Fórumok
STAR WARS Media.Hu - HírPortál :: Fórumok :: STARWARSMedia.Hu - Média Központ :: Könyvek
 
<< Előző téma | Következő téma >>
A Birodalom vége
Moderátorok: Kira, Vegi, Attila, PAVideoStudio
Szerző Üzenet
PAVideoStudio
2017 március 16 csütörtök, 06:27

Regisztrált tag #107
Regisztrált: 2013 április 09 kedd, 12:18
Üzenetek: 924
Adatlap: [Részletek...

Közeleg a Birodalom és az Új Köztársaság utolsó nagy ütközete...

Az endori csata megtörte a Birodalom hatalmát, erőinek maradéka szétszóródott a galaxisban. Ám a felkelőknek a győzelmet követő hónapokban sincs könnyű dolguk: birodalmi túlélők szörnyű csapást mérnek a most születő Új Köztársaságra, ezért az új demokrácia vezetői kénytelenek még nagyobb erőkkel keresni a rejtőzködő ellenséget.
Vissza az elejére
Weboldal
steery
2017 augusztus 03 csütörtök, 01:54
Regisztrált tag #864
Regisztrált: 2015 november 04 szerda, 08:22
Üzenetek: 217
Sajnos ez a rész sem lett jobb a két előzőnél, bár a szerző nagyon igyekezett remekművet alkotni. De valahogy nem érzem rajta, hogy sikerült volna. Talán azért, mert a főszereplők nem jellemfejlődésen, hanem jellemhanyatláson mennek át a történetben és egy csomó agyatlan ostobaságot művelnek, ami egyáltalán nem vall rájuk, a sokat tapasztalt háborús veteránokra. Vagy azért, mert egy idő után eléggé idegesítőnek találtam, hogy a szereplők hosszú, a helyzethez nem illő beszélgetéseket folytatnak egymással olyan témákról, amik nem tartoznak szorosan a tárgyhoz. A sok ömlengés egyáltalán nem illik a szereplők jelleméhez és az aktuális körülményekhez. De az is lehet, hogy a jakkui csata értelmetlensége verte ki nálam a biztosítékot. Egy távoli, jelentéktelen világért miért vívna a birodalom maradványa és az Új Köztársaság egy hónapokig elhúzódó, véres csatát? Ez se taktikai, se stratégiai, se politikai vagy gazdasági szempontból nem jár előnnyel egyik fél számára sem, hátránnyal (veszteséggel) viszont igen.

Az űrcsata még csak rendben van: meg kell semmisíteni a birodalmi flotta csoportosítást, hogy ne veszélyeztessenek más világokat. De mi értelme van csapatokat ledobni a Jakkura és ott harcolni a felszíni erőkkel? Bőven elég lett volna blokád alá helyezni a bolygót. Mivel a sivatagos világon nincs mezőgazdaság, a lent rekedt birodalmi erők előbb-utóbb kifogynak az élelem utánpótlásból és vagy feltétel nélkül megadják magukat vagy éhen halnak a sivatagban. A Jakkun senkire nézve nem jelentettek veszélyt, a minimális lakosságot kivéve, akik viszont lényegtelen tényezők a háború kimenetele szempontjából. Egy normális új köztársasági parancsnok soha nem küldte volna a katonáit a Jakkura harcolni a nagy semmiért, ha egyetlen lövés nélkül is legyőzheti az ellenséget a blokáddal.

A regényben talált fontosabb hibák a következők:

1. A szerző azt írja a 21. oldalon, hogy: "A birodalom bukásával az általa használt pénz is egy pillanat alatt értéktelenné vált..." Ez teljes ostobaság, több okból is. Egyrészt, mert a birodalom még nem bukott el. Másrészt, mert egy milliónyi rendszerre kiterjedő, sokezer civilizációból álló szövetség fizikai okokból, pusztán a mérete miatt nem tud egy pillanat alatt összeomlani. Az ilyesmihez még ideális esetben is hónapok, ha nem évek kellenek. És a pénzrendszer akkor sem fog összeomlani, legfeljebb komoly mozgások kezdődnek a tőzsdéken. Legrosszabb esetben hiperinfláció indul meg és emiatt egyre többen kezdenek el más valutákat használni a birodalmi pénz helyett. Az átállás ekkor is hónapokat, éveket vesz igénybe.

