Fórumok
STAR WARS Media.Hu - HírPortál :: Fórumok :: STARWARSMedia.Hu - Média Központ :: Könyvek
 
<< Előző téma | Következő téma >>
Star Wars VII. rész: Az ébredő Erő
Moderátorok: Kira, Vegi, Attila, PAVideoStudio
Szerző Üzenet
PAVideoStudio
2016 február 09 kedd, 07:14

Regisztrált tag #107
Regisztrált: 2013 április 09 kedd, 12:18
Üzenetek: 902
Adatlap: [Részletek...]

A Csillagok háborúja közel negyven évvel ezelőtt robbant be a mozikba, és rövid időn belül meghatározó kulturális jelenséggé vált az egész világon. A Star Wars első hat részén generációk nőttek fel és százmilliók váltak a filmek rajongóivá. 2015. végén, több, mint egy évtizednyi szünet után Az ébredő Erővel folytatódott a sorozat, megpróbálva rabul ejteni a régi és az új rajongókat egyaránt. Most végre kezünkbe vehetjük a hetedik epizódot regény formájában is, hála Alan Dean Fosternek, a sci-fi nagymesterének.


[ Módosítva 2016 február 09 kedd, 07:26 ]
Vissza az elejére
Weboldal
Blade
2016 február 09 kedd, 11:10
Regisztrált tag #1152
Regisztrált: 2015 december 30 szerda, 03:27
Üzenetek: 45
Na ki mit hallott róla vagy legalábbis milyen kritikákat kapott ?
Vissza az elejére
Darth Law
2016 február 10 szerda, 10:58

Regisztrált tag #440
Regisztrált: 2015 január 17 szombat, 03:27
Üzenetek: 247
Ezt akartam én is kérdezni. Azt hallottam, hogy egy-két helyen kibővíti a dolgokat. Pl.: A Hosian rendszer pusztulásakor látott Ellenálló tisztet Leia elküldi a Szenátusba, segítségért. Stb.

De, hogy milyen a megítélése, semmit nem találtam.
Vissza az elejére
Darth DNS
2016 február 11 csütörtök, 02:53
Regisztrált tag #729
Regisztrált: 2015 október 30 péntek, 04:43
Üzenetek: 14
Azt nem tudjátok véletlenül, hogy megjelenéskor máshol is kapható lesz-e a könyv, vagy csak a Szukitstól lehet megrendelni? Szeretném minél hamarabb elolvasni, de az utánvétes kiszállításhoz egyáltalán nem ragaszkodom...
Vissza az elejére
PAVideoStudio
2016 április 15 péntek, 11:35

Regisztrált tag #107
Regisztrált: 2013 április 09 kedd, 12:18
Üzenetek: 902
@Attila: Az elmúlt nap folyamán belelapozgattam-olvasgattam a fontosabb jelenetekbe, azok környékébe, és azt vettem észre, hogy tud hozzátenni a filmhez. Amit eddig észrevettem - a biztonság kedvéért spoiler mögé rakom -
Spoiler:
Vissza az elejére
Weboldal
Revan
2016 április 15 péntek, 03:02
Regisztrált tag #29
Regisztrált: 2013 február 14 csütörtök, 11:18
Üzenetek: 700
Érdekes. Én több helyen azt olvastam, hogy a legutóbbi regényváltozatokhoz képest (Matthew Stover: A Sith-ek bosszúja, Karen Traviss: A Klónok Háborúja) óriási visszalépés a könyv.
Vissza az elejére
steery
2016 április 20 szerda, 06:34
Regisztrált tag #864
Regisztrált: 2015 november 04 szerda, 08:22
Üzenetek: 195
Mivel ezt a történetet nem a szerző találta ki, csak odaadták neki a kész film forgatókönyvet azzal, hogy írjon belőle gyorsan egy regényt, láthatóan meg volt kötve a keze. Ezért nagyon érezhető a szövegen az összecsapottság, a kényszeredettség és az átgondolatlanság. Az, hogy nem örömmel, lelkesedéssel és saját kútfőből táplálkozva készült, hanem muszályból, a beígért sok pénzért. Vagyis Foster nem vette magának a fáradtságot, hogy érdemben hozzátegyen a történethez különféle szükséges, érdekes információkat, kiegészítve velük a film eseményeit és elmagyarázva a fontos háttér tudnivalókat, amiket jogosan elvárnánk egy jó könyvtől. Kénytelen volt túlságosan is ragaszkodni a forgatókönyvhöz, nem akarva többet, mást nyújtani annál. Így az eredmény egy meglehetősen gyenge ponyvaregény lett, ami csak arra jó, hogy csalódást keltsen az olvasóban a szűkszavúan és igénytelenül megírt csatajelenetekkel és elképesztő logikai hibákkal. Igazán kár, hogy a Disney cég csak ennyire volt képes: alkalmatlan emberekre bízták a fontos munkát. Egy kis igyekezettel és hozzáértéssel sokkal jobb könyvet lehetett volna írni ebből a történetből, lehetőleg olyat, ami feledteti az olvasókkal a film rengeteg hibáját és gyengeségét.

