Bothan Kémhálózat
Bothan Spynet

Főhadiszállás: Intergalaktikus Kereskedelmi Misszió
Alapítva: YE 300 körül
Korszak: A Birodalom felemelkedésének kora
A Lázadás kora
Az Új Köztársaság kora
Az Új Jedi Rend kora
Vezető: Koth Melan kémmester

nincs értékelés -
szerzõ: owokaleyo1992 Szerzõk listája Nyomtatás tartalom pdf file létrehozása tartalom | - 2017 július 18 k

"A Bothan Kémhálózatnál nincs jobb a galaxisban."
-Koth Melan

A Bothan Módszer kiterjesztéseként a Bothan Kémhálózatot körül-belül YE 300-ban alapították, hogy információt gyűjtsenek a potenciális politikai ellenfelekről, ami a bothanok számára az összes személyt, fajt és kormányt (gyakorlatilag a Birodalmat) jelentette. A galaxisban egyetlen másik kémhálózat sem érhette el a Bothan Kémhálózat szintjét és kiterjedését; a Kémhálózat kémek, informátorok és adatgyűjtő droidok ezreit foglalta magába, akik egy központosított parancsnoki struktúrába voltak elhelyezve. Üzleti, vesztegetési, kémkedési és megfigyelési módszerekkel a Kémhálózat a galaxis minden zugából szerzett híreket. Annak dacára, hogy sok más fajú lény volt a Bothan Kémhálózat aktív ügynöke, a hatalmi pozíciókat majdnem kizárólag bothanok töltöttek be.

Szervezet és szerep

Ez a hírszerzési ügynökség földalatti rendszerként működött, információkat értékesített és vásárolt. A Kémhálózat azon dolgozott, hogy különböző forrású információt szerezzenek az ügynököktől, kémektől, felderítésekből és számos egyéb módokból. Azt állították, hogy bármely titkot megtudhatott a Bothan Kémhálózat, ami azt felhasználva módot talál arra, hogy az információból profitáljon. A szervezet tekintetében rengeteg kláncsoportból állt, amik viszonylagos függetlenséggel dolgoztak. Azonban a bothan társadalom természete azt jelentette, hogy a bizalmatlanság azt érték el, hogy valójában egyik ilyen csoport sem bízott egymásban.

A Kémhálózatban nem csak bothan ügynökök voltak, mivel bölcsnek találták azt, hogy más fajból is felvegyenek tagokat. Ez a bothanok negatív hírneve miatt volt a galaxis bizonyos részein. Egy ilyen hírnév az együttműködésüket és titkos küldetéseik teljesítését megnehezítette, és ezért egy őshonos faj tagjai oda is bejuthatott, ahová egy bothan nem. Azonban az ilyen ügynökök hűsége sosem volt garantált, ezért a Kémhálózat az ilyen engedetlen ügynököket zsarolással vette rá a kooperálásra. Bár nem voltak erre büszkék, a művelet sikerességét garantálták, viszont az ilyen gátlástalan gyakorlatokat titokban tartották.

A Kémhálózat rengeteg olyan világon működtetett ügynököket és bázisokat, ahol "táv-frontokat" tartottak fenn. Ezek vállalkozások, otthonok és egyéb búvóhelyek voltak, amely helyekről a hírszerzési műveleteiket intézhették. Ezen táv-frontok tömkelege olyan törvényes helyek voltak, mint például kantinok, gyárak, szállító vállalatok és raktárak. Ezekről a helyekről az ügynökök olyan különböző tevékenységeket koordináltak, mint például a helyi hírhálózatok figyelését, vagy a helyi önkormányzati, vagy ipari hálózatokba való behatolást. Sok ilyen táv-front segített az információk és az ügynökök átviteléhez a kémhálózat hálóján.

A felavatott bázisokat és rejtekhelyeket a Bothan Kémhálózat tartotta fenn az ügynökei számára. Mivel a diszkréció fontos volt, a legtöbb bázisuk önálló létesítmények voltak, amiket kis bunkerekben fedtek el, vagy okosan növényi anyagokkal álcáztak. Néhány esetben farmoknak, vagy már nem használt energiagenerátor-részeknek álcázták azokat. Még olyan szóbeszédek is jártak, miszerint a bothanok számos mozgó bázist tartanak fenn kóborló hajók és teherhajók formájában, amik a kereskedelmi utakon vonultak.

Kémkedő testület lévén a Kémhálózat műveletei időnként ahhoz vezettek, hogy bűnszervezetekkel, birodalmiakkat, huttokkal, vagy egyéb rossz csoportokkal szövetkeztek annak érdekében, hogy titkos céljaikat elérjék. A bothanok keményen dolgoztak, hogy fenntartsák a Kémhálózat feddhetetlenségét, bár ezt részben veszélyeztették ellenséges ügynökök, kémek, rivális klánok, vagy csoportok, amik egymás után kémkedtek. Az ellenkémek ezért képesek voltak rengeteg információhoz hozzáférni, amiket el tudtak juttatni különböző érdekeltségű csoportokhoz anélkül, hogy a bothan munkatársak tudtak volna ezekről a tettekről.