2. A Jakkunál állomásozó birodalmi csillagrombolók nem lehetnek az egész birodalmi flotta, mivel az ennél nagyságrendekkel több hajóból állt még ekkoriban is. Hová tűnt a többi, huszonvalahány ezer csillagromboló és a több százezer kisebb hadihajó?

3. A TIE vadászok folyamatosan lövik a Mothot, de a mentőkabinokat nem? Még csak nem is üldözik őket lefelé menet a felszínig, hogy szétlőjék őket? Miért? És miért nem küldenek utánuk egy deszantot, hogy elfogják az utasokat?

4. A 21. fejezetben Niima, a karcsú hutt sebesülten odakúszik egy Lambda-osztályú űrkomp hasa alá és felemelkedve az oldalára borítja a sivatagban a teherszállító űrhajót, aminek letörik az egyik oldalszárnya. Mintha nem egy tizen-huszon valahány tonnás, nehéz és hatalmas szerkezet volna, hanem egy könnyű játékszer. Ez a mutatvány szerintem még egy atlétikai bajnok rankort is megizzasztana. A huttok ugye puhatestű lények, nincs csontvázuk és gyengék a karjaik. Inkább vitetik magukat, mint önállóan csúsznak-másznak, a sportolást és testedzést pedig hírből sem ismerik. Arról nem beszélve, hogy később, a 26. fejezetben azt olvashatjuk, hogy a három űrkomp sértetlenül leszáll a birodalmi bázison, mintha mi se történt volna. Ki állította újra talpra az űrhajót? A katonák?

5. A 31. fejezetben Brentin úgy oldja ki a mágneses bilincseket, hogy port dörzsöl a mágneskapcsok közé. Ha ilyen egyszerűen, egy kis kosszal ki lehetne nyitni ezeket a bilincseket, a birodalmiak nem lennének olyan hülyék, hogy használják őket, pláne nem egy poros bolygón. Ez a megoldás a szerző súlyos ötlettelenségét dícséri.
Vissza az elejére
SonOfMurglak
2017 augusztus 11 péntek, 08:23

Regisztrált tag #345
Regisztrált: 2014 március 09 vasárnap, 08:08
Üzenetek: 96
1) nem, ez nem ostobaság. tény, hogy a Birodalom nem tűnt el nyomtalanul, de eljelentéktelenedett, ráadásul az utóvédharcokra csomó forrását elköltötte, vagyis a gazdaságuk romokban hevert. ez inflációval, vagyis a pénzük elértéktelenedésével járt. vegyük Magyarország példáját, itt is a 2. világháború után kellett bevezetni az új pénzt mert a régi totálisan elértéktelenedett a háborús vesztes országban...

2) miért ne lehetne? ha egyszer azt írja, akkor az... csomó hajó megsemmisült, azt is leírják, hogy volt már olyan amit kalózok foglaltak el... nem volt ott már nagyobb flotta.

