Fórumok
STAR WARS Media.Hu - HírPortál :: Fórumok :: STARWARSMedia.Hu - Média Központ :: Könyvek
 
<< Előző téma | Következő téma >>
Katalizátor - egy Zsivány Egyes regény
Moderátorok: Kira, Vegi, Attila, PAVideoStudio
Szerző Üzenet
Kira
2016 december 01 csütörtök, 09:46

Regisztrált tag #1
Regisztrált: 2013 január 14 hétfő, 06:24
Üzenetek: 854
Adatlap: Katalizátor - egy Zsivány Egyes regény

A háború szaggatta galaxisban a köztársaságiak és a szeparatisták egyaránt félelmetes, új technológiák kifejlesztésén dolgoznak. Orson Krennic azt a feladatot kapja, hogy hozzon létre egy szuperfegyvert, még mielőtt az ellenség teszi meg ugyanezt. És ehhez régi barátja, Galen Erso, a zseniális tudós lehet a kulcs...

Galen szakterülete az energia fókuszálása, és az eredményeivel nem csupán Krennic figyelmét hívja fel magára, hanem az ellenségét is, így a galaktikus konfliktus egyik döntő fontosságú alakjává válik. Miután Krennic kiszabadítja az Erso családot a szeparatista emberrablók fogságából, a tudós Krennic adósa lesz. Krennic ekkor rendkívüli ajánlatot tesz neki: folytathatja a kutatásait úgy, hogy minden létező támogatást és forrást megkap a munkájához.

Galen és felesége, Lyra hisznek abban, hogy az eredményeiket jó célra fogják felhasználni, azonban Krennicnek más tervei vannak. A tudós segítségével végre valósággá válhat régi álma: a Halálcsillag...

A kutatónak és feleségének fel kell fejtenie Krennic megtévesztésből és csalásból szőtt hálóját ahhoz, hogy életben maradhasson és megmentse a galaxist...
Vissza az elejére
Weboldal
Darth Law
2017 január 18 szerda, 06:32

Regisztrált tag #440
Regisztrált: 2015 január 17 szombat, 03:27
Üzenetek: 254
Miért írja a Szukits, hogy "a Zsivány Egyes közvetlen előzménye?" Azért ott még eltelik majd pár év, nem?
Vissza az elejére
Revan
2017 január 18 szerda, 12:35
Regisztrált tag #29
Regisztrált: 2013 február 14 csütörtök, 11:18
Üzenetek: 709
Nem tudom. Lehet, hogy nekik még bő 17 év is közvetlen előzménynek számít.
Vissza az elejére
Darth Law
2017 január 18 szerda, 01:42

Regisztrált tag #440
Regisztrált: 2015 január 17 szombat, 03:27
Üzenetek: 254
Vagy az jutott eszembe, hogy a "múltbeli" jelenetek időben mikor játszódhatnak? Esetleg ahhoz el tudnám képzelni a közvetlen előzményt.
Vissza az elejére
SonOfMurglak
2017 január 19 csütörtök, 03:01

Regisztrált tag #345
Regisztrált: 2014 március 09 vasárnap, 08:08
Üzenetek: 83
Én már olvastam a regényt. Nem ott fejeződik be, ahol a múltbéli részek, hanem még azoknál is évekkel korábban... szóval időben semmiképp nem közvetlenül a film előtt játszódik. de tényleg nagyon szorosan kapcsolódik a filmhez - arra gondolok hogy azért írták így, hogy egyértelművé tegyék, ez nem olyan, mint az ébredő Erő "előzményei".
Vissza az elejére
Darth Law
2017 január 19 csütörtök, 05:52

Regisztrált tag #440
Regisztrált: 2015 január 17 szombat, 03:27
Üzenetek: 254
Reméltem, hogy válaszolsz. Emlékeztem, hogy te már olvastad.
Vissza az elejére
Attila2
2017 január 20 péntek, 07:22
Regisztrált tag #1937
Regisztrált: 2017 január 10 kedd, 06:16
Üzenetek: 54
SonOfMurglak:
Annyit elmondanál a regényről,hogy milyen?Izgalmas fordulatos történet?Ha lassabb tempójú az sem baj ha fenntartja az érdeklődést.Kapunk majd elég lényeges információt a film hátterével kapcsolatban?
Vissza az elejére
steery
2017 április 24 hétfő, 02:06
Regisztrált tag #864
Regisztrált: 2015 november 04 szerda, 08:22
Üzenetek: 201
Ennek a regénynek fölöttébb rejtélyes a címe, mivel nem derül ki belőle, mi vagy ki lehet a katalizátor, ami-aki jelenléte szükséges a Halálcsillag fejlesztési projektjéhez. De én speciel Galen Ersóra tippelek, aki nélkül megakad a szuperfegyver építése.