Történelem

"Nem egy bothan halt meg ezekért a hírekért."
-Mon Mothma

A katonai komponensével, a Bothan Katonai Hírszerzéssel a Kémhálózat az egyik legátfogóbb és legalaposabb hírszerzési alakulat volt a galaxisban, elsősorban bothan érdekeltségeket szolgálva, másodsorban pedig a szolgálataikat értékesítve.

A Galaktikus Polgárháború kitörése után a Bothan Kémhálózat elsődlegesen a Lázadók Szövetségének kedvezett, de kisebb mértékben a Birodalomnak is. A Kémhálózat Koth Melan vezetésével kulcsfontosságúnak bizonyult a Lázadók Szövetségének abban, hogy birodalmi katonai tervekről, vállalati szállítási menetrendekről és személyes hírekről szolgáltattak információkat, bár a szolgálataikat a Birodalom és a csőcselék is megvette.

Az Új Rend uralma alatt a bothanok egy hírszerzési hálót működtettek, ami az égsz Galaktikus Birodalmon végigfeszült. Tulajdonképpen a Birodalmi kézikönyvben kimondják, hogy a Bothan Kémhálózat nincs birodalmi irányítás alatt, és azt, hogy ha valakik, hát ők állhatnak szövetségben a Lázadók Szövetségével. A múltban a Kémhálózat a Lázadók Szövetsége nagy előnyének bizonyult, bár azt hitték, hogy a bothanok saját nyereségre működtetik. Az Alya klán megvetésének dacára, amit Borsk Fey'lya képviselt, csatlakozott a Szövetséghez - azt hitték, hogy a hírszerző szervezet a lázadó ügy elé helyezi a saját érdekeit, mikor az szükséges. Tulajdonképpen úgy tartották, hogy a Kémhálózat nem tartozott hűséggel egyetlen csoporthoz sem, bár a Koth Melan-félék szimpatizáltak a Köztársaság Visszaállításáért Szövetséggel. A lázadó tábornok Carlist Rieekan, egy a Birodalmi kézikönyvben szereplő vádirathoz fűződő lábjegyzetben a Birodalmi Hírszerzés hovatartozását illetően, azt állította, hogy míg nem a teljes Bothan Kémhálózat szövetkezett a Lázadók Szövetségével, elég sok tagjuk állt velük egy oldalon.

A hasznavehetőségük a második Halálcsillag terveinek megkaparintásában tetőzött, miután észrevették őket a Suprosánál. A tervek sikeres megszerzéséhez hozzápárosult a kiválóan képzett bothan kommandósok bevetése. Azonban, mivel a Birodalom direkt akarta, hogy a Lázadás a Halálcsillag terveihez hozzáférjen, néhányan megkérdőjelezték a Lázadásban a bothan kémek hűségét és hatékonyságát. Corran Horn rámutatott, hogy a bothanok arrogáns viselkedése abból az információból ered, amit kaptak, mondván, hogy bár becsapták őket, a megtévesztést becsületjelvényként viselték magukon.

A Galaktikus Polgárháború után a Kémhálózat az Új Köztársasági Hírszerzési Szolgálattól függetlenül működött tovább. Ugyanolyan aktív maradt az Új Köztársaság irányítása, mint a Birodalom uralma alatt.

Hadsereg

A Bothan Harci Reagálású Különítményt bothan önkéntesek indították az Új Köztársasági Védőflotta számára YU 9-ben, hogy a Birodalmi Maradvány növekvő veszélyének elejét vegyék. Kursk Mal'ia kapitány volt a vezetőjük. A Bothan Harci Reagálású Különítmény flottája Bothan Támadócirkálókból és más egyéb hadihajókból állt. A bothan kémek a lopás mestereiként híresültek el, főleg mert észrevétlenül be tudnak hatolni az ellenség területére. Ezen kívül kézi dezintegrátor fegyvereket is tudtak cipelni, amikkel el tudták porlasztani az ellenséges katonákat.