3) nem ez az első eset, hogy téves döntést hoz egy birodalmi tiszt.
Vissza az elejére
steery
2017 augusztus 12 szombat, 01:23
Regisztrált tag #864
Regisztrált: 2015 november 04 szerda, 08:22
Üzenetek: 217
1. A pénz akkor veszti értékét, ha nincs mögötte fedezet. Olyan áru, amire be lehetne cserélni, ami értéket kölcsönözne neki. Ha porig rombolsz egy országot, leáll a mezőgazdasága, ipara, szolgáltatási szektora, akkor a kereslet megmarad a túlélők részéről, a kínálat viszont lecsökken ez alá. Tehát ami van, az mind egyre drágább lesz. A birodalom esetében ilyesmi nem történt. Nem bombáztak porig százezerszámra bolygókat a lázadók, a birodalmi ipar szerintem legalább 99%-ban érintetlen maradt a háború során. Vagy ha nem, hát nem sokat olvashattunk eddig erről. Az anyagcsata nagyrészt kimaradt az SW-ből. Egyedül az Alkony században van említés a háború gazdasági hátteréről.
2. Csomó hajó megsemmisült? Mitől? Ki és mivel semmisítette meg? Az endori csatában a felkelők egész flottája részt vett és súlyos veszteségeket szenvedtek. Azaz drága volt a győzelem. Utána évekig tartott, mire pótolták a veszteségeket. Plusz növelték a létszámot az újonnan csatlakozó világok önkéntes katonáival. A gond itt a számokkal van. Ha elfogadjuk azt, hogy a birodalmi flottának kb. 25.000 csillagrombolója volt, akkor ebből legalább 20.000-nek még a regény időpontjában is meg kéne lennie. Ami viszont egy lehetséges megoldás erre a problémára, az a dezertálások nagy száma és az utánpótlási gondok. Ha túl sok katona hagyja ott a flottát különböző okokból, a hajók kiürülnek és bevethetetlenné válnak. Ha a lázadók támadják a rombolókat ellátó bázisokat, ahonnan az élelmet, fedélzeten nem legyártható alkatrészeket kapják, akkor idővel használhatatlanná válnak a hajók. Csak egy nagy roncstelep lesz pár év múlva, folyamatos karbantartás nélkül.
3. Igaz! A birodalmiak híresek a rossz döntéseikről.
Vissza az elejére
SonOfMurglak
2017 augusztus 14 hétfő, 12:02

Regisztrált tag #345
Regisztrált: 2014 március 09 vasárnap, 08:08
Üzenetek: 96
1) Lehet, hogy nem bombázták le a bolygóikat, csak épp rohadtul nem maradt forrásuk, miután minden maradékot az utóvédharcokra költöttek. Plusz amúgy sem kell itt mindent megmagyarázni, a szánkba rágni külön. Ha azt írják, annyira tönkrementek, hogy elértéktelenedett a pénz, akkor ez van és kész. Teljesen reális dolog. Nincs ezzel baj.

2) Ugyanez a helyzet. Ha egyszer azt írják, hogy a Jakkunál volt minden hajó, akkor ott volt. Most lehetne itt hosszan felsorolni, hogy melyik hajó hol hogyan és miért semmisült meg, de annyira felesleges. Amúgy meg senki nem mondta, hogy minden hajó megsemmisült. Nyilván volt, amit átvett a Köztársaság, olyan is volt, amit kalózok vettek át, esetleg önállósult a legénység, satöbbi... Meg lehetne ezeket magyarázni, de ezek részletkérdések. Ezért is nem foglalkoznak vele.
Vissza az elejére
steery
2017 augusztus 23 szerda, 01:33
Regisztrált tag #864
Regisztrált: 2015 november 04 szerda, 08:22
Üzenetek: 217
Jó. Rendben. Ez csak annyiból lenne érdekes, hogy a szerző ezzel gyakorlatilag rövidre zárta a témát, ahelyett, hogy helyet adott volna a későbbi hézagpótló történetek számára. Így később senki nem írhat ebbe a korszakba másfajta sztorikat. Vagy apokrifizálni kell előbb ezt a regényt, azaz megint hekkelni kell a kánont. Lehetne már annyi esze az íróknak, hogy tágabb perspektívákban gondolkodnak és nyitva hagyják a lehetőségeket a továbbiakhoz. Vagy ha nekik nincs elég eszük, legalább a kiadószerkesztőnek eszébe juthatott volna ez.
Vissza az elejére
SonOfMurglak
2017 augusztus 23 szerda, 07:20

Regisztrált tag #345
Regisztrált: 2014 március 09 vasárnap, 08:08
Üzenetek: 96
Ez nyilván nem a szerző döntése volt. Az új kánon alapvetése, hogy Jakkunál a Birodalom hadereje megsemmisült - és a galaxis számára lényegében maga a Birodalom megszűnt egy jelentéktelen, összement politikai alakulatnál több lenni. Nem az lesz mint ez EU-ban hogy egymás után jelennek meg a birodalmi hadurak... Mert ugye pont az az értelme az egész új trilógiának, hogy senki nem vette komoly fenyegetésnek az Első Rendet. Ami csak azért lehet mert a Birodalomról azt hitték, ki lett herélve. Ezzel már nem lehet és nem is szabad mit kezdeni. Akinek más kell annak ott vannak a Legendák.