Összességében egy jól összerakott történetről van szó, amiben betekintést nyerhetünk nem csak a Jedik által használt kyber (régebbi nevükön: kaiburr) kristályok tulajdonságaiba és történetébe, de a fiatal birodalom első bűneibe is; mint az erőszakos deportálások, független civilizációk lerohanása és elpusztítása, ökológiai környezetrombolás, rabszolga munkások alkalmazása, sorozatos törvényszegések, belső hatalmi harcok és gátlástalan törtetés a totális hatalom megszilárdítása érdekében.

Luceno a Halálcsillag tervezésének és építésének leírása kapcsán elkövetett egy nem feltűnő, mégis alapvető hibát: azt állítja, hogy már javában zajlik az állomás építése, mikor még senkinek fogalma sincs arról, miféle szuperfegyvert fognak beleépíteni a bolygóromboláshoz, aminek még az elmélete sincs kész, nemhogy a tervei. És semmit sem tudni a képességeiről, működéséről, rombolóerejéről, méretéről, bármilyéről. Mérnöki szempontból ez kész röhej. Teljességgel abszurd és komolytalan hozzáállás a feladathoz.

Van továbbá néhány apróbb hiba a könyvben:
1. A korábbi regényekben szinte mindenhol Jedi Rend van írva. Ebben a könyvben: Jedi-rend.
2. A 8. fejezet elején (101. oldal) az áll, hogy vörös köpenyes császári őrök. Csakhogy ez a fejezet a Klón háború idején játszódik, amikor még köztársaság van, azaz nincs császár, a köztársasági őrök pedig kék egyenruhát viselnek.
3. A regény utolsó mondatának végén az áll, hogy "szürke hipertérbe." Nos, ez butaság. A hipertér világoskék színű.
Vissza az elejére
Darth Law
2017 április 25 kedd, 03:12

Regisztrált tag #440
Regisztrált: 2015 január 17 szombat, 03:27
Üzenetek: 254
A 2. pontba belekötnék egy picit. A Sith-ek bosszúja opera jelenetében is vörös köpenyes őrök állnak.

