huszon valahány tonnás, nehéz és hatalmas szerkezet volna, hanem egy könnyű játékszer. Ez a mutatvány szerintem még egy atlétikai bajnok rankort is megizzasztana. A huttok ugye puhatestű lények, nincs csontvázuk és gyengék a karjaik. Inkább vitetik magukat, mint önállóan csúsznak-másznak, a sportolást és testedzést pedig hírből sem ismerik. Arról nem beszélve, hogy később, a 26. fejezetben azt olvashatjuk, hogy a három űrkomp sértetlenül leszáll a birodalmi bázison, mintha mi se történt volna. Ki állította újra talpra az űrhajót? A katonák?

5. A 31. fejezetben Brentin úgy oldja ki a mágneses bilincseket, hogy port dörzsöl a mágneskapcsok közé. Ha ilyen egyszerűen, egy kis kosszal ki lehetne nyitni ezeket a bilincseket, a birodalmiak nem lennének olyan hülyék, hogy használják őket, pláne nem egy poros bolygón. Ez a megoldás a szerző súlyos ötlettelenségét dícséri.
Vissza az elejére
SonOfMurglak
2017 augusztus 11 péntek, 08:23

Regisztrált tag #345
Regisztrált: 2014 március 09 vasárnap, 08:08
Üzenetek: 88
1) nem, ez nem ostobaság. tény, hogy a Birodalom nem tűnt el nyomtalanul, de eljelentéktelenedett, ráadásul az utóvédharcokra csomó forrását elköltötte, vagyis a gazdaságuk romokban hevert. ez inflációval, vagyis a pénzük elértéktelenedésével járt. vegyük Magyarország példáját, itt is a 2. világháború után kellett bevezetni az új pénzt mert a régi totálisan elértéktelenedett a háborús vesztes országban...

2) miért ne lehetne? ha egyszer azt írja, akkor az... csomó hajó megsemmisült, azt is leírják, hogy volt már olyan amit kalózok foglaltak el... nem volt ott már nagyobb flotta.

3) nem ez az első eset, hogy téves döntést hoz egy birodalmi tiszt.
Vissza az elejére
steery
2017 augusztus 12 szombat, 01:23
Regisztrált tag #864
Regisztrált: 2015 november 04 szerda, 08:22
Üzenetek: 209
1. A pénz akkor veszti értékét, ha nincs mögötte fedezet. Olyan áru, amire be lehetne cserélni, ami értéket kölcsönözne neki. Ha porig rombolsz egy országot, leáll a mezőgazdasága, ipara, szolgáltatási szektora, akkor a kereslet megmarad a túlélők részéről, a kínálat viszont lecsökken ez alá. Tehát ami van, az mind egyre drágább lesz. A birodalom esetében ilyesmi nem történt. Nem bombáztak porig százezerszámra bolygókat a lázadók, a birodalmi ipar szerintem legalább 99%-ban érintetlen maradt a háború során. Vagy ha nem, hát nem sokat olvashattunk eddig erről. Az anyagcsata nagyrészt kimaradt az SW-ből. Egyedül az Alkony században van említés a háború gazdasági hátteréről.
2. Csomó hajó megsemmisült? Mitől? Ki és mivel semmisítette meg? Az endori csatában a felkelők egész flottája részt vett és súlyos veszteségeket szenvedtek. Azaz drága volt a győzelem. Utána évekig tartott, mire pótolták a veszteségeket. Plusz növelték a létszámot az újonnan csatlakozó világok önkéntes katonáival. A gond itt a számokkal van. Ha elfogadjuk azt, hogy a birodalmi flottának kb. 25.000 csillagrombolója volt, akkor ebből legalább 20.000-nek még a regény időpontjában is meg kéne lennie. Ami viszont egy lehetséges megoldás erre a problémára, az a dezertálások nagy száma és az utánpótlási gondok. Ha túl sok katona hagyja ott a flottát különböző okokból, a hajók kiürülnek és bevethetetlenné válnak. Ha a lázadók támadják a rombolókat ellátó bázisokat, ahonnan az élelmet, fedélzeten nem legyártható alkatrészeket kapják, akkor idővel használhatatlanná válnak a hajók. Csak egy nagy roncstelep lesz pár év múlva, folyamatos karbantartás nélkül.
3. Igaz! A birodalmiak híresek a rossz döntéseikről.
Vissza az elejére
SonOfMurglak
2017 augusztus 14 hétfő, 12:02

Regisztrált tag #345
Regisztrált: 2014 március 09 vasárnap, 08:08
Üzenetek: 88
1) Lehet, hogy nem bombázták le a bolygóikat, csak épp rohadtul nem maradt forrásuk, miután minden maradékot az utóvédharcokra költöttek. Plusz amúgy sem kell itt mindent megmagyarázni, a szánkba rágni külön. Ha azt írják, annyira tönkrementek, hogy elértéktelenedett a pénz, akkor ez van és kész. Teljesen reális dolog. Nincs ezzel baj.

2) Ugyanez a helyzet. Ha egyszer azt írják, hogy a Jakkunál volt minden hajó, akkor ott volt. Most lehetne itt hosszan felsorolni, hogy melyik hajó hol hogyan és miért semmisült meg, de annyira felesleges. Amúgy meg senki nem mondta, hogy minden hajó megsemmisült. Nyilván volt, amit átvett a Köztársaság, olyan is volt, amit kalózok vettek át, esetleg önállósult a legénység, satöbbi... Meg lehetne ezeket magyarázni, de ezek részletkérdések. Ezért is nem foglalkoznak vele.
Vissza az elejére
 

Ugrás:     Vissza az elejére

Téma átvétele: rss 0.92 Téma átvétele: rss 2.0 Téma átvétele: RDF
Powered by e107 Forum System