[ Módosítva 2017 augusztus 23 szerda, 07:21 ]
Vissza az elejére
Revan
2017 augusztus 24 csütörtök, 11:40
Regisztrált tag #29
Regisztrált: 2013 február 14 csütörtök, 11:18
Üzenetek: 782
Érdekes dolgot olvastam a 268. oldalon:
"Hozzá és a többiekhez hasonlóan Reminek is voltak álmai. Látomásokat kapott a sötétségtől: ősi és ma élő Sithekről álmodott."
Ma élő Sithekről? Egy évvel Ednor után?
Vissza az elejére
SonOfMurglak
2017 augusztus 24 csütörtök, 08:52

Regisztrált tag #345
Regisztrált: 2014 március 09 vasárnap, 08:08
Üzenetek: 96
A fordítás egy foshulladék...
az eredetiben ez van:
"He’s received the visions of the darkness: dreams of Sith, both ancient and recently living, plaguing his nights." a recently living az "mostanában/ebben a korban élő". tehát nem az hogy életben levő Sith-ek, hanem akik nemrég éltek.
Vissza az elejére
Revan
2017 augusztus 25 péntek, 12:16
Regisztrált tag #29
Regisztrált: 2013 február 14 csütörtök, 11:18
Üzenetek: 782
Hm, már megint a túl gyors munka eredménye... A kapkodás sosem szül jó dolgokat.
Vissza az elejére
SonOfMurglak
2017 augusztus 25 péntek, 01:12

Regisztrált tag #345
Regisztrált: 2014 március 09 vasárnap, 08:08
Üzenetek: 96
hát ezt nem lehet arra fogni. elolvastam és egyből felfogtam mit ír. bocsánat, de ez inkább a "lesz@rom" felfogás eredménye...
Vissza az elejére
Revan
2017 augusztus 26 szombat, 06:46
Regisztrált tag #29
Regisztrált: 2013 február 14 csütörtök, 11:18
Üzenetek: 782
A fáradtság, a kapkodás és a gyors határidők miatt elmehet az ember figyelme az ilyenek mellett is.
Vissza az elejére
Natin Zrissk
2017 augusztus 27 vasárnap, 09:43
Regisztrált tag #259
Regisztrált: 2013 augusztus 27 kedd, 12:39
Üzenetek: 11
Számomra ez a három könyv csalódás volt. Sloan karaktere teljesen érthetetlen a számomra ott ejtik át ahol nem szégyellik és ő a Birodalom parancsnoka? Már az Új Hajnalban is inkompetens volt hibát-hibára halmozott akkor sem értettem hogy lesz belőle admirális. A másik felfoghatatlan dolog most hogy a dűzni nem kevés pénzt költött egy olyan projektre aminek az alapját egy hósiklós rádiós beszélgetés adja mégis nem Zsivány kommandó hanem Fantom osztag Miért???
Sajna teljesen az az érzésem hogy minél gyorsabban csináljunk pénzt de amíg nem ment le a 9. rész addig semmi fontos információt ne adjunk ki. A könyv vége meg nevetséges volt ez a bele magyarázás hogy Palpatinnek volt terve arra nézve hogyha elbukik akkor arra nem volt hogy ne bukjon el?
Szóval nekem ez a kánon könyv sem hozott semmi olyat ami nélkül ne lettem volna meg.
Vissza az elejére
Revan
2017 szeptember 03 vasárnap, 08:10
Regisztrált tag #29
Regisztrált: 2013 február 14 csütörtök, 11:18
Üzenetek: 782
Chuck Wendig: Utóhatás: A Birodalom vége
A trilógia harmadik kötete pontot tesz az Új Köztársaság és a Birodalom közötti konfliktus végére. A régi Legendákban ez A jövő látomása című kötetben történt meg, 15 évvel az endori csata után. Az új kánonban már egy évvel Sidious és Vader halála után bekövetkezett. Ennek pozitív vonása az, hogy legalább az új sztorikban valószínűleg már kevesebb szerepet kap a Birodalom maradéka (akik itt most még ellenállók) egészen az Első Rend feltűnéséig. Ellenben a bűnszervezetek, mint a Fekete Nap, a Vörös Kulcs; illetve az újjáalakuló szervezetek, mint pl. az Új Szeparatista Unió, vagy a Kereskedelmi Rendszerek Konföderációja jó konfliktusforrásokat teremtenek majd a további áthidaló sztoriknak. Az Utóhatás itt véget ért, bizonyos kérdésekre válaszokat kapunk, de (ahogy azt sejteni lehetett) rengeteg még a megválaszolatlan dolog. A kötet pozitívumai. Rengeteg az utalás a különböző filmekre, sorozatokra és könyvekre, képregényekre. A klónok támadása, A Klónok Háborúja, Zsivány Egyes, Az ébredő Erő… stb. Végre egyre több az utalás a Régi Köztársaságra. Itt kerül először tényleges említésre az, hogy a Galaktikus Birodalom egyfajta új Sith Birodalom, az ősi idők Sith Birodalmának jogutódja. A helyszínek elég változatosak. Még a Jakkut is sikerült sokkal érdekesebbé tenni. A negatívum, hogy a párbeszédek még több helyen bénák, az új szereplők közül továbbra se tud mindenki megfogni.