3. pont: Lehet, hogy a Halálcsillag nem tud olyan gyorsan menni a hipertérben, mint egy űrhajó. Lehet, hogy éppen csak eléri a fénysebesség határát és ezért szürke a tér, amiben utazik.
Jó, hogy belemagyarázás, de nem hiszem el, hogy a legtöbb rajongó mindig csak a hibákat keresi, holott egy kis fantáziával ki lehetne találni magyarázó dolgokat hivatalos álláspont érkezéséig.
Vissza az elejére
Vladek
2017 április 26 szerda, 03:25
Regisztrált tag #375
Regisztrált: 2014 június 22 vasárnap, 12:11
Üzenetek: 52
Szerintem steery arra utalt, hogy császári testőrként hivatkozik rájuk a könyv, pedig Palpatine akkor még csak kancellár volt. Ez anno nekem is feltűnt, de én fordítási hibának tudtam be a dolgot. Gondolom az eredeti változatban Royal Guard szerepel.
Vissza az elejére
Revan
2017 április 27 csütörtök, 12:39
Regisztrált tag #29
Regisztrált: 2013 február 14 csütörtök, 11:18
Üzenetek: 709
James Luceno: Katalizátor
James megint megcsinálta, egy újabb remek könyvet tett le az asztalra. A Katalizátor a szerző 10. Star Wars regénye. A történet a Zsivány Egyes előzménye. A gonosz útvesztőjéhez hasonlóan itt is remekül összeköti a szálakat a filmmel, a Darth Plagueis-hez hasonlóan hosszabb időt ölel fel, igaz nem olyan sokat, mint a legendás Sith Nagyúrról szóló regény. A történet elején már dúl a Klónháború és elmegyünk egészen a Sötét Idők első két évéig. Kevesebb szereplőre fókuszál, mint vártam, de így legalább volt idő mindenkire.A Vallton dolgozó Galen és Lyra Ersot váratlanul éri a bolygón zajló puccs. Az új hatalom a szeparatistákkal szimpatizál, ezért fogságba ejti Erso-ékat. Galen kutatásai úttörőnek számítanak a kyberkristályokkal kapcsolatos energia felhasználás terén. A kristályok energiája lesz az, mely révén a Halálcsillag szuperlézere olyan hatalmas pusztító energiára képes. A kötet másik érdekessége a Halálcsillag klónháborús múltjának feltérképezése, mely sok rejtélyről lerántja a leplet. Ráadásul az űrállomás történetének ezen periódusával még nem igazán foglalkoztak – a Halálcsillag című regényben sem. Poggle bevonása a történetbe nagyon tetszett, végre megmutatták mi történt vele A Sith-ek bosszúja előtt. James megint csak nagyszerűen összeköti A Klónok Háborúja animációs sorozatot és A Sith-ek bosszúját. A fegyverkezési verseny ötlete kitűnő. Krennic ezzel kapcsolatos fejtegetései érdekesek, főleg úgy, hogy mi már sejtjük, hogy Sidious és Tyrannus hogyan manipulálhatják a dolgokat a háttérben.
A regény már azért is egyedülálló, mert ez az első regény, mely szinte teljes mértékben tudósokra koncentrál. Galen Erso csak jobbá akarj tenni a galaxist az új típusú energiafelhasználásával, milliárdokon akar ezzel segíteni. Lyra teljes mértékben támogatja, szereti jó szándékú férjét, hisz az Erőben és a Jedikben. Ő az első, aki felveti, hogy talán a Jedik nem véletlenül tartották távol az embereket a kyberkristályoktól. Orson miután kiszabadítja Galenéket a Valltról, ahol Jyn is megszületett, megpróbálja bevonni Galent a kutatásba. Nehéz a dolga, mert a tudós nem hajlandó katonai projektben részt venni. Orson Krennic hamar bebizonyítja az olvasóknak, hogy a manipuláció mestere, éppúgy, mint a Sith-ek. A regény itt kezd el egyre szövevényesebbé válni, figyelni kell a részletekre, melyek révén eljutunk addig, hogy Galen az Égi Energiának dolgozva elkezdi a szuperlézer megalkotását anélkül, hogy tudná mit is alkot. A háború folyamán és az utána következő években Galenben fokozatosan kialakul az érzés, hogy amit tesz az jó, csak a végén támad fel benne a gyanú. Has Obitt, a csempész több ponton kapcsolódik az Erso család életéhez. Az egyik legjobb szál a regényben: Krennic és Tarkin kölcsönösen manipulálják a csempészt és így eljutunk a végén Erso-ék szökéséhez. Saw Gerrerát is sikerült bevonni a történetbe, bár nem volt nagyobb szerepe, ami nem is baj.Nagyon megkedveltem a történet során Galen és Lyra Ersot, valamint Has Obitt-ot. Krennic mesteri manipulációit is élvezetes volt olvasni. Luceno egy újabb, nagyszerű, fordulatokban és machinációkban gazdag regényt alkotott. Nem érte el a Darth Plagueis szintjét, de így is bekerült a kedvencek közé. Ötös.
Vissza az elejére
nxbalazs
2017 május 23 kedd, 02:05
Regisztrált tag #2109
Regisztrált: 2017 április 11 kedd, 08:02
Üzenetek: 2
A katalizátor a kémiában olyan anyag, ami úgy gyorsít fel, vagy lassít le (akár nagyságrendekkel) egy kémiai reakciót, hogy ő maga annak során nem változik meg maradandóan.
- wikipedia...
Így lehet akár Orson Krennic maga a katalizátor. A kémiai reakció maga Galen és a kutatása
Vissza az elejére
 

Ugrás:     Vissza az elejére

Téma átvétele: rss 0.92 Téma átvétele: rss 2.0 Téma átvétele: RDF
Powered by e107 Forum System