Az alábbiakban összefoglaltam a főbb kérdéseket, amik felmerültek bennem olvasás közben:

Nem derül ki a könyvből, ki volt Lor San Tekka. Hogyan jutott el hozzá Poe? Hogyan jutott hozzá a térképhez? Hogyan jutott el hozzá Kylo Ren?

A csillagrombolóra visszatérve Finn miként jutott arra döntésre, hogy dezertálni fog és ehhez a foglyot használja fel? Ahhoz képest, hogy a könyvben külön kihangsúlyozzák a tényt, miszerint a rohamosztagosok szinte soha nem dezertálnak (nyilván a kondicionálásuk és fanatikus kiképzésük miatt), tehát Finn esete rendkívül ritka és különleges, mégsem esik róla szó, miért hagyta ott valójában az Első Rendet? Ezt illett volna rendesen megindokolni, kifejteni.

Finnt, mint rohamosztagost a kiképzése során sosem vitték el menetgyakorlatra egy sivatagos bolygóra? Nem tanították meg az ismeretlen terepen való tájékozódásra, túlélésre? Mert a kényszerleszállás után úgy viselkedik, mint egy zöldfülű.

A Millennium Falcon nevét hiba volt Ezeréves Sólyomnak fordítani, mivel a Star Wars regényekben az űrhajók nevét nem fordítják le hagyományosan, lásd: Finalizer. Mi volt Han Solo teherhajójának neve, amivel a rathtarokat szállították?

Amikor az Ellenállás X-szárnyúi kilépnek a hiperűrből a Csillagpusztító Bázis közelében, a bolygó környezetét figyelő katonai távérzékelő műholdak és a felszíni radarok nem érzékelik őket? Nem kapcsol be a légvédelem? Nem állnak az útjukba a bolygó körül keringő csillagrombolók és nem küldik rájuk a TIE vadászaikat? Hagyják, hogy megközelítsék a bolygót, behatoljanak a légkörbe és megtámadják a felszíni építményt? És csak ezután kezdenek el tetűlassan védekezni? Miért?

A 17. fejezetben az áll, hogy a csillagból átáramló sötét energia a bolygó másik oldalán lévő kollektorokba gyűlik össze. Vagyis az oszcillátor állomással ellentétes oldalon. Mivel ehhez a begyűjtő állomásnak logikusan a bolygó nappali oldalán kell lennie, az oszcillátor állomás környékén éjszakának kéne lennie, de ehelyett ott is fényes nappal van. És az égen látható a csillagból érkező energiaoszlop, ami szintén képtelenség. Úgy tűnik, ezen sem a szerző, sem a forgatókönyvíró zsenik nem gondolkodtak el.

A 18. fejezetben az szerepel, hogy Kylo a fénykardjával megvágta Finn mellkasát. A filmben a hátát vágta meg.

Az egyetlen pozitívum, ami elmondható a könyvről, a 184. oldalon olvasható humoros párbeszéd, ahol Thripio megcsillogtatja komolytalan természetét az olvasó előtt.
Vissza az elejére
SonOfMurglak
2016 április 21 csütörtök, 10:15

Regisztrált tag #345
Regisztrált: 2014 március 09 vasárnap, 08:08
Üzenetek: 83
@steery: Lor San Tekka sztorijáról, és a megtalálásáról szól most a Poe képregény. gondolom, ezért is nem akarták, hogy a könyvben is benne legyen.
az számomra egyértelműen lejött, hogy Finn azért dezertált, mert félt, mik lesznek a következményei annak, hogy "leblokkolt", és nem lőtt. félt, és menekülni akart. Poe, a pilóta meg az egyetlen esélye volt - esetleg le lehetett volna írni konkrétan a gondolatmenetet, hogy ahogy ezt magában kitalálja, de sokat nem adott volna hozzá. elmondta Poe-nak, hogy neki egy pilóta kell, azért viszi ki.
Azt meg nem hiszem, hogy az Első Rend túlélésre való kiképzéssel törődött volna. Ha valaki eltéved, és nem tud nekik valamilyen kommunikációs eszközzel üzenni, az úgy járt. Pont nem úgy tűnt, hogy sokra becsülnék az emberi (vagy bármilyen) életet.