Sok figura motivációja a bosszú. Norrának és Sloane-nak egyaránt. Az író ezeket az érzéseket viszont inkább egysíkúan ábrázolta. Sidious tartalékterve egy kissé fura. Őt inkább úgy ismerhetjük, mint akinek számtalan tartalék terve van. Itt viszont nem. Arra épített, hogy mindenképpen győz, vagy ha mégsem, akkor inkább vesszen oda a Birodalom. Az újrakezdéssel kapcsolatos tervek természetesen nem kerülnek részletezésre, csak annyit tudunk meg, hogy az Ismeretlen Régiókba kell a Birodalom maradékának utazni, mert van ott valami. Luke sajnos itt sem szerepel, csak a hangja jelenik meg. Pedig a Megtört Birodalom képregénybe sikerült betenni legalább egy szám erejéig. Sinjir itt valahogy még kevésbé érdekesebb, mint az előző kötetekben. Temmin szerepe is inkább a jakkui csatában értékelhető. A politikai szálat sikerült érdekessé és izgalmassá tenni. Csont uraság pusztulása elég fájó pont volt. Jas szála akkor vált volna érdekessé, amikor Embo és Dengar csatlakozott hozzá. Kár, hogy ezt nem fejtették ki annyira. Jom áldozata megható volt, de Chunck ezt is letudta röviden. A Sloane-nal, Norrával, Brentin-nel és Rax-szel foglalkozó részek nagyon jók. Rax múltja, kapcsolata Sidious-szal, az obszervatórium, mint helyszín rendkívül hangulatosak. Remélem, a későbbiekben kifejtik mi az, amit Sidious érzékelt az Ismeretlen Régiókban. A jakkui csata nagyszabású, de sajnos több helyen unalmas és vontatott lett. Több helyen is úgy éreztem, hogy lapoznom kéne. A közjátékok közül a Jar Jar-ral, (szegényt nagyon megsajnáltam, de szerencsére talált új barátot) a Mas Ameddával és az Üresség (itt Túlvilág) Akolitusaival foglalkozó részek tetszettek.


Összességében véve egy jó könyv, de a kitűnőtől messze áll. Négyes.
Vissza az elejére
 

Ugrás:     Vissza az elejére

Téma átvétele: rss 0.92 Téma átvétele: rss 2.0 Téma átvétele: RDF
Powered by e107 Forum System