Megjelenések

Star Wars: Galactic Battlegrounds
Star Wars: Battlefront II
Boba Fett: Maze of Deception (Csak említve)
A Klónok háborúja #3: A Taloraan széllovasai (Csak említve)
Clone Wars Gambit: Stealth (Csak említve)
The Gem of Alderaan a Wizards.com-on (eredeti cikk link, háttérlinkek az Archive.org-on) (Csak említve)
Agent of the Empire — Hard Targets, Part 3 (Csak említve)
Star Wars: Empire at War
"The Capture of Imperial Hazard” — Star Wars Adventure Journal 10
Star Wars: Empire at War: Forces of Corruption
Star Wars: Rebellion
Star Wars: Galactic Battlegrounds
Star Wars Galaxies Trading Card Game – Agents of Deception (Világos Oldali kampány)
Star Wars Galaxies Trading Card Game – The Shadow Syndicate (Világos és Sötét Oldali kampány)
A Birodalom árnyai (regény) (Először azonosítva, mint Bothan Kémhálózat)
Shadows of the Empire (hangoskönyv)
Shadows of the Empire (ifjúsági regény)
A Birodalom árnyai (képregény)
Star Wars: Shadows of the Empire Ertl (mini-képregény)
"Assignment: Decoy” — Star Wars Galaxy Magazine 7
"Ion Cannon Parts” — Shadows of the Empire Planets Guide
Star Wars: VI. rész: A Jedi visszatér (Csak említve)
Star Wars: VI. rész: A Jedi visszatér (regény) (Először említve) (Retcon)
Star Wars: VI. rész: A Jedi visszatér (ifjúsági regény) (Csak említve)
X-szárnyúak: Wedge játszmája (Csak említve)
Sötétkard (Csak indirekt megemlítés)
The New Jedi Order: Destiny's Way (Csak említve)
"Safehouse Besh” — Shadows of the Empire Sourcebook
"Hand-Off” — Shadows of the Empire Sourcebook

Források

Sötét Birodalom végjegyzetek
Shadows of the Empire Sourcebook
Shadows of the Empire Planets Guide
The Essential Guide to Planets and Moons
Star Wars: X-Wing Alliance: Prima's Official Strategy Guide
Hero's Guide
Rebellion Era Sourcebook
The Secrets of Star Wars: Shadows of the Empire
Star Wars: Shadows of the Empire trading cards (Card: Luke and Dash's Bothan Mission)
Star Wars: X-Wing Alliance: Prima's Official Strategy Guide
The Official Star Wars Fact File 8 (END5, The Battle of Endor)
The Official Star Wars Fact File 100 (BOT1-2, Bothan Spynet)
Star Wars: Power of the Jedi
Coruscant and the Core Worlds
Ultimate Alien Anthology
Ultimate Adversaries
Character Creation Guide a hivatalos Star Wars Galaxies weboldalon (tartalom mára elavult)
Star Wars: Empire at War: Forces of Corruption: Prima Official Game Guide
Star Wars Roleplaying Game Saga Edition Core Rulebook
The Force Unleashed Campaign Guide
"The University of Sanbra Guide to Intelligent Life: The Advozsec” — Star Wars Gamer 4 (Csak említve)
The Complete Star Wars Encyclopedia
Star Wars Miniatures: Rebel Storm
Star Wars Battlefront II: Prima Official Game Guide
Star Wars Galaxies Trading Card Game – Agents of Deception (Card: Bothan Spy)
Star Wars: Edge of the Empire Core Rulebook
Star Wars: Age of Rebellion Core Rulebook
Star Wars: Birodalmi kézikönyv
Strongholds of Resistance
Üdvözlet...
Adatok megjegyzése
Üdvözlünk Utazó! Az oldal teljes tartalmának eléréséhez regisztrált felhasználónak kell lenned. Elfelejtetted a jelszavad? Kérjük használd az Elfelejtett jelszó opciót.
Hírdetések...

Holochat...
Üzenetek írásához regisztrált tagnak kell lenned - jelentkezz be, vagy regisztrálj


2017 dec 11 h : 15:19
Ki nézi meg premier előtt?
2017 dec 10 v : 17:50
Az ALDI Star Wars termék kínálatában a jövő héttől olyan dolgok lesznek kaphatók, mint: kártyacsomag, nano puzzle, műanyag pohár, műanyag tányér, dobozos papírzsebkendő, és a csúcs: Space Punch szénsavas üdítőital (499 Ft/doboz)!
2017 dec 10 v : 13:22
Akkor én kivonulok a spoileres topikokból.
2017 dec 10 v : 13:10
Pont ahogy mondtam.Csak egy valaki mondta hogy kicsivel hosszabb mint kéne,emiatt a közepénél laposabb lesz.
Kedden már kritikákat is lehet majd olvasni.
2017 dec 10 v : 12:46
Az első visszajelzések alapján a kritikusok nagyon imádták a filmet. Írták hogy mindenki óvakodjon a spoilerektől.
Online...
Vendégek: 20
Tagok: 3, Gen_Mac302 Blade horipapa
Ezen a lapon: 1
Tagok: 2155, legújabb: szotyola
Facebook Box...
Kiemelt partnereink...