nem tudom, nekem az tetszett a könyvben, hogy részletesebbek voltak benne az egyes jelenetek. (Persze gondolom ebben benne van az is, hogy a forgatókönyv is részletesebb volt. Bár részemről igazából mindegy, hogy most ez az író érdeme vagy sem.)
Vissza az elejére
steery
2016 április 27 szerda, 02:03
Regisztrált tag #864
Regisztrált: 2015 november 04 szerda, 08:22
Üzenetek: 195
Attól még, hogy a számodra valami egyértelmű, nem kellett volna kispórolni a leírását a könyvből. Hisz lehetnek olyan olvasói is, akiknek ez nem egyértelmű. Amúgy meg milyen kiképzett, edzett rohamosztagos az, aki az első csatában leblokkol, meg fél és menekülni akar? Ott valamit durván elbénáztak a kiképzők, ami viszont elég hihetetlenül hangzik. Szökni meg a legkönnyebben egy csata során lehet, észrevétlenül eltűnve a terepen a nagy kavarodásban. Bízva benne, hogy a többiek halottnak hisznek vagy fogolynak. Mert amíg nem hiszik el, hogy dezertáltál, addig sem köröznek galaxisszerte.
Szerintem pont az a legnagyobb baj a könyvvel, hogy számos jelenet nem részletes, hanem kifejezetten szegényített.

[ Módosítva 2016 április 27 szerda, 02:04 ]
Vissza az elejére
Kira
2016 május 02 hétfő, 01:52

Regisztrált tag #1
Regisztrált: 2013 január 14 hétfő, 06:24
Üzenetek: 854
Nem vinném túlzásba a véleményezést... hálát adtam az égnek, hogy végre a végére értem és letehettem. Alapjáraton a film se jött be annyira, de a könyv csak rontott ezen. Itt látszik igazán, hogy mennyire nincs története az egésznek. Kár is több szó rá...
Vissza az elejére
Weboldal
SonOfMurglak
2016 május 05 csütörtök, 09:16

Regisztrált tag #345
Regisztrált: 2014 március 09 vasárnap, 08:08
Üzenetek: 83
@steery: nem azt mondtam, hogy számomra egyértelmű volt. hanem azt, hogy szerintem egyértelműen lejött a leírásból. benne volt a szövegben, hogy érezte, hogy lebukott, és félt a következményektől. ettől akart menekülni.
nem a "csatától" félt (nehezen nevezhető csatának...), hanem nem volt gyomra egyszerű, ártatlan fegyveresek lemészárlásához. ennyi. harcolni, ölni kiképezhették, de ezt nem tudták beleverni a fejébe, hogy bárkit meg lehet ölni akit akarnak. és ez meg teljesen hihető, hogy ha ezerből egy is, de csak van olyan katona, aki gondolkodik. ahogy a 2. világháborúból is vannak sztorik, amikor német katona nem akart kivégezni ártatlan civileket.
az is érthető, ha akkor még nem gondolkodott tisztán, ezért nem gondolt arra, hogy a csata közben elszökjön. elég sokkos állapotban volt, kellett neki idő, hogy magához térjen.
Vissza az elejére
steery
2016 május 05 csütörtök, 07:59
Regisztrált tag #864
Regisztrált: 2015 november 04 szerda, 08:22
Üzenetek: 195
Nem volt gyomra? Ne viccelj már! Hiszen a rohamosztagosokat éveken át erre a munkára képzik ki. Alapkövetelmény náluk, hogy legyen gyomruk a népirtáshoz és utána nyugodt lélekkel tudjanak csicsikálni, nem aggódva a bűneik miatt és nem szorongva a jövőjük miatt. Ha ezt nem tudták beleverni Finnbe a kondicionálása során, akkor hogyhogy nem bukott le a különféle teszteken, ellenőrzéseken, vizsgákon? Vagy ha mégis előfordul ilyesmi, miért nem írt róla többet Foster? Szerintem ezt nagyon illett volna kivesézni, mert döntő jelentőségű momentumról van szó.
Vissza az elejére
SonOfMurglak
2016 május 06 péntek, 12:57

Regisztrált tag #345
Regisztrált: 2014 március 09 vasárnap, 08:08
Üzenetek: 83
egy dolog kiképezni őket harcra, és másik dolog pusztán mészárolni. virtuális ellenségek ellen könnyű harcolni, virtuális ellenségeket lemészárolni. hús-vég lényekkel más.
és pont erre mondtam a 2. világháborús német katona példáját: nagyon is reális, hogy ilyen előforduljon - persze csak kivételes esetekben. de volt ilyen a valóságban is, akkor miért ne lehetne az eleve fiktív SW világban. Finn volt az egy az ezerből.
nem nagyon volt mit vesézni ezen. Finn volt az a fazon, akinél "félrement" az indoktrináció. egyszerűen nem illett a sorba. ezt nem is nagyon lehet magyarázni. a való életben is elég nehéz megmagyarázni, hogy mitől tud valaki fellázadni a neveltetése, a belenevelt dolgok ellen. amúgy is a TFA tele van ilyen dolgokkal, amik egyesek szerint magyarázatot érdemelnek, míg mások szerint igazából mindegy. ez tipikusan ilyen. nála nem hatott a dolog, és ennyi.
Vissza az elejére
Revan
2016 május 11 szerda, 01:20
Regisztrált tag #29
Regisztrált: 2013 február 14 csütörtök, 11:18
Üzenetek: 700
Most tudtam meg, hogy vannak olyan példányok, amelyeknél a 272. oldal után hiányzik négy oldal.
Vissza az elejére
PAVideoStudio
2016 május 11 szerda, 11:55

Regisztrált tag #107
Regisztrált: 2013 április 09 kedd, 12:18
Üzenetek: 902
Huh, azt hittem pechem lesz, de mákom van, rendben van minden.
Vissza az elejére
Weboldal
Revan
2016 szeptember 11 vasárnap, 01:42
Regisztrált tag #29
Regisztrált: 2013 február 14 csütörtök, 11:18
Üzenetek: 700
Alan Dean Foster: Az ébredő Erő
Tavaly nagy várakozás előzte meg az új SW filmet. Reméltem, hogy ha már egyszer úgy is új irányt vett részben az univerzum sorsa a részleges újraindítással (lásd Legendák – új kánon), akkor már valami nagyon nagy durranással állnak elő. Részben e miatt és részben az elmúlt évek történetei miatt a lécet túl magasra tettem. Én úgy vettem észre, hogy ezt a lécet a készítők viszont rendkívül alacsonyra tették, hogy aztán később könnyebben tudják átugrani. Mindenesetre ez nem segített a csalódottság érzésemen, ami a film megnézése után alakult ki bennem. Vegyesek voltak az érzéseim. Voltak olyan részek, melyek nagyon tetszettek, de voltak olyanok, melyeknél csak csóváltam a fejem. Sőt, volt olyan is mikor már azt kérdeztem magamtól: mikor lesz már vége ennek a filmnek? A regényváltozatnál reméltem, hogy valami többletet fog adni. Alan Dean Foster munkája viszont ugyanolyan felemás érzéseket keltett bennem, mint a film. A legnagyobb problémám a nagymértékű biztonsági játék volt. Túlzásba vitték a régi filmek, azon belül is elsősorban a IV. rész utánzását. Egy idő után ezt már nem tisztelgésnek, hanem beteges majmolásnak és utánzásnak tekintettem. A másik fontos probléma az, hogy itt ismét Luke az utolsó ismert képzett Jedi. Ez a Jedi hiányos állapot 30 évvel az Endor után nem jött be. A pozitív elemek az új hősök köré csoportosultak. Rey fantasztikus volt. Ő, Kylo Ren, Snoke, BB-8 és Finn képesek voltak kiemelni a rendkívül gyenge alapanyagot és feltornázták a közepes, vagy viszonylag jó szintre. A regényben is elsősorban az új hősökkel foglalkozó részek voltak a legérdekesebbek. Sajnos Foster meg sem tudja közelíteni a népszerű SW regényírók stílusát. A leírásai sokszor rövidek és sekélyesek, karakterábrázolása elég silány. Voltak olyan pillantok, amiket jól meg tudott ragadni, pl a ratharok, Takodana, Kylo, Snoke, Rey jelenetei, a végső konfrontáció Kylo-val, de itt sem vitte túlzásba a dolgokat. Nem volt rossz könyv, de a nagyon jótól is távol van. Az eredmény egy közepes, vagyis hármas szintű regény.
Vissza az elejére
 

Ugrás:     Vissza az elejére

Téma átvétele: rss 0.92 Téma átvétele: rss 2.0 Téma átvétele: RDF
Powered by e107 Forum System